Sebarang pertanyaan dan pembelian call 0192272127 Hisham

Can't find it? Try this.

Google
 

Monday, August 23, 2010

Bekas lombong jadi lubuk udang galah
Sesiapa yang ingin menceburi bidang ini kenalah berani dan saya bersedia membimbing mereka.

"Satu masa dahulu, waktu saya baru memulakan projek, saya macam pengemis, ingin belajar dan mendapatkan maklumat mengenai ternakan udang tetapi tidak ada orang yang mahu tolong,''

Itu antara kata-kata seorang penternak udang galah yang kian meniti liku kejayaan selepas projek ternakan ruminannya di Bukit Pelandok tidak lama dulu terpaksa dimusnahkan kerana masalah penyakit.

Selepas ternakan khinzir tersebut dimusnahkan, Low Chong Ming, 46, mengambil keputusan untuk beralih angin kepada ternakan udang.

Justeru , beliau tidak lokek untuk berkongsi pengalaman dan ilmu kerana telah melalui kepayahan hidup, bermula dari bawah dan belajar sendiri.

Beliau menceburi bidang penternakan udang selepas ditawarkan membangunkan kawasan terbiar bekas lombong di Sendayan, Negeri Sembilan.

Kawasan terbabit meskipun merupakan kolam terbiar yang disewa daripada Felda dan kini milik syarikat Menteri Besar Diperbadankan, tetapi mempunyai kemudahan yang sesuai dan bekalan air untuk projek penternakan udang.

Ketika mula diusahakan pada tahun 2000, keluasan kolam hanyalah suku ekar tetapi kerana minat dan keazaman Chong Ming untuk meneruskan usaha ternakan udang, beliau berjaya memajukan projek tersebut .

Beliau ibarat bertatih dalam industri tersebut kerana tidak mempunyai pengetahuan yang cukup, dan pada masa sama, kekurangan modal.

"Ketika ingin memulakan projek, saya diberitahu oleh seorang kawan bahawa menternak udang hanyalah seperti menternak ayam, tetapi ketika sedang membuat persiapan membuka 17 kolam ternakan, dia menyatakan masalah utama menternak udang ialah penyakit.

"Saya jadi gelabah dengan kata-kata beliau'' kata anak jati Yong Peng, Johor itu yang berhijrah dan menetap di Bukit Pelandok selepas berkahwin dengan anak tempatan di situ.

Namun, semangatnya tidak pernah luntur sebaliknya, dengan modal RM165,000, dia menguatkan azam untuk menjadi penternak berjaya.

Minat juga mesti ada dalam diri supaya mereka dapat menumpukan usaha sepenuhnya dengan kolam ternakan.

Dengan modal sebanyak itu, Chong Ming bermula perlahan-lahan memandangkan dia perlu belajar sedikit demi sedikit mengenai bidang penternakan udang.

Dia turut menghadiri kursus ternakan di Pusat Penetasan Udang Galah (PPUG) Kerajaan di Kampung Acheh, Sitiawan, Perak.

Hasil kegigihan dan tidak pernah mengenal erti jemu, lama-kelamaan, jumlah kolamnya ditambah kepada 35 buah dengan anak benih mencecah 1.5 juta ekor.

Benih diperoleh daripada kontrak dengan syarikat di Manjung dan Muar bagi memjamin bekalan tidak terputus.

Ini kerana, antara masalah utama ternakan udang ialah benih yang tidak mencukupi, selain kualiti air dan juga kos terutama makanan dan bekalan elektrik yang tinggi.

Ketika ini, kira-kira 50 peratus kos operasi ladang ternakan udangnya melibatkan makanan dan bekalan elektrik.

Katanya, benih udang yang sampai adalah dikenali sebagai Pl berumur enam atau tujuh hari, dimasukkan ke dalam kolam asuhan selama 45 hari sebelum dimasukkan ke kolam pembesaran selama tiga bulan.

Udang diberi makan pelet dengan kadar dua kilogram bagi seekor udang sehingga ke saiz pasaran.

Saiz pasaran biasanya ialah 30 ekor bagi sekilogram dan harganya ialah RM45 sekilogram. Dia menjual udang ke pasaran tempatan dan juga Singapura.

Ketika ini, dia mampu menghasilkan dua tan metrik udang sebulan iaitu dengan membuat tuaian seminggu sekali.

Dengan dibantu sembilan pekerja yang kebanyakannya sudah bersama beliau sejak awal pembabitan dalam bidang akuakultur, rutin kerjanya bermula awal pagi untuk menyemak semua perkara yang perlu dibereskan pada hari tersebut.

Dia akan bertanya kepada pekerja dan memastikan mereka menyempurnakan tugasan masing-masing kerana selain kolam udang, kawasan tersebut juga dipenuhi pokok buah-buahan yang perlu dijaga.

"Sebenarnya, hasrat saya ialah mahu menjadikan kawasan ini sebagai agro pelancongan satu hari nanti," katanya yang fasih bercakap Melayu.

Malah hasratnya itu mendapat sokongan Pengarah Perikanan Negeri Sembilan untuk memajukan kawasan tersebut sebagai pusat pelancongan pertanian memandangkan kedudukannya yang strategik dan mempunyai pelbagai 'aset' untuk tatapan pengunjung.

Malah, dia telah memohon bantuan tambahan sebanyak RM350,000 daripada Agrobank untuk meningkatkan kemudahan-kemudahan asas sedia ada.

Kini terdapat pelbagai jenis kolam di kawasan itu selain kolam pembesaran, dia juga membina kolam penyimpanan air, kolam asuhan dan kolam rawatan.

Untuk mencapai tahap tersebut, dia membina semua kemudahan dan sistem yang disyorkan oleh Jabatan Perikanan serta menambah daya penarik lain untuk tatapan pengunjung.

Antaranya menanam lebih banyak pokok buah-buahan seperti buah naga, buah kedondong, markisa, limau bali dan nangka selain pokok kelapa.

Kawasan kolam tersebut kini merangkumi enam ekar tanaman pokok buah naga dan bakinya sebanyak lima ekar tanaman lain.

Beliau merupakan pemenang anugerah Hari Peladang Penternak dan Nelayan Kebangsaan (HPPNK) 2009 Kategori Usahawan Ikan Jaya (Air Tawar) di Sendayan, Negeri Sembilan.

Kini dia berjaya mengembangkan projek ternakannya di Rembau untuk Projek Berimpak Tinggi (HIP) penternakan udang galah yang baru dimulakan.

Sumber:Utusan Malaysia Online

Dulu minat herba, kini jual pokok kurma


KURMA menjadi makanan pilihan sepanjang Ramadan.- Gambar hiasan


BUAH kurma bukan lagi asing bagi masyarakat di negara ini khususnya umat Islam, lebih-lebih lagi apabila pada bulan Ramadan.

Namun pernahkah anda terfikir untuk menanam pohon kurma atau memiliki sendiri ladang kurma di negara ini?

Atau memiliki sebuah tapak semaian benih kurma untuk dijual secara komersial? Atau sekadar menanam pokok kurma di halaman sebagai hiasan yang indah?

Usahlah berasa hairan jika berhasrat demikian kerana ia kini bukanlah sesuatu yang mustahil!

Selama ini, apa yang diketahui umum ialah pohon kurma hanya terdapat di negara padang pasir dan jika ditanam di negara ini maka persepsinya ialah pokok itu tidak akan berbuah.

Namun kajian menunjukkan pokok kurma boleh ditanam dan mengeluarkan buah di mana-mana sahaja jika diusahakan dengan cara yang betul.

Selain itu, tanggapan terhadap pokok kurma juga tidak seharusnya dilihat dari segi penghasilan buah semata-mata kerana ia juga cukup indah jika dijadikan hiasan di halaman.

Menyedari potensi besar tanaman pokok kurma, seorang guru matematik, Mohd. Rahof Abdul, 48, di Kampung Tehel Bemban, Melaka nekad mengeluarkan benih anak pokok kurma untuk dijual secara komersial sejak tiga tahun lalu.

Berbekalkan sedikit modal, dia mula menanam 1,200 benih pokok kurma sebagai permulaan di tapak semaian yang terletak bersebelahan rumahnya dengan keluasan sekitar separuh gelanggang badminton.

Ternyata, kegigihannya ternyata tidak sia-sia bahkan memberi pulangan lumayan apabila hasil jualan anak-anak pokoknya mendapat sambutan menggalakkan.

Ia dijual kepada orang ramai dengan harga sekitar RM250 sepokok bergantung kepada saiz dan usia.

Mohd. Rahof memberitahu, permintaan tinggi terhadap pokok tersebut menyebabkan kini hanya tinggal kira-kira 300 anak pokok kurma yang masih boleh dijual.

‘‘Daripada 300 anak pokok itu, sebanyak 250 adalah jenis baka Tunisia manakala baki 50 lagi dari jenis Ajwa yang berusia antara enam bulan hingga dua tahun setengah,” katanya ketika ditemui Mega di Bemban Melaka baru-baru ini.

Bapa kepada lima anak itu berkata, beliau memilih untuk menjual anak pokok dalam polibeg kerana lebih mudah berbanding menjual pokok kurma dewasa yang harganya lebih mahal dan lebih sukar untuk dipindahkan.

Dengan cara itu, pembeli boleh menjaga sendiri dan melihatnya membesar sehingga mencecah usia dewasa .

Jika dijaga dengan baik mengikut kaedah pendebungaan yang betul maka ia mulai mengeluarkan buah ketika berusia antara lima hingga tujuh tahun.

Mengimbas semula bagimana timbul minat terhadap anak pokok kurma, Rahof berkata, beliau asalnya gemar menanam pokok herba.

Bagaimanapun selepas menyaksikan sendiri sebuah syarikat kontraktor berjaya menjual sebatang pokok kurma dengan harga RM2,000 kepada sebuah resort di Melaka untuk dijadikan hiasan, minatnya mula timbul.

Katanya, hasrat untuk membuka tapak semaian anak pokok kurma semakin membuak-buak apabila berkunjung ke Madinah dan Mekah.

‘‘Di Madinah kita boleh lihat hotel menjadikan pohon kurma sebagai hiasan, ia bertambah cantik bila disapu syalek.

“Selain itu, di sana juga kita boleh lihat pokok kurma sungguh cantik dijadikan hiasan di kaki lima jalan raya,” katanya yang juga guru di Sekolah Menengah Teknik Jasin.

Maka sekembali di tanah air, dia melihat terdapat ruang dan peluang yang luas untuk rakyat negara ini menceburi bidang penanaman pokok kurma secara komersial khususnya bagi masyarakat Islam yang amat dekat kehidupan mereka dengan kurma.

Lebih-lebih lagi, katanya, pohon kurma bukan sahaja disebut beberapa kali dalam al-Quran tetapi juga terbukti terlalu mempunyai banyak khasiat.

Bagi tujuan hiasan, keindahan pokok kurma tidak dapat dinafikan lagi untuk dijadikan hiasan bagi menggantikan pokok palma atau kelapa sawit atau tanaman biasa lain.

Ini kerana, katanya, ia akan lebih menampakkan imej Islam dan mempunyai nilai estetika yang tinggi dan menenangkan khususnya untuk lokasi seperti masjid, surau, pusat Islam, universiti, lokasi awam dan sebagainya.

Selain itu, debunga kurma juga boleh digunakan bagi meningkatkan kesuburan wanita dan lelaki untuk pasangan yang sukar mendapatkan cahaya mata.

Allah s.w.t menjadikan buah kurma cukup istimewa. Cuba perhatikan sepanjang ia berada di atas pokok tiada seekor binatang atau burung yang mematuk atau merosakkannya. Ini kerana buah tidak berbau.

Allah pelihara dan memuliakannya manakala pokok kurma mesti disenyawakan oleh tangan manusia.

Di Madinah hanya orang Arab sahaja yang sanggup memanjat dan turun naik ke atas pokok kurma untuk melakukan pencantuman ini.

‘‘Pendebungaan secara manual oleh manusia dengan mengambil debunga jantan lalu diketuk ke mayang pokok betina,” kata Mohd. Rahof.

Orang ramai yang berminat untuk mendapatkan anak pokok kurma boleh menghubungi beliau di 013-6476591 atau emel di rahofmra@yahoo.com.my.

Cara menanam kurma


Penanaman kurma memerlukan penjagaan teliti.


Menanam pokok kurma terbahagi kepada dua iaitu:

A) Menanam pokok kurma dari anak kurma.

Pokok pokok kurma dewasa kebiasaannya akan mengeluarkan anak-anak kurma di pangkal pokok dan jumlahnya bergantung kepada umur pokok dewasa.

Anak-anak pokok kurma ini boleh dipisahkan daripada batang pokok kurma dewasa dan ditanam di tempat lain.

Kerja-kerja memisahkan anak kurma amat rumit dan jika tidak dilakukan dengan cermat akan merosakkan anak kurma dan juga pokok kurma dewasa.

Menurut sesetengah pendapat mengatakan 70 peratus anak-anak pokok kurma yang tumbuh dari pokok dewasa adalah baka pokok betina dan boleh menghasilkan buah.

Manakala 80 peratus baka pokok yang tumbuh dari biji adalah pokok jantan.

Anak-anak pokok kurma yang telah dipisahkan dari pokok kurma mestilah dibekalkan dengan cukup air. Ini kerana kebanyakan akar anak-anak kurma ini telah terputus.

Cara yang terbaik merawat akar-akar anak kurma ini ialah dengan membalut akar yang terputus itu dengan guni basah.

Cara lain ialah dengan merendam sebahagian pangkal anak-anak kurma ini dalam air sehingga akar-akar baru tumbuh.

Sekiranya memilih untuk menanam anak-anak kurma sebaik sahaja dipisahkan, adalah sangat perlu menyiram dua kali sehari dengan kadar air yang cukup. Pastikan tanah sekitar anak kur yang bar ditanam lembap selama antara dua dan tiga bulan.

B) Menanam kurma menggunakan biji.

Biji-biji kurma mudah didapati selepas memakan buah kurma kering. Ia diasingkan bagi tujuan penyemaian.

Kita boleh menentukan jenis-jenis kurma yang popular yang biasa dibawa pulang dari tanah Arab ialah ajwah dan ambar.

Rahsia pendebungaan

Pokok kurma mempunyai jantina iaitu pokok jantan dan pokok betina. Kedua-dua jantina menghasilkan bunga.

Tahukah anda bahawa bunga-bunga kurma tidak menghasilkan bau dan rasa? Oleh kerana itu, serangga dan lebah tidak membantu di dalam proses pendebungaan pokok kurma.

Pencantuman bunga jantan dan bunga betina harus dilakukan dengan bantuan manusia menggunakan tangan.

Bunga-bunga kurma jantan boleh diambil dan disimpan di dalam penyejuk dalam tempoh setahun sekiranya pokok-pokok kurma betina belum menghasilkan bunga.

Proses pendebungaan boleh dilakukan dari dari tiga hingga 30 hari setelah bunga-bunga betina keluar dari mayang pokok.

Proses membuat debunga daripada bunga jantan

1.Membuang kelopak mayang kurma bermula dari atas ke bawah.

Mayang pokok kurma jantan biasanya tertutup bagi mengelakkan tiupan angin atau serangga. Kemudian letakkan bunga kurma jantan tadi di atas rak yang kering.

2 Setelah pengeringan bunga kurma jantan selesai, goyangkanlah bunga kurma jantan tadi bagi mendapatkan debunga kurma jantan.

3. Bunga-bunga kurma jantan dibahagikan kepada dua bahagian. Sepohon bunga kurma jantan boleh mendebungakan 40 hingga 50 pokok kurma betina.

4.Setelah proses pendebungan siap maka bunga kurma ini hendaklah dijarakkan bagi menghasilkan buah kurma yang besar. Bilah bunga yang rapat hanya menghasilkan buah yang banyak tapi saiznya kecil.

Sumber:Utusan Malaysia

Related Posts with Thumbnails