Sebarang pertanyaan dan pembelian call 0192272127 Hisham

Can't find it? Try this.

Google
 

Monday, February 8, 2010

Teknologi akuaponik bantu masyarakat

TIDAK ada yang lebih menggembirakan bagi mereka yang membanting tulang mencari rezeki dengan pendapatan tidak seberapa, melainkan terpilih mendapat bantuan untuk meningkatkan taraf hidup menerusi aktiviti ekonomi.

Apatah lagi bantuan tersebut dihulurkan ketika saat-saat memerlukan, dan ia satu pakej teknologi yang tidak dapat dinikmati oleh ramai orang.

Justeru, bagi Ali Ghani, 54, ia merupakan satu 'nikmat' yang patut disyukuri apabila terpilih dalam program Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Kampung Telaga Batin.

KRT tersebut telah menerima bantuan Sistem Akuaponik kelolaan Jabatan Perikanan Terengganu, Jabatan Pertanian Terengganu, Institut Akuakultur Tropika (AKUATROP) dari Universiti Malaysia Terengganu (UMT) dan sebuah syarikat yang berkerjasama membantu membangunkan sistem penternakan ikan secara integrasi dengan tanaman sayur-sayuran secara hidroponik.

''Ia (sistem ini boleh membantu) meningkatkan pendapatan dan tidak sukar untuk mengendalikannya," kata Ali,54, yang berasal dari Wakaf Tengah, Terengganu.

Dia yang bekerja sebagai tukang rumah bersama sekumpulan ahli KRT Telaga Batin dipilih sebagai peserta projek tersebut bertujuan membantu meningkatkan pendapatan mereka.

Sistem Akuaponik adalah gabungan antara ternakan akuakultur dan tanaman secara hidroponik (tanaman tanpa tanah) yang menggunakan air buangan daripada tangki ternakan ikan untuk memberi nutrien/baja kepada tanaman.

Akar tumbuhan berfungsi sebagai penapis biologi untuk membersihkan air dan ini membolehkan air tersebut diguna semula untuk ternakan ikan.

Pada awalnya, pihak KRT Telaga Batin telah menghantar permohonan untuk mengusahakan projek ini kepada Akuatrop dan bagi merealisasikannya, satu pertemuan dan perbincangan beberapa pihak telah diadakan.

Perbincangan tersebut melibatkan Akuatrop Jabatan Perikanan Terengganu, Jabatan Pertanian Terengganu, Pengerusi KRT Telaga Batin dan syarikat WHK Intergrated telah diadakan.

Menurut Pengarah Akuatrop, Prof. Dr. Faizah Shaharom, hasil daripada perbincangan tersebut, Jabatan Perikanan Terengganu dan Jabatan Pertanian Terengganu telah bersetuju memberi dana bagi menyiapkan infrastruktur untuk sistem akuaponik ini.

AKUATROP bertindak dalam pemantauan sistem, terutama pengurusan ikan dan tanaman serta membekalkan benih ikan. Pihak KRT Telaga Batin menyediakan tempat untuk pembinaan sistem dan peserta yang akan mengusahakan sistem ini serta memantau perkembangan projek

Sesi penyerahan sistem akuaponik kepada peserta telah diadakan serentak bersama satu sesi taklimat serta latihan ringkas tentang cara-cara pengendalian sistem ini dan telah menarik minta kira-kira 57 orang penduduk di sekitar Kg. Telaga Batin.

Sebagai permulaan hanya tiga orang peserta sahaja telah dipilih untuk mengusahakan projek perintis ini.

Kata Faizah lagi, projek tersebut diwujudkan sebagai sumber pendapatan tambahan kepada kumpulan sasaran iaitu golongan berpendapatan rendah, orang kurang upaya, suri rumah/ ibu tunggal dan pekerja kampung.

Katanya, kos keseluruhan projek fasa satu mencecah RM 30, 000 dengan anggaran pendapatan minimum untuk setiap peserta ialah antara RM300 dan RM500 sebulan.

Sebagaimana menurut Ali, projek tersebut mudah dikendalikan yang mana air daripada tangki ternakan keli disalurkan ke tangki tanaman sayur-sayuran.

Sistem tersebut menghasilkan ikan keli segar dan sayur-sayuran yang bebas daripada racun serangga dan baja kimia.

Katanya, ketika ini projek yang dibangunkan adalah untuk ternakan ikan keli dengan tanaman salad kerinting.

Sebenarnya projek tersebut boleh dimanfaatkan untuk ternakan ikan air tawar terutamanya ternakan ikan tilapia dan juga tanaman sayuran berdaun hijau seperti sawi, kangkung dan kalian.

Menurut Faizah lagi, projek perintis ini masih lagi memerlukan penambaikan dan pihaknya akan mengambil langkah-langkah yang perlu bagi mengatasi apa juga masalah yang dihadapi oleh peserta.

Antara perkara yang masih dalam perhatian ialah masalah seperti media tanaman menjadi terlalu lembap (water logged) yang boleh menyebabkan pertumbuhan sayuran terbantut atau mati.

Selain itu, Jabatan Perikanan Negeri Terengganu juga telah memberi dana kira-kira RM 40 000 bagi menyiapkan projek fasa dua.

Projek ini juga sedang berjalan di tempat yang sama. Selain itu, pihak Majlis Pembangunan Ekonomi Wilayah Pantai Timur (ECERDC) juga menyatakan minat untuk melaksanakan projek ini di Rantau Manis, Gua Musang Kelantan.

Menurut Pengerusi KRT Kampung Telaga Batin, Che Husin Che Muda, sejak projek tersebut diwujudkan, KRT Telaga Batin sering menerima kunjungan pelawat daripada institusi kerajaan dan swasta.

Ia seolah-olah menunjukkan Sistem Akuaponik juga oleh dijadikan produk eco-pelancongan.

''Sistem ini cukup menarik dan berinovasi, dan hasilnya adalah organik," kata beliau.

Apa yang penting katanya ialah , hasil yang dikeluarkan perlu dipasarkan kerana ia akan menjamin peserta mendapat pulangan seperti yang ditetapkan dalam objektif projek.

Mengenai fasa kedua, katanya, jumlah ikan dan tanaman dapat dihasilkan lebih banyak supaya pulangan peserta juga bertambah.
Sumber:Utusan Malaysia

Daun gula (Stevia)



Oleh Rohaniza Idris
Sumber:Berita HArian





Tumbuhan stevia 200 kali lebih manis berbanding gula tebu

KENAIKAN harga gula mulai 1 Januari lalu, disambut rungutan orang ramai yang sudah menganggapnya sebahagian bahan keperluan utama kehidupan. Seperti dijangkakan, berlakulah masalah kekurangan bekalan gula di pasaran selain pembelian panik oleh pengguna yang selama ini sudah sebati dengan bahan pemanis itu.

Berikutan itu, pelbagai langkah diambil kerajaan untuk mengatasinya dan pada masa sama menyarankan orang ramai mengurangkan jumlah pengambilan gula berikutan peningkatan jumlah pesakit diabetes dan darah tinggi setiap tahun.

Namun, di celah kesibukan kempen mengurangkan manis (gula) dalam makanan dan menambahkan manis dalam senyuman, timbul pula keghairahan beberapa pihak mengetengahkan bahan pengganti seperti madu, gula tiruan dan stevia. Madu dan gula tiruan sememangnya biasa didengari, tetapi stevia?

Stevia adalah sejenis tumbuhan agak baru di negara ini biarpun hakikatnya sudah lama digunakan di sesetengah negara sebagai bahan pemanis. Tumbuhan yang nama saintifiknya Stevia Rebaudiana, digunakan masyarakat Asli Red Indian Guarani di Amerika Selatan sejak 1,500 tahun lalu sebagai pemanis bagi ubat pahit.

Ia turut dikenali sebagai makanan tambahan dan herba merawat penyakit berkaitan kencing manis, obesiti, menurunkan tekanan darah tinggi, melawaskan kencing dan merawat luka terbakar. Namanya bagaimanapun mula menjadi sebutan penduduk tempatan kira-kira lima tahun lalu apabila khasiatnya sebagai pemanis yang sesuai di ambil pesakit diabetes heboh diperkatakan dan akhir-akhir ini dilonjak sebagai berpotensi menjadi tanaman komersial di negara ini.

Pegawai Penyelidik Prinsipal, Pusat Penyelidikan Padi & Tanaman Industri Institut Penyelidikan dan Pembangunan Pertanian Malaysia (Mardi), Dr Tan Swee Lian, berkata stevia yang berasal dari Paraguay, Amerika Selatan.

“Pokok renek berdaun bujur, batangnya lembut, bunga halus dan gerutu ini juga dikenali sebagai daun manis atau madu kerana mengandungi bahan yang 200 kali lebih manis daripada gula biarpun masih ada rasa pahitnya.

“Stevia mengandungi dua komponen utama pemanis di dalamnya iaitu steviosid dan rebaudiosid A. Kedua-dua bahan pemanis itu akan berkurangan jika tanaman berkenaan dituai lebih awal.

“Jika bahan steviosid dan rebaudiosid A diasingkan dalam proses makmal, maka rasa pahit dalam stevia akan dapat dihilangkan dan ia sesuai untuk dijadikan pemanis tanpa rasa pahit. Rasa pahit yang ada pada stevia kurang digemari sesetengah orang dan menjadi antara halangan utama sebagai makanan pengganti gula,” katanya

Beliau menjelaskan stevia mula dibawa masuk ke negara ini pada 1970-an dan kajian mengenainya berterusan sehingga ke hari ini, namun hanya dikenali ramai sejak lima tahun kebelakangan ini.

Katanya, stevia sudah dijadikan pengganti gula di Jepun dan menguasai 40 peratus industri pemanis manakala Korea Selatan menjadi negara kedua terbesar menjadikan stevia sebagai bahan pemanis. Di Kanada, India, China, Russia dan Paraguay, bahan pemanis itu diusahakan secara komersial.

Beliau menjelaskan sebelum ini ramai yang meragui khasiat stevia kerana kajian ke atas tikus di makmal mendapati pengambilan bahan pemanis secara banyak dan berterusan menyebabkan haiwan itu mandul.

“Tiada kajian khusus ke atas manusia dilakukan dan jika mahu dibandingkan dengan masyarakat Orang Asli di Paraguay, sukar untuk mendapatkan jawapan yang tepat kerana mereka tidak memakan stevia secara berterusan dan dalam jumlah yang banyak. Masyarakat itu memakan stevia bagi menghilangkan rasa pahit ubat saja dan bukannya dijadikan bahan wajib bagi setiap hidangan.

“Malah, satu masa dulu kerajaan Amerika Syarikat pernah mengharamkan kemasukan stevia sebagai pengganti gula. Namun, pada lewat 2008, pihak Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan Amerika Syarikat (FDA) meluluskan stevia sebagai bahan makanan yang selamat dimakan dan dikategorikan sebagai makanan tambahan dan herba bukannya pengganti gula,” katanya.

Kini, berjuta-juta orang di Brazil dan Jepun menggunakan stevia sebagai perisa makanan dan pemanis semula jadi, malah menjadi perisa makanan diluluskan sejak 20 tahun lalu. Penduduk Jepun dikatakan kumpulan pengguna terbesar menggunakan stevia bagi tujuan memaniskan hampir semua produk makanan termasuk jeruk, minuman ringan dan coklat.

Potensi stevia di Malaysia

APAKAH potensi stevia sebagai tanaman komersial di negara ini? Bolehkan ia dijadikan industri bahan pengganti gulai?

Pengarah Pusat Penyelidikan Padi & Tanaman Industri Mardi, Mansor Puteh, berkata Mardi banyak menerima permintaan dan pertanyaan mengenai stevia, khususnya selepas pengumuman kenaikan harga gula.

Namun, baginya herba itu tidak sesuai dijadikan tanaman komersial pengganti gula kerana kurang nilai ekonomi akibat harganya yang rendah, selain kualitinya yang tidak sebaik tumbuhan sama yang dikeluarkan di negara empat musim.

“Untuk mendapatkan sekilogram stevia kering, sekurang-kurangnya lima kilogram daun basah diperlukan iaitu kira-kira RM1.40 sekilogram, manakala kos pengeluarannya mungkin melebihi harga RM7 sekilogram tanaman.

“Mengikut kajian, stevia yang ditanam di negara ini kurang berkualiti kerana cepat berbunga selain perlu dituai lebih awal. Di Malaysia juga, ia biasanya boleh membesar dengan ketinggian satu meter berbanding di negara empat musim yang ketinggiannya mencecah tiga meter. “Justeru, jika ada mana-mana syarikat yang ada niat mahu mengusahakannya secara komersial untuk menjadi bahan penggantian gula, saya suka nasihatkan supaya melupakan saja hasrat itu,” katanya.

Mansor berkata, lebih baik jika tanaman berkenaan diusahakan untuk tujuan pemasaran bahan herba atau makanan tambahan dalam makanan dan minuman kesihatan terutama mereka yang mempunyai penyakit kencing manis, darah tinggi dan obesiti.

“Kita mengalu-alukan sesiapa saja yang berminat membangunkan tanaman ini dalam industri herba dan makanan tambahan. Malah, bersedia memberi khidmat nasihat, bantuan serta tunjuk ajar di samping terus menjalankan kajian untuk memperbaiki kualiti serta hasil penuaian stevia di negara ini,” katanya.

Sementara itu, Pegawai Penyelidik Prinsipal, Pusat Penyelidikan Padi & Tanaman Industri Institut Penyelidikan dan Pembangunan Pertanian Malaysia (Mardi), Dr Tan Swee Lian pula berkata, ada beberapa bahan lain yang dikaji untuk menggantikan gula, namun semuanya didapati tidak sesuai untuk dikomersialkan kerana kos pengeluarannya besar selain masalah mendapatkan bahan mentah.

Antara tumbuhan itu ialah ‘Thamaucoccus’, pokok hutan seperti Kacip Fatimah tetapi ia sukar diusahakan kerana pokok ini amat sedikit mengeluarkan buahnya yang mengandungi bahan pemanis.

Selain itu, madu juga sukar diusahakan secara besar-besaran kerana Malaysia tidak mempunyai kawasan penanaman buah-buahan yang besar seperti di Australia dan Amerika Syarikat untuk membolehkan lebah menyedut nektar daripada bunga pokok buahan berkenaan.

Bagaimanapun, tegas Dr Tan, hanya empat daripada 100 jenis stevia saja yang sesuai dengan cuaca dan persekitaran di negara ini.

Beliau berkata, stevia boleh ditanam dan diusahakan di negara ini tetapi ada beberapa masalah yang perlu diambil risiko pengusahanya kerana tanaman berkenaan boleh mengeluarkan hasil yang baik jika lama terdedah kepada matahari.

“Di negara ini, waktu siang hanya 12 jam, bermakna daun yang dihasilkan kurang terdedah kepada matahari. Namun, Malaysia boleh menuai sebanyak sembilan kali hasil kerana kita panas sepanjang tahun.

“Berbanding negara empat musim, waktu panasnya kira-kira 16 jam dan tuai boleh dibuat sebanyak dua kali dalam tempoh musim panas kira-kira tiga bulan setengah. Oleh kerana kadar kepanasan dan pendedahan terhadap matahari tinggi, maka hasil stevia lebih berkualiti kerana kandungan steviosid dan rebaudiosid A tumbuhan itu lebih tinggi.

“Di negara ini, kita boleh melakukan sistem pemanasan menggunakan lampu seperti dilakukan untuk tumbuhan seperti kekwa atau Chrysanthemum, namun ini tidak dapat dilakukan untuk stevia kerana harganya terlalu rendah, sedangkan penggunaan lampu memerlukan kos yang lebih tinggi,” katanya.
Related Posts with Thumbnails