Sebarang pertanyaan dan pembelian call 0192272127 Hisham

Can't find it? Try this.

Google
 

Wednesday, November 11, 2009

Pertanian mini untuk komuniti


Sekolah Agama Taman Daya, Johor Bahru menjadi rakan tani Mercu Agro Tani, Johor.


BERTANI, berniaga dan beramal menjadi pegangan utama Mercu Agro Tani Johor Sdn. Bhd. (MATJSB) sebagai peneraju utama program pertanian mini yang membabitkan individu dan juga komuniti.

Ia memperkukuhkan misi membangunkan nilai rantaian pertanian mini serta pemasaran hasil pertanian yang cekap dan berkesan kepada pelanggan di dalam dan luar negara.

Menerusi usaha penanaman cili padi dan pisang berangan dengan jenama Ladongmas, projek pertanian mini MATJSB ini bertujuan untuk meningkatkan tahap sosio-ekonomi kumpulan sasar serta mewujudkan semangat bekerjasama dan gotong royong dalam hidup masyarakat setempat.

Ia juga diyakini dapat meningkatkan pendapatan atau dana bulanan rakan tani selain menjadi salah satu aktiviti berfaedah serta dapat mewujudkan program rakan tani baru yang mempunyai sikap nilai murni yang tinggi.

Diterajui oleh dua rakan kongsi Roslan Hamdan, 40 dan Faris Mohamed, 43, mereka berkongsi cita-cita tinggi untuk berjaya dalam bidang pertanian dan ingin berkongsi dengan masyarakat bahawa pertanian adalah satu perniagaan.

Meskipun mereka tidak memiliki segulung ijazah tetapi mempunyai pengalaman mengusahakan projek pertanian sejak lebih 10 tahun lalu terutama penanaman cili.

Mereka juga yakin bahawa cili mempunyai potensi besar untuk dipasarkan sekali gus dapat mengurangkan permintaan cili daripada negara luar dan secara tidak langsung dapat menjimatkan kos mengimport cili.

Roslan selaku Pengurus Besar MATJSB berkata, konsep pertanian mini yang diperkenalkan adalah melibatkan individu atau komuniti setempat yang dipanggil rakan tani yang tidak memerlukan modal yang banyak.

''Dalam program ini, rakan tani kami akan di bekalkan anak pokok, racun serta baja secara percuma dan mereka dipertanggungjawabkan untuk menyediakan bahan asas seperti polibeg, tanah dan tahi ayam," jelasnya.

Katanya, najis ayam di pilih kerana ia penting untuk dijadikan bahan campuran tanah sebelum benih cili padi di tanam dan mudah untuk didapati.

''Kemudian mereka hanya perlu menjaga tanaman tersebut mengikut jadual penjagaan yang telah di sediakan oleh pihak kami dan hasil tuaian akan dikendalikan oleh pihak kami MATJSB bagi tujuan pasaran," kata beliau.

Menurut Faris, antara faedah yang diperoleh daripada program ini ialah dapat meningkatkan kepenggunaan tanah dengan lebih efisien bukan sahaja sebagai sumber pendapatan tambahan tetapi juga sebagai landskap sementara.

Ia juga katanya dapat menambah dana bagi mereka yang terbabit seperti persatuan belia atau Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), surau atau masjid, sekolah bagi tujuan aktiviti mereka.

''Ia juga dapat mewujudkan serta mengeratkan lagi hubungan dan kerjasama sesama rakan tani setempat dan secara tidak langsung hasil tanaman yang diusahakan secara berkelompok ini dapat di pasarkan secara komersial," jelasnya.

Selain itun program berkenaan secara tidak langsung dapat membantu kerajaan mengurangkan import bahan makanan dan menjadikan rakan tani setempat ini sebagai pusat sumber dan pusat pengumpulan tanaman yang mempunyai nilai komersial.

Kebajikan

Dengan objektif untuk meningkatkan kebajikan sosio ekonomi pada kumpulan sasaran program pertanian mini ini juga dapat mengeratkan siratulrahim, semangat bekerjasama dan gotong royong dalam kehidupan masyarakat setempat.

Buat masa ini, program tersebut telah dan akan dilaksanakan di beberapa buah sekolah dan kampung di negeri Johor seperti Kampung Bahagia Kulaijaya, Johor, Sekolah Agama Taman Daya Johor, Rumah Seri Kenangan Johor (Rumah Orang-Orang Tua), Hospital Permai Tampoi Johor dan penempatan orang miskin bandar Tenggara Johor dengan kerjasama Lembaga Kemajuan Johor Tenggara (Kejora) dan Perkampungan Orang Asli, Sepang di Selangor.

Menurut Roslan, MATJSB membuka peluang program pertanian mini ini kepada sesiapa yang berminat seperti penduduk kampong dan belia atau beliawanis setempat, orang miskin, Orang Kurang Upaya (OKU), Orang Asli,dan ibu tunggal.

Selain itu katanya, sekolah, masjid, surau, pusat pemulihan, rumah kebajikan, penjara atau tanah wakaf juga boleh dijadikan tempat program ini dilakukan kerana ia tidak memerlukan tanah yang luas tetapi hanya memanfaatkan keluasan tanah yang sedia ada.

Menariknya, program pertanian mini MATJSB ini ialah ia memberi 60 peratus hasil jualan kepada peserta atau rakan tani yang terbabit, manakala empat peratus untuk tabung dana JKKK, belia atau sekolah dan satu peratus untuk diagihkan kepada surau dan masjid di kawasan rakan tani itu sendiri.

Roslan berkata, setakat ini MATJSB mempunyai 2.4 hektar ladang cili padi iaitu 1.6 hektar di Kota Tinggi Johor dan 0.8 hektar di Kulai Johor dengan dibantu oleh tiga orang rakan belia.

Tambahnya mereka mengusahakan ladang itu dengan modal RM100,000 tanpa pinjaman daripada mana-mana institusi kewangan dan kini telah mempunyai kira-kira dua juta benih cili padi untuk diagihkan kepada rakan tani yang terbabit dalam program berkenaan.

Selain cili padi, MATJSB juga mempunyai 2.8 hektar ladang pisang berangan di Pontian Johor.

Program pertanian yang juga boleh dikatakan sebagai rakan kongsi bijak ini secara tidak langsung merupakan agroterapi kepada rakan tani yang terbabit kerana ia hanya dilakukan secara santai sama ada di rumah atau sekolah dan dapat merehatkan minda.

''Setiap program akan dibuat selama setahun dan setiap rakan tani akan dibekalkan dengan plastik untuk membungkus cili padi yang mereka telah tanam mengikut yang telah ditetapkan," jelas Roslan.

Menurutnya lagi, setiap plastik yang disediakan akan tertera nama kumpulan rakan tani terbabit yang juga menjadi sekali gus menjadi hab pengeluaran dan pembungkusan cili padi kepada MATJSB.

''Saya yakin, program ini dapat diterima oleh masyarakat kerana ia program yang mudah dan murah serta dapat menambahkan pendapatan mereka yang terbabit secara tetap," ujarnya.

Sumber:utusan malaysia

Pak Lang perkenal konsep 'kambing rakyat'


Alang Perang Zainuddin mahu supaya penternak kambing memahami konsep sebenar dalam melaksanakan projek yang menguntungkan.


INDUSTRI ternakan ruminan tempatan masih bergantung kepada import dalam memenuhi keperluan daging negara.

Justeru, usaha perlu dipertingkatkan supaya hasrat dan matlamat yang masih terlalu jauh itu dapat dicapai.

Dalam industri ternakan kambing, Dasar Kambing Negara yang telah digubal bertujuan meningkatkan pengeluaran daging kambing iaitu meningkatkan populasi asas ternakan kambing mencapai lebih kurang 1.1 juta ekor induk.

Perlu kita ingat bahawa ada dua jenis ternakan berlainan iaitu kambing dan juga biri-biri.

Bagi kaedah pertama mendapatkan kambing, kita terpaksa mendapatkan baka dari luar negara terutama Australia pada harga yang tinggi.

Ini akan menimbulkan masalah untuk mencapai matlamat 1.1 juta ekor induk kerana harganya mahal sedangkan kita boleh mencari alternatif lain.

Pengalaman ini telah dilalui oleh penternak-penternak kaum India yang amat faham tentang keperluan masyarakat Islam yang memerlukan kambing untuk tujuan akikah dan korban.

Oleh itu, tanpa kesedaran orang Melayu, mereka beralih daripada ternakan kambing ke ternakan biri-biri kerana ternakan ini mencapai kematangan lebih cepat iaitu setahun berbanding kambing yang memerlukan masa dua tahun.

Selain itu, ternakan biri-biri ini memerlukan kos yang rendah sahaja untuk perubatan dan kos pengeluaran menyeluruh lebih rendah daripada kambing kerana ketahanan daripada serangan penyakit lebih tinggi.

Memilih biri-biri

Pada masa sama, masyarakat Melayu lebih cenderung memilih daging biri-biri berbanding kambing.

Oleh kerana kematangannya cepat, bekalan daging biri-biri boleh ditingkatkan lebih pantas berbanding kambing biasa.

Pada masa sama, anak bebiri juga boleh hidup berasingan lebih cepat berbanding kambing biasa sekurang-kurangnya setahun baru bercerai susu.

Kedua, bagi meningkatkan keupayaan daya saing dan kemampanan industri usaha pembiakbakaan harus dipertingkatkan. Bukan kambing sahaja, tetapi juga biri-biri yang bersistematik dan tersusun, meningkatkan nilai tambah dan memperkukuhkan penyelidikan dan pembangunan.

Ketiga, menambahbaik persekitaran bisnes dan prasarana industri serta skim insentif melalui pengukuhan dana pembiayaan, mengoptimumkan penggunaan tanah pertanian, merevolusikan pemberian insentif, pengukuhan penyampaian perkhidmatan, zon pengeluaran makanan, sistem maklumat dan pembangunan sumber manusia.

Keempat, pengukuhan langkah sanitari dan fitosanitari (SPS) dengan meningkatkan program kawalan penyakit untuk melancarkan pemasaran produk di dalam dan luar negara.

Kelima ialah menambahbaik kualiti produk dan bahan tambah nilai dengan perlaksanaan skim Amalan Ladang Ternakan yang baik (SALT) .

Sejajar dengan hasrat kerajaan bagi menjayakan Dasar Pengeluaran Daging Kambing Negara, kerajaan telah pun menubuhkan Pusat Pembiakan Boer Nasional (NBBC) yang menyediakan pelan rangkaian pengeluaran dan pemasaran yang bersistematik dalam kuantiti yang mega dalam negara.

Bagaimanapun di sebalik semua itu, ada sesuatu yang menarik untuk diberi perhatian oleh mereka yang berminat menceburi bidang penternakan.

Ini kerana terlalu ramai yang menanam cita-cita beranjak ke bidang pertanian sejak kerajaan ingin membuka lembaran baru menggalakkan rakyat menceburinya secara komersial.

Namun, senario yang sebenarnya tidak semudah yang disangka apabila mereka yang baru berjinak-jinak dalam bidang penternakan tetapi tidak memiliki keperluan asas seperti modal, kepakaran dan kawasan yang mencukupi.

Ternakan kambing dan lembu pada anggapan biasa memerlukan kawasan yang luas bergantung kepada sistem yang digunakan sama ada fidlot, lepas bebas atau kandang.

Demikian juga apabila bakal penternak ingin mendapatkan baka yang mereka inginkan, maka banyak usaha perlu dilakukan, terutamanya menentukan harga yang mengikut kemampuan dan pasaran.

Mudah kata, menceburi bidang penternakan bukanlah semudah yang difikirkan meskipun ramai telah berjaya mengharunginya dan telah bergelar usahawan ternak.

Kos merupakan salah satu faktor yang memainkan peranan penting menentukan kejayaan usaha tersebut di samping aspek lain yang menjadi keperluan asas seperti kemudahan, ilmu dan tinjauan pasaran.

Antara jalan penyelamat bagi mereka yang ingin memulakan usaha penternakan ruminan terutamanya kambing ialah bermula secara kecil-kecilan.

Konsep penggunaan kemudahan infrastruktur yang mudah ini boleh dipraktikkan kerana ia bukan sahaja menjimatkan kos tetapi mudah dikatakan sangat selesa untuk kambing.

Ciri-cirinya ialah kandang kambing dibina di atas tanah tanpa menggunakan tiang seperti lazimnya yang diamalkan penggunaan bahan terbuang seperti kayu, papan dan hanya memerlukan kawasan kecil.

Bagi kawasan yang terhad, ia hanya mampu memuatkan sejumlah 400 ekor kambing ternakan pada satu-satu masa.

Konsep tersebut kini dilaksanakan oleh sebuah syarikat tempatan, Buani Sdn. Bhd. sejak beberapa bulan lepas yang melibatkan pelbagai jenis baka kambing seperti Boer, Barbados dan Jamnapari dan Dopper.

Kawasan ternakan yang dibuka di Jalan Aman, Sungai Merab Tengah, Kajang, Selangor di kawasan tanah seluas kira-kira empat ekar kini telah menunjukkan pencapaian yang memberangsangkan.

Kawasan ladang itu yang dibina menggunakan bahan terbuang tetapi tetap dilengkapi dengan pelbagai kemudahan asas sebagai sebuah ladang ternakan yang lengkap.

Ladang tersebut pada mulanya diusahakan untuk penternakan kambing Boer tetapi diubah kepada pelbagai baka supaya lebih berdaya maju.

Menurut penasihat ladang tersebut Datuk Dr. Alang Perang Zainuddin, konsep ladang tersebut telah diubah dari 100 peratus baka Boer kepada hanya separuh baka kambing berkenaan, manakala bakinya dikhaskan kepada Barbados (45 peratus) dan Jamnapari sebanyak lima peratus.

''Saya nampak baka Barbados sesuai untuk dikembangkan tetapi mestilah yang tulen.

''Malah kita akan perkenalkan kaedah pembaikan baka tulen iaitu tanpa mencampurkan jantan baka dengan baka lain," ujarnya.

Beliau yang juga bekas Pengerusi Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP), dan dan pernah berkhidmat sebagai profesor di Universiti Putra Malaysia (UPM) berkata, sejak dibuka syarikat tersebut telah melaburkan kira-kira RM150,000 iaitu RM20,000 untuk pembinaan infrastruktur dan bakinya untuk pembelian ternakan.

Konsep bebas, katanya, adalah persekitaran yang disukai oleh kambing manakala masalah cacing bukan suatu yang perlu dibimbangkan selagi aspek kebersihan dititikberatkan.

Namun ia tidak bermakna konsep tersebut tidak mengamalkan pengurusan yang terbaik, sebaliknya ladang tersebut juga dibina mengikut kesesuaian dan keperluan ternakan.

Malah, sebuah kawasan ladang rumput ternakan yang popular seperti Napier juga ditanam sebagai makanan kambing.

Setelah mencuba beberapa jenis rumput, beliau mengesyorkan penternak menanam rumput Napier India dan Napiter Taiwan kerana memiliki kadar protein yang tinggi sekitar 20 peratus. Jika dibaja dan dan dijaga dengan sendiri mampu mengeluarkan rumput segar yang paling tinggi.

Rumput ini akan terus mengeluarkan hasil berbanding sekoi yang terpaksa ditanam semula selepas empat atau lima kali tuaian.

''Inilah caranya kita boleh mengurangkan kos pengeluaran daging," katanya.

Rumput jenis boleh mengeluarkan hasil untuk makanan terus atau silaj yang amat tinggi.

Alang Perang bercadang memperkenalkan konsep Ladang Kambing Rakyat bagi memberi peluang kepada mereka yang berminat menceburi bidang penternakan mencubanya.

''Semasa saya menjadi Pengerusi LPP, konsep ini telah diperkenalkan dan mereka yang berminat mestilah menjadi ahli PPK (Pertubuhan Peladang Kawasan)," ujarnya.

Menerusi konsep ini, yang diiperkenalkan oleh LPP empat tahun lalu, kos pembangunan ternakan kambing atau biri-biri telah dapat dikurangkan kebiasaannya bagi permulaan, kira-kira 70 peratus kos adalah untuk menyediakan infrastruktur dan 30 peratus untuk baka.

Konsep kambing rakyat ini sebaliknya lebih rendah daripada segi pembangunan iaitu 30 peratus untuk infrastruktur manakala 70 peratus untuk baka.

Syaratnya cukup mudah iaitu penternak mesti menyediakan kawasan penanaman rumput untuk makanan terlebih dahulu .

Ahli-ahli PPK yang telah bermula secara kecil-kecilan dalam industri ini, boleh memohon Skim Pinjaman kambing yang perlu dibayar semula tempoh lima tahun.

Sepanjang tempoh lima tahun ini adalah kritikal kerana kambing itu sempat membiak dan bayaran balik boleh dibuat dalam tempoh munasabah iaitu selepas tiga tahun dan dibayar tempoh sepenuhnya dalam tempoh 60 bulan.

Menerusi konsep ini, tempat itu akan mempunyai kemudahan tempat pembesaran kambing, kandang pembiakan, rumah bersalin, kandang penyusuan anak dan kandang pengemukkan.

Induk-induk yang bunting akan dipindahkan ke rumah bersalin dua minggu sebelum kelahiran anaknya.

Selepas melahirkan, ibu dan anaknya akan bersama selama tiga atau empat minggu untuk tempoh penyusuan.

Kemudian ibu dan anak akan ditempatkan dalam petak komuniti yang disediakan khas dalam kandang bersalin.

Selepas dua bulan setengah bagi biri-biri dan tiga bulan bagi kambing, anak-anak ini diceriakan dengan ibunya, dan ditempatkan ke tempat penggemukan.

Ibunya pula akan ditempatkan dalam kandang pembiakan bersama-sama kambing jantan untuk selama lima bulan setengah untuk pengeluaran seterusnya.

Dalam sistem ini juga, pembakaan diawasi dengan mengelakkan berlakunya sumbang mahram atau in-breeding dengan meletakkan seekor jantan bagi setiap kumpulan kambing betina yang biasanya tidak melebihi 10 ekor.

Untuk mengelakkan sumbang mahram, seekor kambing jantan di satukan dengan sekumpulan kambing betina dan mempunyai nombor tanda dan setiap anak kambing tahu siapa bapa dan ibunya.

Bagi seorang penternak yang berdaya maju, ia mempunyai 300 ekor induk bagi membolehkan ia menjadi usahawan yang menguntungkan yang boleh memberi pendapatan tidak kurang RM1,000 sebulan.

Ini berdasarkan kepada beranak tiga kali dalam dua tahun, bilangan anak yang boleh dilahirkan dalam tempoh itu ialah 1,350 ekor.

Sumber:Utusan Malaysia

Perisian khas urus ladang kambing


Othman mohammad menunjukkan pangkalan data yang diusahakan untuk kemudahan penternak kambing dan biri-biri seluruh negara.


MENTERNAK 10, 20 atau 30 ekor kambing mungkin mudah untuk dikendalikan oleh penternak secara kecil-kecilan.

Tetapi bagaimana pula jika ternakan anda mencecah ratusan atau ribuan ekor seperti yang terdapat di sebuah ladang ternakan seperti Agropolitan di Pekan, Pahang.

Mengendalikan haiwan ternakan yang banyak memerlukan satu sistem pengurusan data yang mudah diuruskan apabila diperlukan.

Bagi mengurangkan masalah pengurusan ternakan kambing, Othman Mohammad membina pangkalan data khusus untuk pengurusan kambing.

Berbekalkan pengalaman menternak kambing, Othman dengan bantuan anak-anaknya yang bekerja dalam bidang pengkomputeran membina pangkalan data bagi ternakan kambing.

"Bukan mudah membina satu pangkalan data yang lengkap dengan pelbagai maklumat mengenai kandang, setiap individu kambing dengan sejarah perubatan dan nenek moyangnya.

"Semuanya saya usahakan di sini dalam satu pangkalan data yang lengkap," katanya semasa ditemui di ibu pejabat Major Transglobal Sdn Bhd (MTG) di Kajang, Selangor, baru-baru ini.

Othman berkata, idea menghasilkan pangkalan data kambing wujud selepas menghadiri lebih lapan kursus ternakan kambing di seluruh negara.

Walaupun banyak kursus yang dihadiri, tiada satu kursus yang memberi penekanan kepada penyimpanan data secara sistematik dan mudah digunakan.

"Selama ini saya melihat penternak menggunakan perisian Excel untuk menyimpan data ternakan mereka," katanya.

Buat masa ini perisian berkenaan digunakan di Projek Ternakan Dorper di Pekan, Pahang di bawah seliaan Mohd Sufian Mohd Mustafa.

"Menggunakan perisian berkenaan, tugas menguruskan ternakan di sebuah projek besar seperti di Pekan amat mudah dan teratur," kata Mohd Sufian.

Sementara itu perisian berkenaan, jelas Othman, amat mudah digunakan bermula dengan pengambilan data apabila kumpulan pertama tiba.

Setiap biri-biri akan diberikan nombor pengenalan sebelum diletakkan di dalam kandang dan setiap petak yang disediakan.

"Setiap ekor ternakan akan direkodkan nombor pengenalan, kandang dan petak selain jantina, warna, tarikh lahir, berat badan dan harga.

"Selain itu terdapat juga pengenalan induk jika biri-biri berkenaan adalah baka tulen selain gambar," katanya.

Bagi memudahkan penternak, perisian berkenaan juga dilengkapkan dengan bunyi amaran apabila ternakan perlu diberikan ubatan secara berkala.

Apa yang lebih menarik lagi setiap sejarah individu ternakan boleh diambil dengan mudah dengan hanya satu klik.

Othman berkata, jika haiwan ternakan dipindahkan dari kandang ke kandang lain, pergerakan ternakan tadi dapat dipantau dengan mudah.

"Dalam perisian ini juga tercatat segala sejarah haiwan ternakan yang dipelihara dari mula sampai ke ladang sehingga disembelih, dijual atau mati.

"Perisian ini juga dapat menganalisis data yang dikumpulkan bagi tujuan Indeks Prestasi Utama (KPI)," jelas Othman.

Ini membolehkan pihak terbabit seperti agensi kewangan atau agensi kerajaan melihat prestasi sesebuah ladang.

Apa yang jelas, semuanya boleh dilihat dengan mudah menggunakan perisian hasil buah tangan Othman.

Bertanya mengenai perancangan masa depan Othman merancang untuk membina perisian untuk kambing serta lembu.

"Bukan mudah untuk membina perisian untuk ternakan lain seperti lembu kerana ini memerlukan pengalaman dari segi biologi ternakan.

"Pembangun perisian juga perlu 'dekat' dengan haiwan ternakan bagi mendapatkan maklumat yang diperlukan oleh haiwan terpilih," katanya.

Bagi mereka yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perisian berkenaan boleh menghubungi Othman di 017 3790543 atau Mohd Sufian Mohd Mustafa di 017- 8725716.

Sumber:Utusan Malaysia

Related Posts with Thumbnails