TIGA tahun lepas, M. Jaganatham, bekerja sebagai pengurus di sebuah syarikat perkapalan bertaraf antarabangsa.
Bagaimanapun, atas minat yang mendalam terhadap sektor pertanian dan
industri asas tani, Jaganatham, 45, mengambil keputusan meletak jawatan
untuk mengusahakan ladang ternakan tenusu.
Juga atas dorongan dan galakan daripada isterinya, M. Letchumi, 40,
Jaganatham membulatkan nekad dengan melabur RM1.0 juta sebagai modal
permulaan membuka ladang ternakan seluas enam hektar dikenali Agro
Dairyfarm Sdn Bhd di Kampung Baru Vinayagar, Gadek, Alor Gajah, Melaka.
Cabaran
Jaganatham, yang berasal dari Teluk Intan, Perak, berkata, sebanyak
50 ekor lembu jenis Friesian Thailand dibeli sebagai titik permulaan
kepada perniagaan ternakan tenusu tersebut.
Pada peringkat awal, katanya, pelbagai masalah terpaksa ditempuh
khususnya berkaitan pengurusan ladang, penjagaan lembu dan pengeluaran
susu.
Malah kami pernah mengalami kerugian akibat kematian lembu
disebabkan jangkitan penyakit," katanya yang berkecimpung selama lebih
20 tahun dalam industri perkapalan.
Beliau berkata, cabaran terbesar yang dihadapi adalah untuk memastikan pengeluaran susu mencapai tahap maksimum.
Seekor lembu tenusu miliknya hanya mampu menghasilkan lapan hingga
sembilan liter susu sehari berbanding pengeluaran maksimum susu iaitu
sekurang-kurangnya 15 liter bagi seekor lembu sehari.
Bagaimanapun ini bergantung kepada faktor seperti cuaca dan nutrisi makanan yang mencukupi untuk lembu, jelas Jaganatham.
Kita tidak boleh mengawal cuaca tetapi apa yang lebih penting ialah
memastikan lembu yang diternak mendapat rumput yang cukup, ini kerana
pengeluaran susu bergantung kepada pemakanan.
Sekiranya lembu mendapat rumput yang mencukupi, ia akan membantu
menghasilkan jumlah susu yang banyak," katanya dan menambah bahawa lembu
tenusu memerlukan rumput segar dalam kuantiti yang banyak iaitu 10
peratus daripada berat badannya.
Contohnya, bagi lembu yang beratnya 400 kilogram memerlukan kira-kira 40 kg atau dua guni rumput untuk dimakan.
Bagi mengatasi masalah itu, pihaknya kini menanam rumput di sekitar
kawasan ladang. Dengan cara itu ternakannya sentiasa mendapat bekalan
rumput mencukupi berbanding kaedah sebelum ini iaitu terpaksa keluar
dari kawasan ladang untuk mencari dan memotong rumput untuk diberi
kepada ternakannya .
Selain itu, Jagannatham berkata, kualiti susu turut menjadi faktor
utama dalam memastikan pendapatan bulanan perniagaan tenusunya tidak
terjejas.
Beliau berkata ternakan lembu juga terdedah kepada penyakit terutama
Mastitis, yang dijangkiti kuman akibat pemerahan yang tidak betul dan
tidak bersih.
Bagaimanapun, berkat kesabaran dan usaha keras terutama dalam
mendalami ilmu penternakan lembu tenusu dan pengurusan ladang daripada
pelbagai pihak, beliau dan isteri boleh menarik nafas lega dengan
kejayaan yang dinikmati sekarang.
Jaganatham berkata, ladangnya kini semakin berkembang sehingga
meliputi kawasan seluas 11 hektar dengan 121 ekor lembu tenusu
melibatkan keseluruhan aset semasa pada tahun lepas berjumlah RM1.5 juta
berbanding RM1.3 juta pada 2010.
Beliau berkata pengeluaran susu ternakannya juga telah meningkat walaupun belum mencapai tahap pengeluaran maksimum.
Kita belum mencapai tahap pengeluaran maksimum susu lembu. sekarang
ini seekor lembu di sini mampu menghasilkan susu kira-kira 12.7 liter
berbanding tempoh tiga tahun lepas," katanya yang juga pensyarah di
Akademi Laut Malaysia (ALAM) Masjid Tanah di sini.
Susu yang dihasilkan daripada ladangnya kini berjumlah antara 550
hingga 570 liter sebulan. Susu berkenaan dibekalkan kepada Dutch Lady
Malaysia pada harga antara RM2.20 dan RM2.30 seliter.
Beliau berkata pendapatan bulanannya juga dijangka meningkat dengan
penerimaan peti simpanan sejuk susu berkapasiti 310 liter daripada
Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani melalui Jabatan
Perkhidmatan Veterinar (JPV) di bawah Program Transformasi Ekonomi
(ETP).
Dengan adanya peti simpanan sejuk itu, susu yang dihasilkan dapat
disimpan dengan lebih baik dan penghantaran susu ke Pusat Pengumpulan
Susu (PPS) yang terletak di Pengkalan, Alor Gajah dapat diminimumkan.
Tanpa peti tersebut susu yang dihasilkan perlu dihantar ke pusat
pengumpulan dua kali setiap hari iaitu pagi dan petang namun kaedah
penyimpanan susu melalui peti penyejuk dapat menjimatkan kos
penghantaran," katanya.
Bantuan peti simpanan sejuk susu yang dinikmati Jagannatham adalah
sejajar objektif ETP dalam pembangunan kluster susu bagi meningkatkan
pengeluaran dan kualiti susu negara. - BERNAMA