Sebarang pertanyaan dan pembelian call 0192272127 Hisham

Can't find it? Try this.

Google
 

Friday, January 30, 2009

MJ Fatonah tubuh koperasi bekas peserta kursus


Siti Fatonah turun padang bagi meninjau sendiri masalah yang dihadapi haiwan ternakannya.


Biasanya selepas menjalani sesuatu latihan, pelatih bergerak sendiri bagi memajukan perniagaan sendiri.

Melihat kepada kepayahan bekas peserta kursus Akademi Latihan Ternakan MJ Fatonah Sdn. Bhd. untuk memasarkan produk, pihak akademi telah mengambil langkah menubuhkan sebuah koperasi.

Koperasi yang dikenali sebagai Koperasi Pelatih MJ Fatonah Selangor Berhad itu ditubuhkan bagi mengumpul semua bekas peserta kursus kendalian MJ Fatonah bagi bergabung tenaga dan idea meningkatkan ekonomi setiap anggotanya.

Sehingga Disember lepas, seramai 344 orang peserta telah menghadiri kursus anjuran akademi berkenaan dan 167 daripadanya menghadiri kursus Rancangan Perniagaan.

Biarpun koperasi itu masih di peringkat permohonan pendaftaran tetapi sambutan daripada bekas peserta amat menggalakkan.

Projek pertama koperasi ialah penjualan dan pembelian lembu dan kambing serta produk hiliran yang memerlukan khidmat pemasaran.

Projek kedua ialah pemprosesan dan pembekalan baja organik dari tinja lembu dan kambing yang akan dimulakan di rumah baja Akademi Latihan Ternakan MJ Fatonah yang menjadi pusat pengumpulan dan pemasaran.

Seterusnya, koperasi juga akan memohon pemilikan permit import ternakan lembu dan kambing bagi memudahkan anggota mendapat bekalan ternakan.

Mesyuarat Agung pertama koperasi dirasmikan oleh Pengarah Pembangunan Suruhanjaya Koperasi (SKM) Negeri Selangor, Amran Kadir dan turut dihadiri Yang Dipertua Koperasi KPMJF, Datuk Gumuri Husin, Pengerusi Bank SME, Zaarah Abu, Penolong Pengarah SKM Wilayah Sabak Bernam/Kuala Selangor.

Akademi Latihan Ternakan MJ Fatonah terletak di Lot 1449, Kampung Teluk Penyamun, Batang Berjuntai, Selangor dan mula beroperasi sejak 2005.

Kemudahan yang disediakan meliputi bilik kuliah berhawa dingin lengkap dengan alat bantu mengajar, bilik penginapan, dewan makan, surau dan kemudahan riadah.

Modul yang dibentangkan semasa kursus mementingkan kemahiran amali dan juga teori.

Antara modul latihan ialah teknik penternakan sempurna, mengenalpasti penyakit dan rawatan, reka bentuk kandang, pemakanan seimbang, Amalan Penternakan Baik (GAHP), teknik menanam rumput napier, penyembelihan halal dan logistik.

Setiap kursus akan diberi bonus modul iaitu teknik pembuatan makanan ternakan, baja organik dan penyediaan kertas kerja pinjaman pertanian.

Akademi milik MJ Fatonah diterajui Siti Fatonah Arbain sebagai Pengarah Urusan dibantu suaminya, Mohamad Jamil Mahidin sebagai Pengurus Besar.

Beliau dan suami adalah fasilitator dan pakar runding yang dilantik oleh Majlis Amanah Rakyat (MARA) di dalam bidang ternakan lembu dan kambing dengan bantuan dari pegawai dari Jabatan Perkhidmatan Veterinar dan Pegawai MARA Daerah.

Ilmu yang dikongsi telah membuahkan hasil apabila lebih 60 peratus bekas peserta telah menjalankan projek penternakan di tapak masing-masing.

Hubungan dan pemantauan berterusan kepada bekas peserta dan bantuan teknikal serta rundingan diberi tanpa caj tambahan.

MJ Fatonah bekerjasama dengan Bahagian Pembangunan Usahawan MARA melalui Institut Usahawan Bumiputera (IUB).

MJ Fatonah juga bekerjasama dengan Bahagian Latihan RISDA untuk kursus Ternakan Lembu dan Kambing serta Pembuatan Baja Organik.

Bagi mengetahui lebih lanjut mengenai syarikat dan koperasi ini, pembaca boleh menghubungi Fatonah atau Jamil di talian 012-3343800 atau 017-3343800.

Komen :

Syabas dan tahniah diucapkan kepada MJ Fatonah kerana niat murni dan usaha bagi menubuhkan koperasi. Semoga dengan penubuhan koperasi itu, dapat membela nasib para penternak terutama dari segi pasaran, bekalan dan bahan makanan ternakan secara berkumpulan. Saya dari interxpose group mendoakan kejayaan MJ Fatonah dalam merealisasikan dan meningkatkan sosio ekonomi bumiputera. Sekian.

Bimbing Usahawan Daging


selepas berjaya sebagai penternak, nordin mat berusaha membimbing usahawan membangunkan outlet yang


Setelah berjaya dalam bidang penternakan kambing Boer, melibatkan diri dalam membangunkan usahawan ternakan serta kedai berasaskan daging, kini Nordin Mat melangkah setapak lagi dengan memulakan kursus perniagaan kedai daging secara komersial.

Selaku Pengarah KMJ Supplies Sdn. Bhd., Nordin berkata, kedai daging dengan jenama Perfect Fresh & Frozen telah mula mengadakan kursus setiap bulan bagi yang berminat memulakan perniagaan kedai daging mereka sendiri.

“Program yang lepas adalah dengan kerjasama dengan Mara berkonsepkan mentor mentee dengan Perfect Fresh & Frozen bertindak sebagai mentor.

“Di bawah Program Usahawan Bumiputera MARA, seramai 50 peserta telah disaring sebelum memilih 10 orang dan daripada itu hanya lima orang telah dipilih untuk memulakan kedai mereka masing masing,” katanya ditemui semasa sesi latihan kursus memulakan kedai daging secara komersial di premisnya di Kajang, Selangor.

Katanya, ini merupakan salah satu cara untuk mentee membangunkan sebuah kedai daging dengan bantuan mentor.

“Sebagai mentor, kami memberikan komitmen dari A hingga ke Z, bermula dengan bagaimana untuk memulakan sehingga menjalankan perniagaan,” katanya.

Nordin menambah, kedai daging ini dijangka akan dapat membantu individu yang terlibat dalam penternakan memandangkan outletnya menjual pelbagai jenis produk seperti daging kambing, lembu, rusa, arnab, burung unta, burung puyuh, ayam kampung dan sebagainya.

Kursus berkenaan mengambil masa tujuh hari menggunakan tenaga pengajar profesional bagi memantapkan lagi kefahaman peserta.

“Mereka juga digalakkan menjalankan trial and error sendiri sehingga mereka benar-benar boleh menyelesaikan masalah mereka sendiri,” katanya.

Peserta juga akan diajar melayan pelanggan dengan memberikan seberapa banyak banyak maklumat mengenai potongan daging, kesesuaian dan juga resipi.

Pelanggan juga diberikan tip memilih serta penjagaan daging serta masakan yang sesuai.

Cara ini bukan saja dapat menambahkan pengetahuan pelanggan tetapi juga memberikan pilihan kepada pelanggan untuk datang lagi ke kedai berkenaan.

Apa kata peserta

Bertugas sebagai kontraktor selama 22 tahun, Hasnul Badaruddin, 42, melihat industri makanan mempunyai potensi yang besar semasa ambang kemelesetan ekonomi.

“Saya telah menjalankan tinjauan di Taman Permata, Hulu Kelang dan Bandar Sri Damansara dan mendapati permintaan terhadap produk makanan adalah tinggi.

“Selain ini industri berkenaan juga mengeluarkan produk berasaskan daging yang suci, sihat dan halal,” katanya yang bercadang untuk membuka kedai daging di Taman Permata menjelang Mac ini.

Beliau yang datang menjalani kursus berkenaan dengan anak perempuannya, Siti Norsalsabila, 18, berkata, kursus yang diikuti akan menjadi galakan untuk anaknya memulakan perniagaan.

Sementara suri rumah, Norainon Aiman, 39, mendapat dorongan suami bagi menghadiri kursus berkenaan.

“Pada mulanya saya tidak berminat untuk membuka kedai daging tetapi selepas diberikan pendedahan barulah hati saya terbuka,” katanya.

Beliau menambah, latihan yang disertai memberikan banyak ilmu yang bermanfaat mengenai keratan daging.

“Buat masa ini saya amat yakin dan merancang untuk membuka kedai di Shah Alam selewat-lewatnya Mac ini,” katanya yang tinggal di Beranang, Selangor.

Petikan dari Utusan Online...

Related Posts with Thumbnails