PERANAN dan tanggungjawab Institut Penyelidikan dan Kemajuan
Pertanian Malaysia (MARDI) dalam membantu dan membimbing usahawan
pertanian dan pemprosesan menerusi usaha-usaha pemindahan teknologi
memang diakui sejak lama dahulu.
Banyak usahawan bimbingan MARDI yang kini berjaya dalam projek
masing-masing berbekalkan semangat kecekalan dan ketekunan selain usaha
institut terbabit yang mencurahkan ilmu kepada mereka sejak di peringkat
awal.
Kejayaan tersebut antaranya diraih oleh pasangan suami isteri Rusmini Mohd. Zin, dan Nik Mood Nik Wan Megat, 56.Mereka memilih tanaman rosel sebagai bahan asas projek yang digerakkan bermula 1992.Meskipun tanpa pengalaman dan modal yang mencukupi, dengan
berbekalkan semangat serta tanah berkelulusan seekar (0.4 hektar) mereka
memulakan usaha di Wakaf Bunut, Pasir Puteh Kelantan.
Nik Mood berkata, penglibatannya dalam perusahaan rosel bermula
daripada hobinya menghasilkan halwa rosel secara kecil kecilan minuman
untuk kegunaan sendiri.
Bermula daripada situ dia tergerak untuk mengkomersialkan produk berkenaan kerana melihat potensinya untuk dikembangkan."Kami menanam sendiri rosel di kawasan seluas satu ekar dan membuka
kilang di kawasan ini selepas setahun kemudian," ujarnya ketika ditemui
bersama rombongan MARDI yang melawat kilangnya baru-baru ini.
Rusmini yang turut hadir berkata, ketika itu mereka memulakan
pelaburan sebanyak RM1,000 sahaja. tetapi dengan keyakinan, RMZ mampu
membekalkan rosel kepada beberapa pihak iaitu untuk anggota tentera,
Jabatan Kebajikan Masyarakat (Kemas), rumah anak-anak yatim dan orang
tua sehinggalah kontrak tamat pada 2004.
Pada 1997 mereka menamakan syarikat tersebut sebagai RMZ. Sdn. Bhd.Namun, usaha mereka diteruskan selepas melihat perkembangan syarikat
yang telah mengeluarkan pelbagai macam produk seperti kordial, halwa,
minuman, sos dan jeli."Untungnya kami merupakan perintis (penghasilan rosel) kerana ketika
itu ramai orang tidak mengenalinya,'' ujar Rusmini yang pernah bekerja
sebagai petani dan pelbagai pekerjaan lain termasuk pemasaran yang
akhirnya dijadikan panduan berniaga.
Kejayaan itu juga berkat kegigihan suaminya yang tidak berputus asa
memperkenalkan rosel kepada orang ramai menerusi penyertaan dalam ekspo
dan pameran.Malah Rusmini mengakui, bantuan MARDI khususnya pakar teknologi
makanannya, Ghani Senik ketika itu yang banyak memberi bantuan tenkikal
menjadi faktor kejayaan mereka.
Malah bagi Nik Mood pula, MARDI Pasir Puteh yang sering mengadakan
lawatan ke kilang mereka untuk meningkatkan mutu produk memberi harapan
baru kepada projek berkenaan memandangkan pada satu ketika dia
menghadapi masalah kualiti yang semakin menurun selain masalah pelabelan
yang tidak mengikut perundangan.
Ekoran daripada itu, dia menghadiri beberapa kursus berkaitan
industri tersebut anjuran MARDI bertujuan menambahbaik produk sedia ada.
MARDI, kata beliau, membantu mengawal mutu produk yang dihasilkan selain menambah baik kaedah pembungkusanIni termasuk kursus keselamatan makanan dan pemprosesan.Selain produk sedia ada, RMZ kata Nik Mood juga mengeluarkan acar dengan jenama RMZ.
Memetik kata-kata beliau dalam buku Kejayaan 50 Usahawan Bimbingan MARDI (Siri 1 Industri Makanan):
"MARDI merupakan tempat bagi usahawan baru seperti saya menimba ilmu
bagi meningkatkan teknologi pemprosesan makanan dan pelabelan sebelum
melangkah jauh ke arena global."