Sebarang pertanyaan dan pembelian call 0192272127 Hisham

Can't find it? Try this.

Google
 

Wednesday, January 6, 2010

Industri ikan hiasan, rumpai laut berimpak tinggi

PUTRAJAYA: Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani akan memberi tumpuan kepada sektor bukan makanan berimpak tinggi terutama ikan hiasan dan rumpai laut dalam usaha meningkatkan nilai tambah kepada ekonomi negara.


Menterinya, Datuk Seri Noh Omar, berkata sarang burung walit, ternakan ikan hiasan dan rumpai laut antara sektor bukan makanan berimpak tinggi yang akan diberikan penekanan tahun ini berikutan ia berpotensi tinggi untuk berkembang.

Malah, katanya, aspek biosekuriti juga akan dipertingkatkan bagi memastikan sektor bukan makanan berimpak tinggi itu terutama ikan hiasan mampu dieksport keluar negara seperti Kesatuan Eropah (EU) yang mempunyai pasaran lebih luas.


"Kita (kementerian) akan memastikan menjelang 2012, penggunaan biosekuriti terhadap ikan hiasan tempatan akan diwajibkan, bagi memastikan produk kita ini boleh memasuki pasaran EU.

"Kita tidak mahu aspek biosekuriti ini menyebabkan kita tidak dapat mengeksport ikan hiasan ke EU seperti yang berlaku kepada ikan koi dan emas tempatan," katanya kepada media selepas selepas menyampaikan amanat Tahun Baru pada Majlis Perhimpunan Bulanan kementeriannya di sini, semalam.

Sementara itu, dalam amanatnya, Noh berkata, pada suku ketiga 2009, sektor pertanian menyumbang nilai tambah sebanyak 7.98 peratus kepada ekonomi negara iaitu menurun kepada RM10.71 bilion berbanding RM10.76 bilion pada 2008.

"Sektor bukan makanan menyumbang sebanyak 4.38 peratus atau RM5.88 bilion manakala sektor makanan menyumbang sebanyak 3.6 peratus atau RM4.83 bilion.

"Bagi suku ketiga 2009, sektor pertanian mengalami pengucupan sebanyak 0.5 peratus berbanding suku ketiga 2008 berikutan penurunan dalam sektor bukan makanan sebanyak lima peratus," katanya.

ADUN Sementa usahakan tanaman nanas

KLANG 5 Jan. - Berbudi pada tanah takkan rugi. Kata-kata itu menjadi pegangan Datuk Abd. Rahman Palil yang kini memanfaatkan setiap inci tanah di kawasan rumahnya dengan tanaman nanas.

Usaha itu baru sahaja dijalankan pada awal tahun ini di atas tanah seluas 1.6 hektar di Jalan Wan Hassan, Batu 4 Jalan Kapar, bersebelahan Galeri Sementa yang merupakan kediamannya.

Projek itu turut mendapat kerjasama Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia (LPNM) bagi mengembangkan lagi industri penanaman nanas di Sementa.

"Ia juga digunakan oleh pihak LPNM untuk mengajar para petani kecil yang berminat mempelajari penanaman nanas bagi meningkatkan ilmu pengetahuan mereka sebelum berkecimpung dalam tanaman ini.

"Projek ini bukan untuk mendapat keuntungan semata-mata tetapi juga kerana ingin memanfaatkan tanah ini agar tidak terbiar," katanya kepada Utusan Malaysia yang meninjau ke kebunnya, baru-baru ini.

Ujar Abd. Rahman, beliau memilih nanas kerana ia merupakan tanaman tidak bermusim dan mudah dikendalikan bersesuaian dengan tugasnya sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sementa.

Tambahnya, kelasakannya, tidak memerlukan penjagaan rapi atau kos pengendalian yang tinggi turut mendorong beliau memilih untuk menanam nanas.

Setakat ini, katanya, beliau hanya menanam satu jenis nanas sahaja iaitu N36 (kacukan Josephine dan Sarawak) yang benihnya diperoleh daripada LPNM.

Abd. Rahman memberitahu, beliau bakal menuai hasil pertama tanaman nanasnya pada awal tahun hadapan kerana tempoh matang tanaman itu hanya 12 bulan.

Sementara itu, menceritakan penglibatan awalnya dalam tanaman nanas, Rahman berkata, beliau sememangnya sangat berminat dalam bidang pertanian.

"Selepas melihat tanah kosong di sebelah rumah, terlintas di fikiran untuk memulakan projek pertanian yang memberi manfaat.

"Pada awalnya saya mahu orang kampung yang mengusahakannya tetapi mereka seperti tidak berminat dan akhirnya saya putuskan untuk mengusahakan sendiri tanaman ini.

"Alhamdulillah, saya mendapat sokongan seratus peratus daripada pihak LPNM dan dibantu dengan tiga orang pekerja sehingga usaha ini boleh diteruskan tanpa banyak rintangan," katanya.

Beliau merancang untuk memberikan sebahagian daripada hasil tanaman itu nanti kepada penduduk kampung sebagai satu amal jariah dan juga sebahagian lagi untuk dijual.

Abd. Rahman berharap tanaman nanasnya itu akan berkembang dan boleh menjadi contoh kepada orang ramai khasnya di kawasan Sementa untuk mencuba aktiviti seumpamanya.

Manfaatkan pertanian


NEGARA terpaksa mengimport 103,000 tan daging untuk memenuhi permintaan pasaran tempatan. - Gambar hiasan


WALAUPUN pernah gagal, dia akhirnya meraih kejayaan berkat kegigihan dan keyakinannya bahawa pertanian ialah satu perniagaan.

Ahmat Termizi mula terbabit dalam penjualan kerepek ubi kayu pada tahun 1986 dengan modal hanya RM50 dan sebuah kuali yang dipinjam untuk menggoreng kerepek ubi.

"Saya pernah tiga kali gagal sehinggalah pada suatu ketika terpaksa menjadi pemandu lori," katanya kepada Bernama ketika ditemui di kilangnya di Kampung Bukit Bangkong, Sepang, Selangor.

Nasib mula berubah apabila dia menubuhkan Jamirah Food Industries (M) Sdn. Bhd. pada tahun 1996. Ahmat Termizi yang merupakan pengarah urusan syarikat itu memberitahu, dia turut memiliki beberapa anak syarikat termasuklah Jamirah Enterprise, JFI Marketing Sdn. Bhd. dan Gemba Marketing Sdn. Bhd.


MAKANAN ringan seperti kerepek ubi mempunyai pasaran yang besar untuk dieksport - Gambar hiasan


Pengalaman 20 tahun

Pada tahun 2004, syarikat itu mendapat Sijil Amalan Baik Ladang dari Jabatan Pertanian. Sekali gus ia membuka lembaran baru untuk terus berkembang dalam perusahaan kerepek ubi kayu.

"Selepas 20 tahun bekerja keras, akhirnya saya berjaya menembusi pasaran luar. Kini, hampir 20 peratus daripada keluaran kilang seperti karepek ubi dipasarkan di luar negara seperti United Kingdom, Australia, Dubai dan Vietnam," katanya.

Kilangnya yang menggaji kira-kira 20 pekerja tetap mampu menghasilkan tiga tan kerepek ubi kayu sehari. Buat masa ini, jualan kerepek ubi kayu dengan jenama Agro Chips mencecah RM5 juta setahun. Sebanyak 80 peratus pengeluaran untuk pasaran tempatan, manakala selebihnya bagi pasaran luar negara.

Menternak kambing

Seorang lagi usahawan, Mahathir Talib, 35, pula terlibat dalam bidang ternakan kambing secara komersial di Kampung Ulu Melaka, Alor Gajah, Melaka. Dia yakin bahawa sektor pertanian boleh menjadi sumber pendapatan lumayan jika bijak menggunakan peluang yang disediakan kerajaan.

Potensi sektor penternakan sememangnya amat luas. Malah, masih banyak lagi ruang yang boleh dimanfaatkan untuk mengembangkan lagi sektor tersebut.

"Melihat kepada potensi ini, saya nekad menubuhkan syarikat MP Livestock di Kampung Ulu Melaka Pindah yang mengusahakan penternakan kambing, biri-biri, lembu dan kerbau," katanya ketika ditemui di ladangnya.

Mahathir memberitahu, pada permulaan operasi dia mempunyai 60 ekor kambing betina dan lima ekor kambing jantan daripada pelbagai baka seperti Jamnapari, Boer, Rubian, kampung (katjang), Sanean selain biri-biri Barbados, Lonte dan Malin.

Syarikatnya kini menjalin usaha sama dengan beberapa syarikat pembekal baka kambing di Malaysia selain membekalkan daging kambing segar. Kambing yang diternak Mahathir sekarang berjumlah 400 ekor dan syarikatnya mampu membekalkan 800 kilogram (kg) daging kambing segar setiap minggu.

"Harga kambing ketika ini memang bagus. Saya mampu menjual pada harga sekitar RM450 hingga RM1,800 seekor bergantung kepada berat dan bakanya," katanya yang kini mempunyai kandang bersaiz kira-kira 93 meter panjang dan 10 meter lebar di Kampung Ulu Melaka Pindah.

Tidak putus asa

Bagi Othman Abu Hassan, 50, dari Kampung Panchor, Durian Tunggal Melaka walaupun bidang penternakan merupakan satu kerja yang mencabar, dia tidak pernah berputus asa kerana yakin ia mampu menjadi sumber rezeki utama jika diusahakan dengan cara yang betul.

Bermula awal tahun 2004 dengan modal RM1,000 Othman membeli empat ekor kambing kampung. Pada pertengahan tahun, dia membeli lagi 15 ekor kambing kampung berharga RM3,000. Setahun kemudian, Othman mula membeli lembu pula.

Jelas Othman, cabaran utama dalam penternakan ialah masalah penyakit. Jika ia berlaku pastinya kerugian besar terpaksa ditanggung apabila ternakan mati dalam jumlah yang banyak.

"Setakat ini saya mempunyai 140 ekor lembu dan 170 ekor kambing," katanya.


JIKA diusahakan dengan betul dan bersungguh-sungguh perusahaan membuat kerepek mampu memberi pulangan yang lumayan.


Kebanyakan binatang ternakannya diberi makanan dedak yang dicampur dengan daun kelapa sawit, rumput, gula merah dan sagu rumbia.

Dalam perkembangan lain, Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Rohani Karim berkata, pada 2008 Malaysia terpaksa mengimport daging lembu sebanyak 103,000 tan bernilai RM883.9 juta dan 18,000 tan daging kambing bernilai RM188 juta.

Menurutnya, Sarawak dan Sabah berpotensi untuk dijadikan pusat ternakan lembu serta kambing secara komersial kerana Pertubuhan Kesihatan Haiwan Sedunia mengiktiraf Pulau Borneo sebagai pulau bebas penyakit kuku dan mulut haiwan.

"Setakat ini, Malaysia hanya mampu mengeluarkan 25 peratus bekalan daging walaupun kita mempunyai kemampuan untuk mengeluar lebih banyak daging bagi keperluan tempatan," katanya.

Sementara itu, pihak Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani akan berbincang dengan kerajaan negeri untuk mempertimbangkan secara serius pewartaan Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) di kawasan Batang Lupar, Sarawak.

Jelasnya, industri asas tani memang berpotensi besar untuk meningkatkan ekonomi masyarakat desa. Diharapkan penubuhan Majlis Pembangunan Pertanian dapat merangsang sektor tersebut di negara ini. - Bernama

Related Posts with Thumbnails