Sebarang pertanyaan dan pembelian call 0192272127 Hisham

Can't find it? Try this.

Google
 

Tuesday, March 23, 2010

Ternakan Burung Puyuh Pedaging

Dalam setahun 2 ni didapati penternakan puyuh di area Semenanjung telah makin meningkat.Tetapi kebanyakannya buat secara semi komersil dan kecil-kecilan. Permintaan yang paling tinggi masa kini adalah puyuh pedaging. Ini kerana saiznya yang lebih besar dari puyuh penelur dan boleh mencecah lebih dari 200g perekor. Seorang sahabat saya baru sahaja buat trading puyuh daging ni telah memperolehi pendapatan RM10,000 sebulan dan permintaannya meliputi area Semenanjung dan Sarawak. Di Sarawak permintaan puyuh pedaging amat tinggi berdasarkan kepada rekod sahabat saya ini.Penternakan puyuh telah lama dipelihara oleh penternak puyuh tempatan. Hasil utama penternakan ini adalah telur puyuh yang telah sedia ada pasaran tersendiri dan terhad. Pengeluaran daging untuk dimakan adalah dari hasil sampingan penternakan puyuh penelur ini. Puyuh jantan yang tidak diperlukan untuk pengeluaran telur akan diproses dan dijual . Begitu juga puyuh-puyuh penelur yang tua akan diproses dan dijual sebagai daging puyuh. Bagi penternak khusus untuk pengeluaran daging puyuh didapati menggunakan puyuh jenis penelur. Walaupun demikian ada juga terdapat pemeliharaan dari jenis puyuh berbadan besar dari baka yang diimport. Penternakan puyuh masih ditahap kecilan kerana ramai yang menganggap penternakan ini susah untuk mencapai ketahap komersil. Kebanyakan penternakan puyuh mengamalkan cara penternakan yang tradisional. Pembekalan anak puyuh adalah sangat terhad. Punca anak puyuh adalah samada dari ladang sendiri atau dibeli dari penternak lain yang mempunyai penternakan puyuh baka.

Kebanyakan penternak puyuh tempatan menggunakan satu jenis puyuh untuk pengeluaran telur dan daging. Penternak baka induk puyuh menggunakan sistem pembiakan kaedah pusingan dimana anak menggantikan induk. Apabila stok induk telah tua dan perlu diganti maka penternak ini akan mengambil telur-telur dari stok ini untuk ditetaskan dan kemudian dijadikan stok induk. Cara penternakan ini telah berjalan dengan lamanya dan didapati hasil pengeluaran dan prestasi puyuh semakin merosot atau tiada perubahan.

Pengambilan daging puyuh masih ditahap yang rendah kerana pendedahan masyarakat keatas daging puyuh masih terhad. Langkah-langkah memperkenalkan komoditi ini kepada orang ramai sedang giat dijalankan dan dijangka pengambilan keatas daging puyuh ini akan meningkat.

Struktur Industri

Dari tinjauan yang dibuat didapati struktur penternakan puyuh ini sangat kompleks. Ada terdapat bebrapa kategori ladang yang terlibat dengan penternakan puyuh ini. Rajah 1 menunjukkan jenis pengusaha puyuh mengikut kategori di Malaysia. Ada pengusaha yang terlibat dengan pengeluaran anak untuk kegunaan daging dan telur. Terdapat pengusaha yang menternak puyuh dari jenis pedaging dan penelur. Walaupun demikian pengusaha puyuh pedaging adalah tertinggi dan merupakan 60% dari jumlah penternak. Penternakan yang mempunyai baka induk dan kemudahan penetasan adalah sebanyak 30 % dari jumlah penternak. Potensi industri puyuh ini masih cerah dan paling penting bagaimana kita menguruskan strategi pemasaran sendiri agar keuntungan dapat dinikmati.


P/s : Mereka yang berminat untuk mengusahakan ternakan puyuh ni kena buat strategi dan kaji dari aspek pemasaran . Jangan kerana tgk pendapatan lumayan terus buat tanpa mengkaji permintaan/pasaran semasa. akan terjadi lagi projek terbengkalai seperti serai, keli dll. Ingat kaji pasaran dan buat jaringan meluas. Berikan komen anda?

Sham_integrated
'Penternakan Integrasi satu perniagaan'


Related Posts with Thumbnails