Sebarang pertanyaan dan pembelian call 0192272127 Hisham

Can't find it? Try this.

Google
 

Friday, October 2, 2009

Penyelidikan majukan tanaman roselle


Penyelidik UKM menunjukkan varieti baru roselle UKMR-1 yang berjaya dihasilkan.


SUASANA Aidilfitri khususnya warga kota masih dirasai kerana inilah masa mereka menganjurkan rumah terbuka untuk rakan-rakan dan pelanggan. Juadah tradisional biasanya tidak akan dilupakan untuk menjamu tetamu kerana inilah suasana sebenar menyambut Aidilfitri.

Biasanya pengunjung akan dijamu pelbagai minuman sama ada air sirap, air bandung ataupun jus buah-buahan.

Apa salahnya pada rumah terbuka kali ini, tetamu dihidangkan dengan jus roselle. Selain warna merahnya yang menarik, roselle juga merupakan minuman berkhasiat.

Sebilangan besar daripada kita mungkin belum mengenali pokok ini yang tergolong dalam keluarga bunga raya.

Penanaman roselle sebenarnya mula diperkenalkan oleh Jabatan Pertanian Terengganu pada 1993 dan kemudiannya usaha memperkenalkan tanaman tersebut dipergiatkan lagi dengan bantuan agensi lain seperti Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA).

Pada masa sama, usahawan yang mula berjinak-jinak dengan tanaman ini juga membantu mempopularkan buah roselle sebagai industri baru.

Pada masa ini terdapat dua varieti roselle yang popular ditanam iaitu varieti Terengganu dan juga Arab. Varieti Terengganu diperkenalkan oleh Universiti Malaya (UM) dan diberi nama UMKL-1.

Pada 1990-an, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) dan UM mula menjalankan penyelidikan mengenai roselle khususnya dalam pembiakbakaan bagi mencari varieti baru yang lebih sesuai.

Usaha-usaha tersebut perlu dijalankan memandangkan banyak manfaat diperoleh daripada hasil kajian tersebut antaranya buah roselle mengandungi vitamin C dan pelbagai vitamin lain termasuk B juga antosianin iaitu sejenis antioksidan.

Kejayaan tersebut juga telah memberi sinar baru kepada pengusaha-pengusaha makanan dan minuman berasaskan roselle menerusi penghasilan jus, halwa dan pelbagai makanan lagi termasuk kek.

Roselle atau nama saintifiknya Hibiscus sabdariffa L. yang dikatakan berasal dari Sudan, Afrika ini merupakan tumbuhan dalam keluarga bunga raya tetapi masih ramai yang belum benar-benar mengetahui khasiatnya.

Sekumpulan penyelidik yang diketuai oleh Prof. Dr. Mohamad Osman dari Pusat Pengajian Sains Sekitaran dan Sumber Alam, Fakulti Sains dan Teknologi, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) telah berjaya menemui khasiat kandungan kimia dalam buah roselle yang dinamakan hydroxycitric acid (HCA), sejenis bahan yang boleh membantu mengurangkan berat badan.

Bahan pelangsing badan ini merupakan satu produk yang diidami oleh pengguna terutama wanita yang mementingkan penampilan diri.

Kajian beliau sebelum ini yang bertujuan meningkatkan khasiat roselle sejak 1999 mendapati bahawa ia mempunyai khasiat antosianin dan juga vitamin C sahaja.

Kajian tersebut dijalankan dengan teknik mutasi aruhan iaitu mengubah genetik roselle menggunakan sinaran gama akhirnya berjaya menghasilkan pelbagai varieti pokok roselle.

Kajian pembiakbakaan itu penting bagi membolehkan pengusaha roselle mempunyai alternatif dan sumber lain untuk menghasilkan produk yang lebih bermutu.

"Roselle secara semula jadi melakukan pendebungaan sendiri semasa peringkat putik sebelum kelopak bunga muncul dan mengembang.

"Tabiat semula jadi itu menjadi halangan untuk memperoleh variasi genetik, sama ada melalui kacukan sendiri atau buatan. Justeru, kaedah yang boleh dijalankan ialah mutasi aruhan,'' katanya.

Menurut Mohamad, program pembiakbakaan melalui mutasi aruhan dijalankan sejak 2006 ke atas varieti Arab menggunakan kemudahan Gammacell di UKM.

Menerusi pembiakan mutasi aruhan itu, bijih benih varieti Arab didedahkan sinar gama dengan kekuatan 80 Gy (ukuran ujian radiasi). Kajian pembiakbakaan itu berjaya menghasilkan tiga jenis roselle baru yang mempunyai keistimewaannya tersendiri dan mempunyai ciri-ciri morfo-agronomi dan fisiko kimia yang dikehendaki.

Ia dinamakan UKMR-1, UKMR-2 dan UKMR-3 yang kesemuanya menampilkan ciri-ciri saiz pokok sederhana besar, kutang tinggi, bentuk tegak dan matang lebih cepat.

Ia menghasilkan warna daun hijau kecuali UKMR-2 yang mempunyai daun lebar dan berwarna kemerahan.

Warna kaliks untuk ketiga-tiga jenis roselle itu masing-masing merah, merah hati dan hijau muda.

Ketiga-tiga variasi roselle ini telah pun dilancarkan di UKM April lalu.

Penyelidikan yang turut dibantu oleh pelajar Noor Baiti Abd Aziz, Nurul Rahaimah Che Mustapha, Halimaton Saadiah Othman, Zainal Mohamad dan Nur Samahah Mohd. Zainual itu memberi harapan baru kepada pengusaha kerana ia boleh dimanfaatkan untuk penghasilan produk lain. Sebagai contoh,UKMR-1 boleh dijadikan produk uncang. Turut dihasilkan ialah kapsul, ekstrak sejuk kering dan semburan kering.

Sumber:Utusan Malaysia

Penanam roselle intai kejayaan


Abdul Kadir Abdul Halim menunjukkan cara-cara memetik buah roselle (kiri) dan anak pokok sebelum dipindahkan ke tapak penanaman (kanan) di ladangnya di Kundang, Selangor.


MUNGKIN terlalu awal untuk menjangka keputusannya untuk menceburkan diri dalam pertanian, khususnya penanaman roselle menjanjikan kejayaan.

Namun bagi anak muda berasal dari Kuala Perlis ini, sejumlah 2, 000 pokok roselle yang ditanam di kawasan seluas 0.8 hektar bagaikan menjanjikan harapan baru kepadanya.

Abdul Kadir Abdul Halim, 38, menerusi syarikatnya Impian Serasi mahu membuktikan bahawa tapak penanaman roselle di Kundang, Serendah, Selangor itu bakal sebagai titik tolak kepada usahanya mencebur bidang pertanian.

Menurut Abdul Kadir, Jabatan Pertanian pada mulanya memberikan dia pilihan sama ada mahu menanam roselle, bunga kantan, limau nipis atau ulam tetapi roselle dipilih.

Berbekalkan modal sebanyak RM30,000 dan tanah yang disewa itu, menuntut beliau memerah keringat dan memaksa tulang empat keratnya dikerah bagi membuktikan minatnya boleh membawa keuntungan berbaloi.

Abdul Kadir memilih kawasan tersebut kerana ia sesuai dengan tanaman roselle yang memerlukan tanah berpasir.

''Saya menjangka lapan tan buah roselle dapat dihasilkan daripada 2,000 pokok yang ditanam ini," katanya semasa ditemui di ladangnya yang baru berusia setahun jagung itu.

Beliau menganggarkan satu pokok mampu menghasilkan empat kilogram (kg) buah roselle yang boleh dipetik selepas tiga bulan ditanam.

Empat pekerja membantunya melakukan kerja-kerja termasuk menyiram dan memetik hasil.

''Bagi roselle, air amat penting," ujarnya sambil menambah kawasan di tepi tasik itu banyak membantunya.

Pokok roselle, katanya, mampu mengeluarkan hasil tanpa putus selama enam bulan selepas ditanam dan rosak selepas dua tahun.

Ketika ini, beliau mampu mengeluarkan 100 kilogram buah roselle yang dijual kepada Sabdariffa Enterprise, salah sebuah syarikat yang mengeluarkan banyak produk roselle.

Syarikat terbabit membeli antara 50 dan 100 kg buah telah diproses atau dibuang biji pada harga RM3.50.

Dengan sokongan kerajaan, Abdul Kadir bernasib baik kerana tanaman roselle disenaraikan dalam Kumpulan Produk baru dan Industri Masa Hadapan dalam Dasar Pertanian Negara Ketiga (DPN3).

Sumber:utusan Malaysia

Related Posts with Thumbnails