Sebarang pertanyaan dan pembelian call 0192272127 Hisham

Can't find it? Try this.

Google
 

Tuesday, April 30, 2013

Tanaman menguntungkan

pix_topright
Oleh Mohd Sabran Md Sani
Ketika penulis sampai ke ladang Stesen Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), Hilir Perak, Perak, kelihatan seorang pembantu penyelidik tekun memilih butiran kekacang yang diambil daripada seludang kelapa.
Timbunan kekacang itu kemudian dimasukkan ke dalam tempat khas berbentuk empat segi untuk diayak, sebelum bahan debu terhasil dikumpulkan dan disimpan semula ke dalam sebuah botol plastik.
Botol berkenaan ditandakan menggunakan pena berdakwat dan hanya digunakan ketika diperlukan penyelidik untuk melakukan pendebungaan terhadap kelapa yang terdapat di ladang berkenaan.

Itu antara rutin biasa dilakukan pembantu penyelidik MARDI dalam menghasilkan hibrid baru pokok kelapa Matag yang juga hasil kacukan varieti kelapa tempatan, Malayan Red Dwarf (MRD) dan Malayan Yellow Dwarf (MYD) dengan Tagnanan Tall dari Filipina.
FotoAHMAD memeriksa kelapa Matag di ladang.

Sebenarnya tindakan pembantu penyelidik MARDI itu bagi mendapatkan polen (debunga kelapa Tagnanan tua) yang diambil daripada seludang untuk mendapatkan debunga jantan aktif.

Bunga kelapa itu kemudian melalui proses peleraian di dalam makmal sebelum dipecah dan dikeringkan menggunakan ketuhar dengan suhu sekitar 35 hingga 40 darjah Celsius dan akhirnya polen jantan dapat dikumpulkan.

Polen yang dikumpul kemudian disimpan beberapa minggu dalam peti sejuk dengan suhu empat darjah selsius dan hanya dikeluarkan ketika diperlukan untuk tujuan penyelidikan.

Di lapangan pula, polen yang dicampurkan tiga atau lima bahagian bedak kosong dimasukkan ke dalam botol semburan untuk disembur ke atas bunga betina bagi tujuan pendebungaan berbantu.

Penyemburan debunga dilakukan berulangan ketika bunga betina dalam keadaan reseptif.

Ini dipastikan dengan terdapat cecair di hujung bunga betina. Bunga betina yang sudah terdebunga mempunyai hujung bunga hitam.

Proses pendebungaan berbantu ini dilakukan terhadap bunga betina yang disediakan untuk itu dengan melindunginya di dalam beg khas.

Ini kerana debunga jantan daripada seludang sama sudah dibuang untuk mendapatkan hibrid kelapa baru dikehendaki.

Buah yang berjaya dihibridkan bakal matang dan dapat dituai dalam tempoh setahun, sebelum disemai ke tapak khas untuk membolehkannya bercambah dalam tempoh 12 minggu.

Mana-mana pokok kelapa yang kembali kepada warna induk asal dikira tidak menjadi.

Proses pendebungaan berbantu dianggap berjaya apabila anak benih mengeluarkan tunas berwarna hijau atau coklat bergantung pada pokok induk betina.

Anak pokok kelapa Matag yang berusia enam hingga lapan bulan boleh dipindahkan ke ladang untuk penanaman.

Penggunaan kelapa Matag serupa atau sama seperti kelapa lain di negara ini kerana boleh diaplikasikan dalam pelbagai kegunaan seperti air kelapa, kelapa tua, kelapa jeli dan nata.

Pengurus Stesen merangkap Pegawai Penyelidik Kanan MARDI Hilir Perak, Ahmad Ngalim berkata, penyelidikan bagi penilaian kelapa hibrid dilakukan sejak tahun 80-an.

“Projek penanaman kelapa Matag sudah menjangkau lebih 13 tahun. Pada peringkat awal hanya satu blok dengan keluasan dua hektar ditanam dengan Matag. Mengikut teori sehektar tanah boleh ditanam sebanyak 178 pokok Matag.

“Kami kemudian membuat ladang model kira-kira empat hektar dan dari situ masyarakat sekeliling sudah mengenali kelapa berkenaan, selain menanamnya di persekitaran kediaman masing-masing,” katanya.

Menurutnya, Matag adalah kelapa hibrid kacukan daripada dua jenis kelapa berbeza antara jenis MRD dan MYD dengan jenis hibrid Tagnanan dari Filipina.

“Kelapa Malaysia menjadi induk betina dan Tagnanan pula menjadi induk jantan. Kacukan MRD menjadikan warna Matag coklat manakala kacukan MYD pula menjadikan warnanya hijau.

“Di ladang ia berwarna coklat dan hijau, tapi ia bergantung induk. Berjaya ataupun tidak sesuatu kacukan dapat dilihat masa bercambah,” katanya.

Katanya, kelapa Matag mempunyai keistimewaannya, mengeluarkan hasil tinggi, sementara buahnya lebih besar berbanding jenis Mawa.

“Pengeluaran mengikut estet, Matag dapat dikeluarkan sekitar 25,000 biji sehektar setahun, sementara pengeluaran oleh petani pula sekitar 18,000 biji sehektar setahun.

“Jika amalan agronomi dilakukan dengan baik seperti pembajaan mencukupi, setandan kelapa Matag mampu mengeluarkan buah sehingga 25 biji,” katanya.

Matag mula berbuah selepas empat tahun setengah di tanam kerana hanya berbunga selepas pokok mencapai usia empat tahun.

“Setahun kelapa ini menghasilkan antara 15 hingga 16 tandan. Bagi mendapatkan buah dikehendaki, pembajaan sebanyak tiga kali setahun pada pokok dapat memastikan kualiti buah dikehendaki,” katanya.

Hibrid Matag dihasilkan sebuah badan penyelidikan Perancis sekitar 70-an dengan memperkenalkan pelbagai hibrid baru sebelum diagihkan kepada penyelidik beberapa negara untuk penilaian kesesuaiannya.

Mulanya kelapa Mawa diisytiharkan sebagai hibrid berkualiti sebelum badan itu membangunkan hibrid Matag yang mendapat permintaan ramai sekitar tahun 90-an untuk ditanam pada skala ladang.

Katanya, proses pengeluaran benih kelapa Matag adalah rumit dan memerlukan kepakaran yang tinggi.

“Bagi mengeluarkan sebiji benih kelapa Matag perlukan kos, kesabaran, ilmu teknikal dan sumber tulen debunga, sumber tulen induk MYD/MRD yang matang serta kepakaran pekerja pendebungaan.

“Debunga jantan perlu disembur setiap hari kepada bunga betina yang terbuka atau reseptif (bunga betina terbuka berperingkat) dari satu mayang yang dibungkus (bagging) supaya dipastikan tiada kacukan lain berlaku.

Jika proses berkenaan (polinasi) tidak berjaya, proses menyembur dilakukan dengan lebih kerap.

“Disebabkan keadaan tidak natural, fisiologi tandan dan bunga betina mungkin berubah. Daripada 20 biji bunga betina yang ada, mungkin hasil akhirnya dua atau tiga biji saja menjadi dan kena buat banyak,” katanya.

Kelapa Matag amat berpotensi untuk diusahakan pada peringkat ladang kerana mengeluarkan hasil yang tinggi sekiranya mengikut praktis agronomi.

“Sebenarnya ia serba guna, kelapa Matag boleh menghasilkan kelapa muda, jeli kelapa, dijual muda untuk air dan tua untuk santan.

“Malah dalam penyelidikan dilakukan MARDI juga, penyelidik sedang membangunkan cuka kelapa dan kini masih peringkat kajian,” katanya.

Ketika ini, kelapa Matag muda yang dipetik sendiri di ladang sekitar 80 sen manakala kelapa tua pula RM1.20, selain bergantung kepada harga semasa.

Kelapa varieti Matag memberikan hasil buah kelapa yang tinggi dalam jangka masa panjang dengan saiz lebih besar dan popular di kalangan pengguna domestik.

Tanpa pengurusan dan penyelenggaraan yang sewajarnya, kelapa Matag juga berupaya menghidap ancaman makhluk perosak seperti kumbang tanduk, babi dan monyet pada peringkat awal pertumbuhannya.

Permintaan yang tinggi, kos pengeluaran meningkat dan keadaan cuaca tidak menentu menyebabkan peratusan kejayaan mendapatkan anak benih kelapa Matag rendah menyebabkan kos jualannya meningkat.

Justeru, katanya, petani perlu mendapatkan bekalan anak benih Matag daripada pembekal yang disahkan mampu menyediakan benih tulen seperti United Plantation dan Jabatan Pertanian.

“Biarpun ada nurseri mendakwa mempunyai anak benih kelapa Matag, tapi peratus pokok yang menunjukkan ciri kelapa Matag sekitar 45 hingga 50 peratus saja. 50 peratus lagi mungkin tidak menjadi kelapa Matag,” katanya.
Sumber:harian metro

Tiada bau hanyir

Oleh Mohd Sabran Md Sani
Perasaan puas dan bangga dapat dirasai bagi tiga sahabat tatkala melihat ikan tilapia merah diternak sejak tiga bulan lalu mengeluarkan hasil melalui program tuaian.
Sambil menundukkan badan, dua daripada tiga rakan kongsi itu menyauk ikan dalam sangkar dan ternyata hasilnya membanggakan.
Berbanding ikan air tawar, ternakan tiga sahabat terbabit lebih berkualiti kerana tiada bau hanyir.

Bau hanyir ikan terbabit disingkirkan selepas dikuarantin semalaman.
FotoIKAN tilapia merah dihasilkan tanpa bau hanyir.

Pemberian makanan ikan berbentuk pelet dan pengurusan sistematik menjadikan pembesaran ikan tilapia mengikut saiz dikehendaki pasaran.

Tilapia merah atau nama saintifiknya Oreochromis sp adalah spesies ikan air tawar berasal dari Afrika dan diperkenalkan di negara ini sekitar 1950-an.

Ikan terbabit mempunyai kadar pembesaran lebih cepat dan warnanya menarik.

Ikan tilapia merah bukan saja untuk membekalkan sumber protin, tapi turut digunakan untuk industri kosmetik.

Sisik tilapia sesuai untuk menghasilkan kolagen, manakala lendir bagi pembuatan kosmetik.

Spesies ikan air tawar organik ini mula mendapat perhatian penggemar ikan tempatan dan luar negara kerana khasiat tersendiri.

Sebagai contoh di Amerika Syarikat, ikan ini mendapat permintaan tinggi dan digelar ‘aquatik chicken’ kerana mempunyai nilai kesihatan berbanding ayam.

Kesukaran mendapatkan bekalan protin daripada ikan salmon menyebabkan penggemar ikan terbabit beralih arah kepada penggunaan ikan tilapia.

Biasanya ikan tilapia berkualiti mempunyai sifat agresif dan aktif termasuk pergerakan secara berkumpulan.

Enam bulan menimba ilmu termasuk mempelajari teori dan praktikal berkaitan penternakan ikan tilapia merah memberi impak kepada tiga graduan ini.

Wan Muhammad Fazdli Hussaini Wan Mohamad Yusoff, 25, Mohd Afiq Arif, 23 dan Mohd Nur As Shabah Mohamed, 24, boleh berbangga dengan usaha mereka apatah lagi dengan penubuhan Syarikat Gemilang Agribiz.

Melalui pinjaman Agrobank berjumlah RM20,000, mereka kini menuai hasil projek penternakan ikan tilapia merah.

Kesungguhan mereka mengusahakan projek itu terbukti menerusi Majlis Penuaian Ikan Talapia Program Inkubasi Usahawan Tani 2013 disempurnakan di Kolam 10, Taman Pertanian Universiti, UPM, Puchong.

Penyempurnaan tuaian kira-kira 10,000 ikan tilapia dilakukan Naib Canselor UPM, Prof Datuk Dr Mohd Fauzi Ramlan. Turut hadir, Dekan Fakulti Pertanian UPM, Prof Dr Abdul Shukor Juraimi.

Pemenang ‘Best Student Enterprise Award 2012’ anjuran Kementerian Pengajian Tinggi itu menjadikan Kolam 10, Taman Pertanian Puchong UPM tapak penternakan ikan tilapia merah sejak Januari lalu.

Mohd Afiq yang juga pelajar tahun akhir Bacelor Sains (Perniagaantani) UPM berkata, minat menceburi bidang penternakan tilapia mendorong mereka menubuhkan Syarikat Gemilang Agribiz.

“Kami disatukan menerusi Program Inkubasi Usahawan Tani 2012.

“Sebelum terjun ke bidang ini pun kami melakukan kajian terhadap pasaran di Puchong dan Seri Kembangan dan peluang pasaran ikan tilapia merah amat besar,” katanya.

Pasaran tilapia merah mendapat permintaan tinggi pengusaha restoran makanan laut.

“Bekalan ikan yang ada tidak mencukupi untuk pasaran gred A, sedangkan kami hanya mampu mengeluarkan saiz ikan bergred B iaitu kira-kira 400 gram ke atas,” katanya.

Mohd Afiq mengakui projek penternakan diusahakan di kolam milik UPM itu hanya sekitar 14 sangkar dengan menempatkan 2,100 benih ikan.

“Bilangan itu ditingkatkan kepada 26 sangkar dan kini jumlahnya bertambah kepada 30 sangkar dengan 12,000 ikan talapia,” katanya.

Bagi meningkatkan kualiti, mereka turut menggunakan teknologi penghasilan gelombang dan roda pengayuh ciptaan penyelidik UPM untuk pengudaraan kolam.

“Ikan tilapia merah diberi makanan pelet saja.

“Makanan pembesaran ikan yang lengkap dan seimbang berasaskan soya, vitamin dan mineral diberikan kepada ternakan begitu penting berbanding penggunaan organ dalaman haiwan.

“Ikan tilapia merah diberi makan dua kali sehari,” katanya.

Sebelum melepaskan ikan tilapia ke dalam sangkar biasanya ia perlu dicampur dengan air kolam bagi memastikan ikan serasi.

“Program inkubasi ini mengajar peserta menternak ikan secara tersusun termasuk simpanan data dan rekod pemberian makanan setiap hari,” katanya.

Katanya, biawak dan memerang musuh utama kami kerana gemar memakan ikan tilapia merah.

“Justeru, kawasan kolam dipasang pagar elektrik bagi mengelak kedua-dua haiwan itu menghampiri kawasan ternakan,” katanya.

Katanya, harga ikan air tawar bagi talapia merah di pasaran sangat tinggi dengan harga ikan hidup mencecah RM30 sekilogram, manakala ikan segar RM8 sekilogram,” katanya.

Perbadanan Pembangunan Pertanian Negeri (SADC) Perak berminat menarik penyertaan syarikat itu mengusahakan projek penternakan ikan tilapia berskala besar.

Kini Program Inkubasi Usahawan Tani UPM 2013 melangkaui fasa kedua dan projek berkenaan menarik minat empat graduan untuk turut sama menternak ikan tilapia merah dalam tempoh berkursus selama enam bulan.

Mereka adalah, Fathin Hanani Abdul Jakit, 25; Mohd Firdaus Abdul Rahim, 26; Mohamad Khairi Ikzan Ibrahim, 22, dan Amir Hamzah Amir Nordin, 23.

Sementara itu, Dr Mohd Fauzi berkata, Program Inkubasi Usahawan Tani UPM yang dilaksanakan selama enam bulan menjadi salah satu agenda utama UPM dalam pelaksanaan program pembangunan usahawan dalam kalangan graduan IPTA.
Sumber: Harian Metro

Durian kita lebih sedap

Penduduk China me­ngakui durian dari Malaysia paling sedap untuk dimakan. Jadi bukan sesuatu menghairankan apabila permintaan produk durian sejuk beku sangat tinggi di negara itu, sekali gus memberi peluang besar bagi pengusaha untuk meluaskan pasaran.
Atas sebab itu kerajaan melalui Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA) meneroka pasaran lebih luas bagi durian sejuk beku di negara berkenaan.
Bagaimanapun, Ketua Pe­ngarah Pertanian, Datuk Mustafa Kamal Baharuddin berkata, proses mendapat kelulusan laluan pasaran bagi durian sejuk beku dari China bukan mudah kerana membabitkan pelbagai proses kelulusan yang rumit seperti analisis risiko perosak (PRA).

Hal ini memerlukan komitmen yang tinggi daripada semua pihak untuk membekal­kan segala maklumat teknikal diperlukan Jabatan Pentadbiran Am Penyeliaan Kualiti, Pemeriksaan dan Kuarantin China (AQSIQ) bagi melengkapkan PRA.

Katanya, hanya selepas tujuh tahun permohonan dikemukakan iaitu pada 2004 barulah kerajaan China membenarkan pengeksportan pertama yang dilakukan pada 2011 oleh FAMA Batu Kurau, Perak.

"Kejayaan mengeksport durian sejuk beku ke China bermula pada 23 November 2007, di mana pada tarikh itu MOA serta AQSIQ mencapai persetujuan berkaitan Protokol Pemeriksaan dan Kuarantin bagi Eksport Durian Sejuk Beku dari Malaysia ke China.

"Berdasarkan artikel dua protokol itu, semua ladang yang terbabit membekalkan durian untuk dieksport ke China perlu diselia MOA serta mengamalkan Amalan Pertanian Baik (APB) dan Pengurusan Perosak Bersepadu (PPB)," katanya pada majlis penyampaian sijil akreditasi fasiliti memproses durian sejuk beku ke China di Wisma Tani, Put­rajaya, baru-baru ini.

Ketika ini, hanya enam pengusaha fasiliti memproses durian beku termasuk dua yang diusahakan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) di Batu Kurau, Perak yang mendapat kelulusan pada 2011 manakala Jerantut, Pahang pada 2012.

Empat lagi fasiliti dikendalikan syarikat persendirian iaitu Topfruits Sdn Bhd, Batu Pahat, Johor; Lee Moon Sdn Bhd, Semenyih, Selangor; Hernan Corporation Sdn Bhd, Subang, Selangor dan ARTM Services Sdn Bhd, Melaka, mendapat kelulusan pada 2012.

Klon durian yang paling popular adalah D 24 dan D 197 atau lebih dikenali sebagai Moasan King.

Menurutnya, sehingga kini Jabatan Pertanian sudah mendaftar 49 ladang durian berkeluasan 486. 2 hektar di bawah Skim Amalan Ladang Baik (SALM) untuk eksport ke China.

Malah, bagi menjamin bekalan durian segar yang berkualiti dan berterusan, Jabatan Pertanian turut membangunkan Kluster Durian di Batu Kurau, Perak; Raub, Pahang dan Ledang/Tangkak, Johor.

Mustafa Kamal berkata, sebagai jaminan produk durian sejuk beku yang dihasilkan bersih dan selamat, artikel tiga dalam protokol mengkehendaki semua fasiliti memproses durian sejuk beku mengamalkan Amalan Pengilang Baik (APB) dan sijil ini diberikan oleh Kementerian Kesihatan.

"Semua pengusaha yang ingin mengeks­port durian sejuk beku ke negara itu perlu membina fasiliti memproses mengikut keperluan ditetapkan AQSIQ dan ia perlu diperiksa sendiri pegawai AQSIQ sebelum kelulusan eksport diberikan," kata­nya.

Beliau berkata, pengeksportan durian sejuk beku yang laluan pasarannya diusahakan sendiri Jabatan Pertanian bertujuan meningkatkan pendapatan petani, pengeksport dan negara.

"Memproses durian secara sejuk beku dapat menjamin jangka hayat produk ini dengan kualiti lebih terjamin dan seragam.

"Di samping itu, masalah lambakan durian dapat diatasi kerana durian segar boleh diproses menjadi durian sejuk beku dan boleh disimpan dalam tempoh lama.

"Ia juga boleh dihantar ke negara lebih jauh seperti China dan Amerika Syarikat kerana cara pembungkusan akan mengurangkan bau yang boleh diterima oleh pengangkutan secara kargo, mengurang­kan kos pengangkutan dan boleh dijual dengan harga lebih tinggi," katanya.

Katanya, walaupun rasa durian beku mungkin kurang sedikit berbanding yang segar, kelebihan jangka hayat dan cara memakan yang betul tidak akan menyebabkan perbezaan yang ketara.

Malah katanya, pengek­sportan durian sejuk beku ke China adalah pemangkin kepada pengeksportan produk pertanian lain pada masa depan.

"Pemilihan negara itu sebagai pasaran utama kerana hubungan perdaga­ngan yang wujud di antara kedua-dua negara sejak zaman Kesultanan Melaka lagi.

"Hubungan baik yang sudah lama terjalin ini boleh digunakan untuk meningkatkan pengeksportan produk pertanian ke negara itu, malah populasi rakyat China yang berjumlah kira-kira 1.3 bilion dapat mening­katkan permintaan terhadap produk ini.

"Selain itu, penerimaan rakyat China terhadap buahan tropika seperti manggis dan nangka juga semakin meningkat," katanya.
Related Posts with Thumbnails