Sebarang pertanyaan dan pembelian call 0192272127 Hisham

Can't find it? Try this.

Google
 

Saturday, May 12, 2012

Nilai hasilan sarang burung





INDUSTRI sarang burung walet semakin mendapat tempat di negara ini. Potensi untuk diperluas dan diperkembangkan sangat besar.

Di peringkat global, industri berkenaan mempunyai pasaran sehingga RM10.2 bilion. Malaysia pula ketika ini menyumbang RM1.5 bilion setahun kepada perusahaan itu.

Jumlah itu melibatkan pengeluaran sarang burung walet mentah yang belum diproses dengan anggaran kos sekitar RM4,000 sekilogram (kg) dan boleh mencecah harga RM9,000 untuk setiap kg yang telah dicuci.

Melihat kelebihan itu, kini terdapat banyak syarikat tempatan mula terlibat dalam aktiviti penghasilan sarang burung dan tidak kurang juga bidang pengeluaran untuk produk hilirannya.

Ini kerana, berdasarkan kepada harganya di pasaran, nilai sarang burung walet boleh diibaratkan seperti emas.

Salah sebuah syarikat tempatan yang aktif dalam industri hiliran sarang burung walet ialah Alga Prima Sdn. Bhd. (Alga Prima) yang memberi fokus kepada aktiviti mengilang dan membekal pelbagai produk minuman berasaskan sarang burung.

Menurut Pengarah Urusannya, Mohammad Nazari Ahmad, Alga Prima bermula dengan pengeluaran produk minuman popular di kalangan orang Cina iaitu teh Oolong.

“Sehingga pada tahun 2009, hasil kajian dan penyelidikan makmal kami mendapati ramuan teh Oolong bersama sarang burung dapat menghasilkan minuman kesihatan yang kaya dengan antioksida.

“Selain teh, Alga Prima turut mengeluarkan minuman sarang burung dalam bentuk produk sedia diminum, pati dan kordial dengan formula campuran kolagen, ginseng dan herba-herba terpilih,’’ katanya ketika ditemui di pejabatnya di Shah Alam baru-baru ini.

Minuman-minuman tersebut dihasilkan melalui proses yang bersih dan halal mengikut syarat-syarat oleh Jabatan Agama Islam Malaysia (Jakim) bermula daripada pengeluaran bahan mentah sehingga pembungkusan, penyimpanan dan penghantaran.

Kesemua 20 kakitangan Alga Prima juga terdiri daripada mereka yang beragama Islam bagi memastikan pengguna dapat menikmati khasiat serta kebaikan minuman tersebut tanpa sebarang halangan atau keraguan.

Apa yang paling penting, proses mencuci sarang burung di syarikat itu tidak melibatkan sebarang penggunaan alkohol. Tumpuan utama diberikan terhadap penghasilan produk yang baik untuk kesihatan dan kecantikan.

Alga Prima turut membina pusat mencuci sarang burung mentah di Kulim dan Shah Alam. Kilang pembuatan produk juga terletak di Kulim, Kedah.

Ketika ini, syarikat berkenaan mampu mengeluarkan 50,000 botol minuman sarang burung sebulan selain produk sarang burung kering yang telah dicuci turut mendapat permintaan tinggi.

Untuk bahan mentah, Alga Prima banyak menjalankan kerjasama dengan pengusaha-pengusaha rumah sarang burung dari beberapa buah negeri seperi Kedah,

Perlis, Selangor dan Terengganu.

“Sebenarnya, setiap rumah sarang burung mampu mengeluarkan antara dua hingga tiga kilogram sahaja sarang burung sebulan,’’ jelasnya.

Daripada sudut pasaran, Alga Prima menerima permintaan yang cukup menggalakkan dari seluruh negara selain produk mereka telah memasuki ruang niaga pasar raya besar.

Tidak cukup dengan itu, mereka juga ada menerima tempahan daripada pemborong di Brunei, Singapura, China dan Dubai di samping menyedia kemudahan pembuatan untuk syarikat-syarikat luar yang berminat menjual produk berkenaan menggunakan penjenamaan sendiri.

“Tidak dinafikan memang terdapat banyak saingan dalam perniagaan produk minuman kesihatan sarang burung ini.

“Namun, pengguna perlu merasai dan menilai sendiri produk Alga Prima. Banyak pengguna yang telah mencuba memberi respons positif terhadap rasa serta khasiatnya,’’ jelasnya.

Justeru, bagi memantapkan kedudukan perniagaan mereka, Alga Prima tidak ketinggalan menyertai beberapa siri pameran bergerak seperti Festival Halal, Pameran Halal Antarabangsa Malaysia (MIHAS) dan Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA).

Di samping itu, mereka turut menjalankan kolaborasi bersama Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) serta sirim bagi mendapatkan khidmat nasihat dan sokongan.

Isu kandungan nitrit jejas industri EBN


Noh Omar melihat sarang burung yang dikumpulkan di Pusat Dagangan dan Depositori Sarang Burung Autentik Malaysia yang pertama di Puchong, Selangor baru-baru ini. JIKA dahulu industri sarang burung walet atau lebih dikenali sebagai EBN (Edible Bird Nest) melonjak naik akibat permintaan yang tinggi daripada negara pengimport utamanya iaitu China, kini industri tersebut diancam isu kandungan nitrit (NO2) yang berlebihan.

Berikutan itu, pihak kerajaan China telah mengehadkan pengambilan EBN dari Malaysia. Malah stok yang telah berada di negara tersebut juga telah dibekukan menjadikan harganya kini merudum teruk.

Kerajaan China mendakwa EBN yang dibekalkan oleh Malaysia mengandungi kandungan nitrit yang berlebihan di mana boleh menyebabkan masalah kesihatan.

Isu tersebut telah dipanjangkan sehingga kerajaan China menuntut sekiranya Malaysia ingin terus menjual EBN ke negaranya maka kandungan bahan kimia tersebut perlu di kurangkan, malah sehingga sifar.

Permintaan tersebut dilihat adalah agak mustahil berikutan kandungan nitrit sememangnya sedia ada dalam mana-mana tumbuhan organik, air dan pelbagai lagi.

Di samping itu, hanya EBN yang diimport dari Malaysia sahaja yang paling ketat dikenakan tindakan tersebut.

Menurut Pensyarah Kanan, Fakulti Perubatan Veterinar, Universiti Putra Malaysia (UPM), Profesor Dr. Saleha Abdul Aziz, nitrat atau nitrit adalah bahan kimia yang terdiri daripada kandungan oksigen dan nitrogen serta gabungan pelbagai sebatian organik dan bukan organik.

Jelas beliau, kandungan nitrit boleh ditemui di sekitar kita seperti air dan tumbuhan hijau yang mana boleh menghasilkan endogenously (kandungan yang terdapat dalam organisma atau sel).

"Malah nitrit juga kadang kala digunakan dalam produk makanan lain seperti penghasilan keju dan bahan berasaskan keju, daging mentah mahupun yang diproses dan pelbagai lagi.

"Ia juga digunakan dalam pelbagai produk makanan bagi mengelakkan pertumbuhan bakteria clostridium botulinum dan juga sebagai bahan pengawet dalam industri daging," katanya.

Beliau berkata demikian semasa membentangkan kertas kerja Isu Nitrat dalam EBN sempena Seminar Transformasi Industri Sarang Burung Malaysia: Mendepani Cabaran Piawaian Baharu anjuran Institut Teknologi Makanan (MIFT) di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Tambahnya, kandungan nitrit tersebut jika diambil oleh manusia secara berlebihan ia mampu membantu mempercepatkan pertumbuhan sel kanser dan tumor di dalam badan terutamanya bagi orang dewasa dan mampu menyebabkan penyakit leukemia kepada kanak-kanak.

Justeru, kehadiran kandungan nitrit di dalam EBN bukan sesuatu yang baru dan ia boleh dikurangkan.

Jelas Dr. Saleha, kandungan nitrit boleh dikurangkan dengan cara membilas EBN menggunakan air biasa secara kerap.

Malah, proses pemanasan juga dapat mengurangkan kandungan nitrit dan semakin tinggi suhu digunakan maka semakin banyak nitrit dapat dikurangkan.

Bagaimana pun kandungan nitrit juga boleh berubah-ubah antaranya keadaan bahan mentah (EBN), selepas proses pembersihan dan produk akhir (sup sarang yang ditinkan).

Kandungan nitrit juga boleh bertambah dalam EBN melalui air yang digunakan semasa proses pembersihan serta beberapa faktor lain.

Justeru isu kandungan nitrit di dalam EBN bukanlah merupakan satu isu yang sepatutnya diketengahkan sehingga menyebabkan industri pengeluaran EBN negara terjejas dengan agak teruk.

Malah terdapat kajian yang menunjukkan terdapat beberapa produk makanan di China juga dikenal pasti mengandungi kandungan nitrit yang agak tinggi.

Ia seperti sayuran jeruk sebanyak 20 miligram setiap kilogram (mg/kg), susu segar 0.4 mg/kg malah tidak ketinggalan air mineral sebanyak 01 mg/kg.

Justeru kandungan nitrit bukan sahaja terdapat didalam EBN malah mana-mana makanan dan air yang digunakan oleh manusia, apa yang jelas isu tersebut hanya diperbesarkan.
sumber :utusan malaysia

Teh daripada daun sawit



Sebelum menghasilkan teh, UPM juga pernah mengkomersialkan daun kelapa sawit sebagai kordial dan biskut.TERFIKIRKAH anda daun kelapa sawit yang selama ini kelihatan tidak bernilai sebenarnya mampu menjadi bahan antioksida yang terbaik.

Daun kelapa sawit sebenarnya baik untuk meredakan penyakit kardiovaskular (pernafasan) dan mampu membantu menurunkan kadar kolestrol dan gula dalam tubuh seseorang.

Penemuan tersebut agak mengejutkan kerana selama ini daun kelapa sawit merupakan bahan buangan pertanian yang sering ditafsirkan tidak memiliki kegunaan selain dijadikan makanan ternakan.Menurut penyelidik dari Fakulti Sains Teknologi Makanan, Universiti Putra Malaysia (UPM), Profesor Dr. Suhaila Mohammed, kajian bagi mencari alternatif bahan antioksida kepada hampir 150 jenis tumbuhan akhirnya membawa mereka kepada daun kelapa sawit.

“Dalam kajian yang saya jalankan mendapati, kandungan antioksida yang dalam daun kelapa sawit mampu menurunkan kadar darah tinggi dalam haiwan yang diuji.“Biar pun manusia tidak makan daun ini, namun ia telah lama dijadikan makanan kepada haiwan ternakan," ujarnya ketika ditemui di UPM, Serdang, Selangor baru-baru ini.

Katanya, bahan yang terdapat dalam daun kelapa sawit bukanlah agen yang terbaik namun ia memiliki potensi untuk dikomersialkan.Hal demikian kerana daun kelapa sawit mudah diperolehi selain kos pemprosesannya juga jauh lebih murah dan mudah.Selain mampu bertindak sebagai agen antioksida, bahan yang terdapat di dalam daun kelapa sawit juga memiliki kandungan estrogen yang baik.

Kebiasaannya bagi wanita yang baru bersalin daya ingatan mereka akan menjadi lemah berikutan semasa mengandung hormon tersebut berkurangan.

Justeru, kehadiran hormon phytoestrogen dalam daun kelapa sawit mampu meningkatkan hormon estrogen dalam tubuh badan seseorang seterusnya menstabilkannya.Ujarnya, bahan yang terdapat dalam daun kelapa sawit tersebut juga mampu menguatkan struktur tulang.

Ujian yang dilakukan ke atas tisu haiwan juga mendapati bahan yang terdapat di dalam daun kelapa sawit mampu memelihara tisu organ selain mempercepatkan proses pemulihan tisu.

Di kenali sebagai Phytoquest, UPM bersama sebuah syarikat swasta telah mengeluarkan dua produk berasaskan daun kelapa sawit tersebut.Pertama berbentuk uncang teh dan kedua dalam bentuk kapsul.Bagaimanapun, kedua-dua produk itu mampu memberikan kesan yang sama cuma berbeza dari segi cara pengambilannya.
Sumber:utusan malaysia

USIM, BiotechCorp lancar makmal analisis halal

KUALA LUMPUR 19 April - Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) dengan kerjasama Malaysian Biotechnology Corporation Sdn. Bhd. (BiotechCorp) hari ini melancarkan makmal analisis halal melalui bioteknologi dalam usaha memperkasakan industri halal negara.

Naib Canselor USIM, Profesor Datuk Dr. Muhamad Muda (gambar) berkata, penubuhan makmal di Institut Penyelidikan dan Pengurusan Halal (IHRAM) itu dilakukan agar universiti sentiasa bergerak pantas selari dengan perkembangan industri tersebut yang kini memasuki fasa kedua dalam pembangunan dan penguatkuasaan.

"Makmal itu dikenali sebagai Unit Perkhidmatan dan Latihan Halal, menawarkan perkhidmatan analisis produk halal dan memberi kesedaran mengenai konsepnya melalui latihan serta praktikal terhadap produk makanan, kosmetik, farmaseutikal dan pelbagai lagi yang merupakan produk gunaan muslim serta pihak industri.

"Diharapkan dengan kewujudan unit ini, ia akan meningkatkan nilai produk, inovasi, perkhidmatan dan mengembangkan pasaran produk-produk bioteknologi halal ke peringkat nasional dan antarabangsa," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Hadir sama Ketua Pegawai Eksekutif BiotechCorp, Datuk Dr. Mohd. Nazlee Kamal dan Pengerusi Lembaga Pengarah USIM, Profesor Emeritus Tan Sri Datuk Dr. Abdul Shukor Husin.

Muhamad berkata, pihaknya memilih IHRAM sebagai lokasi makmal kerana ia merupakan pusat kecemerlangan universiti yang berperanan meningkatkan dan menjamin kualiti penjanaan ilmu dan perkhidmatan.

"Perancangan dan persediaan prasarana yang rapi serta lengkap sedang diatur agar universiti terus berjaya memainkan peranan sebagai salah sebuah institusi yang menyokong pembangunan industri halal negara.

"Secara tidak langsung ia mendorong IHRAM untuk bergerak sebagai sebuah pusat ilmu yang terpilih, sekali gus memudahkan akses industri seperti perkhidmatan, peralatan dan fasiliti," katanya lagi.

Sementara itu, Mohd. Nazlee menambah, penubuhan makmal itu merupakan satu permulaan yang baik dalam menjadikan Malaysia sebagai pusat halal serantau.

"Sebagai negara Islam, kita mempunyai semua elemen dan berpotensi untuk menjadi pusat promosi, pengedaran dan pengeluaran makanan halal, produk bukan makanan serta beberapa perkhidmatan lain.

"Penubuhan itu juga akan mewujudkan nilai tambah kepada tiga sektor utama iaitu pertanian, perubatan dan perindustrian," jelasnya

Sumber:utusan malaysia

ICAN bincang isu makanan ternakan

PERKEMBANGAN industri ternakan di negara ini masih berada di tahap kurang memuaskan terutamanya bagi penternakan haiwan ruminan yang merupakan sumber utama pengeluaran produk daging dan tenusu.Kadar sara hidup (SSL) bagi produk-produk daging (lembu dan kambing) serta tenusu adalah masih rendah .

Bagi memenuhi permintaan pasaran domestik yang sentiasa meningkat saban tahun mendorong kepada peningkatan import produk sama ada ternakan hidup, produk daging dan tenusu serta makanan ternakan dari luar negara.Beberapa langkah perlu diwujudkan di dalam kerangka pembangunan industri ternakan bagi menangani masalah ini agar hasil ternakan tempatan dapat ditingkatkan seterusnya dapat menjamin keselamatan makanan dalam negara.

Antara usaha yang dilakukan termasuklah penganjuran Persidangan Makanan Ternakan Antarabangsa (ICAN) yang dianjurkan dua tahun sekali bagi membincangkan isu-isu serta penemuan saintifik melalui aktiviti penyelidikan berkaitan dengan industri ternakan.Usaha ini akan memberi peluang kepada pelbagai pihak seperti swasta, universiti dan institusi penyelidikan berkongsi idea dan pandangan melalui seminar yang dianjurkan seterusnya mencari penyelesaian kepada masalah berbangkit.

Penganjuran ICAN kali kelima pada minggu depan oleh Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) dengan kerjasama Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV), Universiti Putra Malaysia (UPM) dan RISDA serta disokong oleh Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani akan memberi fokus kepada pencapaian penyelidikan dalam bidang ternakan sejak lima tahun kebelakangan ini sesuai dengan tema yang digunakan iaitu Inovasi Dalam Nutrisi dan Pemakanan Haiwan Untuk Pengeluaran dalam Industri Ternakan.

Menurut Pengarah Pusat Penyelidikan Ternakan Strategik MARDI, Dr. Azizan Ab. Rashid, persidangan tersebut akan memberi tumpuan kepada pembentangan beberapa isu.‘‘Antaranya hasil penyelidikan dan pembangunan berkaitan dengan industri ternakan yang telah dijalankan oleh saintis dan penyelidik dari dalam dan luar negara yang dapat memberi sumbangan kepada industri ternakan negara’’ katanya ketika ditemui di pejabatnya di Serdang baru-baru ini.

Mengulas lanjut Dr. Azizan berkata, terdapat tiga perkara penting yang perlu diberi perhatian dalam membangunkan industri ternakan ketika ini.Tiga perkara penting itu ialah berkaitan dengan operasi atau pengurusan ladang pada kos yang efektif, membangunkan formulasi makanan ternakan dari sumber yang bersih lagi halal, serta mengoptimumkan penggunaan bahan mentah tempatan.

Ketiga-tiga perkara tersebut perlu dipertimbangkan memandangkan kos keseluruhan pengurusan ladang meliputi aspek pengurusan dan penjagaan ternakan serta pemakanan. Kos makanan ternakan sahaja meliputi dua pertiga atau 70 peratus daripada kos keseluruhan pengurusan ladang tersebut.

Oleh itu, penyelidikan dan pembangunan perlu memberi tumpuan kepada ketiga-tiga perkara tersebut bagi mengurangkan beban para pengusaha makanan ternakan dan penternak dari segi kos seterusnya dapat meningkatkan taraf hidup mereka.

Antara langkah untuk mengatasi masalah tersebut adalah dengan memanfaatkan bahan sampingan industri asas tani (IAT) seperti hampas sagu, hampas soya atau pelepah sawit sebagai makanan haiwan. Biasanya hasil buangan ini tidak tahan lama, tetapi melalui usaha penyelidikan dan pembangunan yang dilakukan ke atas bahan tersebut akan dapat menyelesaikan masalah ini. Sebagai contoh, MARDI telah berjaya menghasilkan GENKiMO melalui proses fermentasi dan pemencilan secara semulajadi yang menggunakan 100 peratus bahan organik tempatan.

Ia dapat membantu meningkatkan kesihatan ternakan, kualiti persekitaran, daya tumbesaran pada tumbuhan serta ketahanan terhadap penyakit. Dengan menggunakan produk berkenaan dapat mempercepatkan proses fermentasi silaj atau makanan ternakan berasaskan rumput kepada 14 hari masa pemeraman.

Bagi mengoptimumkan penggunaan bahan mentah tempatan, Dr. Azizan berkata, satu kaedah yang mudah untuk merumuskan formulasi makanan ternakan, dengan mengambil lembu tenusu sebagai contoh, seekor lembu tenusu memerlukan kira-kira 21 peratus serat kasar daripada jumlah makanan tersebut. ‘‘Setiap 10 kilogram berat lembu tenusu, memerlukan dua kilogram serat atau sumber mudahnya ialah rumput,’’ ujarnya.

Bagi lembu pedaging pula, penternak biasanya mengunakan dedak isirung kelapa sawit (PKC) kerana ia mudah diperolehi sebagai makanan lengkap untuk penggemukkan antara empat ke enam bulan. Selain itu, penternak juga perlu mengetahui bahawa dalam makanan ternakan, 2.5 peratus daripada berat mestilah bahan makanan kering.

Sebagai contoh, jika berat seekor ternakan ialah 100 kilogram (kg) maka, 2.5 kilogram (kg) ialah makanan kering yang perlu diberikan kepadanya. Bagaimanapun, 25 peratus daripada berat rumput adalah berat air.

Oleh itu, seekor ternakan yang mempunyai berat badan 100kg perlu diberi sebanyak 10kg rumput (berat kering) selepas ditolak bahagian air.

Sekiranya bekalan rumput tidak mencukupi, sebahagian daripadanya boleh digantikan dengan dedak. Kiraan separuh daripada itu perlu diambil kira dalam pemakanan makan kering berkenaan jika 50 peratus daripada berat ternakan diberi rumput.

Dalam erti kata lain, penternak perlu didedahkan dengan pengetahuan seperti ini agar dapat mengoptimumkan penggunaan makanan pada ternakan. Mereka juga perlu mengetahui kandungan nutrisi setiap bahan sampingan yang ingin digunakan seperti hampas tauhu dan pelepah sawit bagi memastikan rumusan makanan yang dihasilkan memenuhi keperluan ternakan.

Bagi membantu penternak, pihak MARDI akan membangunkan satu pangkalan data yang boleh dilayari di laman web sebagai rujukan berkaitan pemakanan ternakan. Pangkalan data tersebut dinamakan Sistem Maklumat Pemakanan Haiwan MARDI (MAFIS) diharap dapat membantu para penternak mendapatkan maklumat yang betul berkenaan dengan pemakanan haiwan.

Selain itu, MARDI juga telah berjaya menghasilkan satu rumusan makanan ternakan dalam bentuk pelet yang sedang diuji keberkesanannya.Mengenai ICAN 2012, beliau berkata, tujuan ia diadakan adalah untuk mempromosi perkembangan dan kemajuan terkini pemakanan ternakan, mempromosi teknologi pemprosesan makanan ternakan dan juga memperkukuh hubungan antara penyelidik, pengeluar, pengilang , pembuat dasar dan industri berkaitan.

Persidangan yang bakal dihadiri oleh saintis dan penyelidik terkemuka dari dalam dan luar negara ini akan membentangkan kertas kerja meliputi pelbagai topik.

Antaranya, aliran semasa bekalan makanan sejajar dan implikasinya terhadap industri makanan ternakan, bahan aditif dalam makanan ternakan, perspektif makanan ternakan masa hadapan , meningkatkan dan menambah baik keberkesanan, peranan serat dalam makanan ternakan, mengurangkan pencemaran dalam makanan ternakan dan juga keselamatan makanan.

Katanya, persidangan tersebut ditujukan kepada kumpulan sasar utama seperti industri makanan ternakan, pengilang, ahli teknologi, agen pengembangan, usahawan, pembuat dasar dan pengeluar.

ICAN 2012 merupakan acara dwitahunan mula diadakan pada 2003 dan tema yang dipilih pada kali ini ialah Inovasi Dalam Nutrisi dan Pemakanan Haiwan Bagi Pengeluaran Ternakan.

Sumber:Utusan malaysia
Related Posts with Thumbnails