Sebarang pertanyaan dan pembelian call 0192272127 Hisham

Can't find it? Try this.

Google
 

Tuesday, February 24, 2009

Lagi ladang cendawan di Kelantan

KUALA LUMPUR 22 Feb. - Jabatan Pertanian Negeri Kelantan bersedia untuk menggalakkan perladangan dan pemprosesan cendawan di bawah pelan induk Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER).

Malaysia kini mengeluarkan 24,000 kilogram cendawan setiap hari, masih jauh daripada permintaan tempatan sebanyak 50,000 kilogram.

Untuk menggalakkan peladang menanam tanaman itu, jabatan itu menganjurkan pelbagai kursus latihan mengenai penanaman cendawan dan pemprosesan makanan, kata ECER dalam kenyataannya.

Antara peserta yang mendapat faedah daripada kursus itu ialah Rosmaizan Che Abdullah, yang memulakan perniagaan cendawan goreng dengan jayanya.

"Saya mula dengan menjual 20 bungkus cendawan goreng pada September tahun lalu, dan nampaknya ia menjadi makanan ringan yang digemari. Sekarang, pengeluaran telah meningkat kepada enam kilogram cendawan setiap hari bagi pengeluaran lebih daripada 100 bungkus cendawan goreng," kata Rosmaizan.

Sasaran beliau ialah untuk menjual 500 bungkus cendawan goreng dan memasarkan produk itu di pasar raya di seluruh Kelantan dan negeri lain.

Cendawan tiram yang dikeluarkan dikatakan boleh merangsang pengedaran darah dengan lebih baik sambil menurunkan tekanan darah, pengumpulan lipid dan paras glukosa.

Setakat tahun lepas, sebanyak 334 ladang komersial cendawan ditubuhkan di Malaysia, dengan Johor mencatatkan bilangan tertinggi sebanyak 67 buah ladang.- Utusan Online

Pastikan projek jagung manis lancar

BUKIT KAYU HITAM 22 Feb. - Kerajaan negeri Kedah diminta untuk terus memberikan kerjasama kepada Sime Darby Plantation Sdn. Bhd. bagi memastikan projek tanaman jagung manis di Felda Bukit Tangga akan terus berjalan lancar.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mustapa Mohamed berkata, bagi memastikan projek itu terus berjalan, Sime Darby Plantation Sdn. Bhd. akan melaksanakan program perladangan kontrak jagung manis untuk membantu para petani di Wilayah Ekonomi Koridor Utara (NCER) meningkatkan pendapatan mereka.

''Sime Darby telah membelanjakan sebanyak RM13 juta bagi membangunkan infrastruktur seperti asrama dan sebagainya di kawasan ini.

''Projek ini hanya menunggu kelulusan tanah dan kerjasama daripada kerajaan negeri Kedah kerana tempoh untuk menjalankan program ini agak terlewat disebabkan masalah tanah," katanya ketika ditemui pemberita di sini hari ini.

Beliau meluangkan masa kira-kira sejam untuk melawat Ladang Jagung Manis Sime Farms yang merupakan projek Wilayah Ekonomi Koridor Utara (NCER).

Projek penanaman jagung manis di kawasan seluas 324 hektar ini dimulakan pada tahun 2006 dan Sime Darby telah diberi tanggungjawab untuk menerajui projek NCER di dalam sektor pertanian.

Menurut Mustapa, tanaman jagung manis ini mempunyai prospek yang baik di pasaran dan jagung-jagung manis ini mempunyai kualiti yang baik dan menepati kehendak pengguna.

''Kita berharap urusan tanah dengan kerajaan negeri akan berjalan lancar dan program perladangan kontrak jagung manis ini akan segera berjalan,'' ujarnya.

Sementara itu, Pengarah Urusan Sime Darby Plantation, Datuk Azhar Abd. Hamid berkata, mengikut perancangan di dalam program perladangan kontrak tersebut, seramai 60 peserta akan diberikan kursus selama enam bulan tentang cara-cara penanaman jagung manis oleh Sime Darby.

''Sesiapa yang berumur antara 18 hingga 60 tahun yang berminat untuk menyertai program ini amat digalakkan untuk memohon.

''Dalam tempoh tersebut elaun sebanyak RM600, kemudahan asrama dan makan minum akan diberikan kepada peserta secara percuma,'' ujarnya.

Azhar menjelaskan, projek perladangan kontrak ini akan dilaksanakan sekitar bulan April jika proses urusan tanah dengan kerajaan negeri berjalan lancar.

''Para peserta akan diberikan kursus tentang cara-cara untuk menanam jagung manis ini dan selepas tamat kursus mereka boleh menanam sendiri jagung manis di bawah seliaan pegawai Sime Darby,'' tambahnya.

Petikan dari Utusan Online...

Pekasam ikan keli dipasarkan di hotel


MENYELERAKAN... Pekasam ikan keli enak dihidangkan bersama nasi dan pulut.


ARAU 23 Feb. - Pertubuhan Peladang Kawasan A1 (PPK A1), Guar Sanji, di sini akan memperbesarkan lagi projek pekasam ikan keli secara berjadual untuk manfaat ahli.

Pengerusinya, Ilias Ali berkata, salah satu perancangannya ialah memasarkan pekasam tersebut ke hotel-hotel dan restoran terkemuka di Perlis.

Pada sama yang sama kata beliau, pihaknya juga akan menambah kios PPK A1 di beberapa pasar raya termasuk yang sedia ada di Giant Sungai Petani, Kedah.

''Projek menghasilkan pekasam ikan keli ini secara tidak langsung telah memberikan pendapatan sampingan kepada sebahagian keluarga ahli PPK ini sendiri.

''Contohnya, seorang wanita yang bekerja menghasilkan pekasam ikan keli dengan kami boleh mendapat gaji kira-kira RM320 sebulan," ujarnya kepada Utusan Malaysia di sini.

Bagi suri rumah yang mengambil upah membuat mini popia berasaskan pekasam ikan keli pula, mereka boleh mendapat kira-kira RM200 sebulan.

''Pendapatan itu belum lagi dikira membuat serunding berasaskan pekasam ikan keli yang boleh mendapat gaji kira-kira RM200 sebulan," ujarnya.

Kata beliau lagi, ini bermakna, industri hiliran berasaskan ikan keli dan pekasam ikan keli, seseorang suri rumah yang bekerja dengan PPK A1 boleh memperolehi pendapatan sampingan antara RM500 hingga RM600 sebulan.

''Saya bagi pihak PPK A1 amat berterima kasih kepada Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA) yang banyak membantu kami menjayakan projek ini.

''Tanpa bantuan MADA terutama yang membekalkan kepakaran dan pelbagai idea bernas, tentunya kami tidak mampu mencapai matlamat sebagaimana yang disasarkan," tegasnya.

Pekasam keli untung berganda


PEKERJA mengisi ikan keli pekasam ke dalam bungkusan sebelum dipasarkan. - UTUSAN/FAIZAL ABU HASSAN


ARAU 23 Feb. - 'Bakti disemai, bukti dituai'. Pepatah ini elok benar dipadankan dengan Pertubuhan Peladang Kawasan A1 (PPK A1), Guar Sanji, di sini.

Apa tidaknya, bakti yang ditabur oleh PPK itu kepada seluruh ahlinya menerusi projek ikan pekasam ternyata telah membuahkan hasil.

Mulai tahun 2006, PPK A1 melancarkan projek pekasam ikan talapia dan mulai Januari lalu pula maju setapak lagi dengan projek terkini sempena azam baru tahun 2009.

Kali ini, pekasam ikan keli pula yang dijuruskan setelah mendapati projek perintisnya iaitu pekasam talapia ternyata membawa pulangan berganda.

Projek ini terbukti bukan sahaja memberi 'wang saku' atau pendapatan sampingan kepada keluarga PPK, tetapi membuka satu lagi industri hiliran berasaskan bahan mentah tempatan di kawasan itu sendiri.

Pegawai Pertanian Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA), Hasfa Azian Zakaria memberitahu, projek pekasam ikan keli itu bertujuan membantu ahli PPK A1 menokok pendapatan bulanan.

Projek itu katanya, dibuat selaras dengan matlamat PPK A1 yang memberi tumpuan kepada industri asas tani yang menjadikan ikan sebagai bahan mentah utama.

Di bawah projek tersebut, beliau menyatakan, sehingga kini pihaknya memproses kira-kira 100 hingga 200 kilogram ikan keli seminggu untuk pekasam.

''Bekalan ikan dibeli daripada tiga penternak yang terdiri daripada ahli PPK ini sendiri," ujarnya kepada Utusan Malaysia di sini.

Beliau memberi contoh, "Kami membelanjakan RM900 untuk menghasilkan 60 kilogram pekasam ikan keli yang dijual RM20 sekilogram."

Hasfa Azian memberitahu lagi, setelah ditolak perbelanjaan berkaitan, PPK A1 mencatat keuntungan RM300 bagi setiap 100 kilogram ikan keli mentah.

Kata beliau lagi, selain pekasam ikan keli, pihaknya juga menghasilkan serunding ikan yang sama dan meraih keuntungan RM300 bagi setiap 100 kilogram ikan.

Beliau menyatakan, projek industri hiliran itu benar-benar berjaya kerana keuntungan diterima secara terus oleh keluarga PPK itu sendiri.

''Ini kerana, bekalan ikan kami peroleh daripada penternak yang terdiri daripada ahli PPK A1. Kerja-kerja menghasilkan pekasam dan serunding itu pula dibuat oleh isteri dan anak ahli PPK ini sendiri," ujarnya.

Pendek kata, bermula dari bahan mentah, kemudian ke peringkat memproses dan memasarkannya, ia dilaksanakan tanpa khidmat orang tengah.

Wartawan dan jurugambar Utusan Malaysia turut dihidangkan dengan juadah pekasam ikan keli semasa membuat liputan berita ini.

Hidangan yang disajikan berupa pulut yang dimakan bersama kelapa parut dan ikan keli pekasam goreng.

Rasanya selazat makanan yang cukup popular di Kelantan iaitu 'pulut ikan kering' (PIK).

Apabila Hasfa Azian ditanya berhubung resipi pekasam ikan keli itu pula, beliau secara berseloroh mengaitkannya dengan lagu Siti Nurhaliza iaitu Biarlah Rahsia. -Oleh BAZLI ABDUL RAHMAN utusanperlis@utusan.com.my

Keluasan Ternakan Udang kolam 50,000 hektar


PEMANDANGAN dari udara sebahagian daripada kolam udang milik CP Prima di Lampung, Sumatera Selatan, Indonesia.


PENTERNAKAN udang dunia didominasi oleh lapan buah negara iaitu Korea Utara, Thailand, Vietnam, Indonesia, India, Brazil, Ecuador dan Mexico.

Faktor utama kejayaan negara-negara itu menguasai pasaran udang antarabangsa adalah kerana faktor geografi iaitu mempunyai cuaca tropika, jajaran pantai yang panjang dan mempunyai kawasan luas sesuai untuk pembangunan kolam udang.

Pertumbuhan industri akuakultur dunia adalah stabil terutama melibatkan udang, bak kata Pengerusi CP Prima, Hardian Purawimala Widjonarko iaitu syarikat pengeluar udang terbesar Indonesia dan antara yang terbesar di dunia, ketika krisis ekonomi dunia sekalipun manusia akan tetap makan.

Lantaran itu pengeluaran udang di sentiasa meningkat sejak 1997.

Pada tahun 1997, pengeluaran keseluruhan udang di dunia adalah 0.95 juta tan metrik, manakala pada 2004 pengeluarannya telah meningkat kepada 1.8 juta tan metrik hasil daripada pertumbuhan tahun sekitar 9.8 peratus.

Penternakan udang kini termasuk kategori produk yang mewah dalam pasaran antarabangsa.

Sebelum 1980-an, udang ditangkap secara tradisional tetapi apabila penternakan udang diperkenalkan sehingga 2004, ia telah mencecah 37.9 peratus daripada keseluruhan industri penternakan akuakultur di negara itu.

Dengan pertumbuhan yang stabil, lebih banyak syarikat besar berani melabur untuk melaksanakan penternakan udang secara besar-besaran dengan kualiti yang tinggi.

Berbanding dengan udang ditangkap secara tradisional yang bergantung kepada musim dan kualitinya tidak dapat dikawal, ternakan udang mampu mengatasi masalah itu.

Apatah lagi ia mampu memenuhi permintaan yang tinggi, mengurangkan kos dan dapat dijual pada harga yang lebih rendah berbanding yang ditangkap berikutan peningkatan teknologi penternakan.

Syarikat ternakan udang terkenal, CP Prima yang ditubuhkan pada April 1980 oleh Charoen Pokphand Group misalnya telah lama bergiat dalam bidang tersebut.

Syarikat itu mempunyai pengalaman lebih 28 tahun mengendalikan akuakultur termasuk kolam udang secara besar-besaran.

CP Prima telah mencatat jualan bersih sebanyak Rp6.09 trilion (RM2.7 bilion) pada tahun 2007 dan yakin akan terus berkembang berdasarkan pasaran antarabangsa terus meningkat termasuk permintaan tempatan yang membabitkan industri hiliran.

CP Prima mempunyai 50,000 hektar kolam udang dan mempunyai 38,000 orang pekerja termasuk 12,500 pekerja sepenuh masa.

Baru-baru ini Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mustapa Mohamed telah melawat salah sebuah ladang ternakan syarikat berkenaan di Lampung yang terletak di Sumatera Selatan.

Mustapa ketika ditemui Utusan Malaysia memberitahu, konsep plasma yang digunakan oleh syarikat berkenaan dalam melaksanakan penternakan udang adalah hampir sama yang dilaksanakan oleh Felda Berhad di dalam penanaman kelapa sawit di Malaysia.

CP Prima menyediakan rumah bagi pekerjanya untuk tinggal di kawasan kolam berkenaan dan kawasan berkenaan juga dilengkapi dengan kemudahan sekolah, pusat kesihatan, bank, balai polis, dewan orang ramai dan kawasan rekreasi.

Menurut Mustapa, para penternak terbabit diberikan seorang sebuah kolam dan mereka perlu menjelas bayaran kira-kira RM65,800 bagi sebuah kolam dalam tempoh lima tahun.

Kebanyakan penternak, katanya, tidak bermasalah untuk menyelesaikan hutang tersebut kerana pendapatan yang stabil.

Penternak terbabit memperoleh pendapatan kira-kira RM450 sebulan (selepas ditolak hutang) dan mereka juga boleh membeli barangan keperluan di kedai yang disediakan oleh syarikat dengan harga yang murah.

Selain gaji, syarikat berkenaan juga memberi barangan keperluan sebanyak kira-kira RM200 kepada para peserta dan ditolak daripada hasil udang yang dijual kepada syarikat pada hujung bulan.

Pendapatan RM450 sebulan adalah dianggap lumayan di Indonesia terutama di kawasan pedalaman seperti di Lampung kerana kebanyakan penduduk di kota Jakarta sendiri tidak mendapat pendapatan sebanyak itu.

Selain pendapatan yang lumayan mereka juga mempunyai rumah yang selesa dan kemudahan asas yang mencukupi berbanding penghuni di bandar-bandar utama yang kebanyakannya menghuni rumah-rumah setinggan.

Sikap bertanggungjawab yang ditunjukkan oleh syarikat berkenaan dibalas oleh pekerjanya dengan menghasilkan produktiviti yang tinggi dan berkualiti.

Keunikan hubungan majikan dan pekerja itu merupakan rahsia kejayaan syarikat berkenaan untuk muncul sebagai antara syarikat penternakan udang terbesar di dunia.

Dengan peningkatan pencapaian syarikat pelbagai program kemasyarakatan dan pemuliharaan alam sekitar telah dilaksanakan termasuk penanaman 3,100 hektar pokok bakau pada 2007.

Menjelang 2011, kawasan seluas 5,200 hektar pula akan ditanam dengan pokok berkenaan.

Penanaman pokok bakau bukan sahaja meningkatkan kawasan hijau di sekitar kolam udang, tetapi juga dapat mengelakkan daripada berlaku hakisan yang sekali gus memastikan udang yang diternak tidak terjejas.

Selain itu, hakisan pantai juga dapat dielakkan dan kehidupan di sepanjang pantai semakin meningkat.

Pada 2007, CP Prima mencapai tahap pengeluaran maksimum 3,856 kolam udang iaitu kira-kira 57,000 tan metrik setahun.

Bagi mengatasi masalah itu, CP Prima telah membeli Kumpulan Dipasena iaitu sebuah syarikat pengeluar udang terbesar di dunia di dalam satu kawasan yang terletak di Lampung.

Kolam-kolam udang yang menghasilkan pengeluaran rendah kerana hampir terbiar telah dipulihkan semula.

Kolam-kolam terbabit kata Hardian, apabila beroperasi sepenuhnya dan mencapai pengeluaran maksimum akan meningkatkan pengeluaran udang CP Prima kepada 200,000 tan metrik pada tahun 2010.

Keseluruhan eksport udang CP Prima adalah 58 peratus ke Amerika Syarikat, 20 peratus ke Eropah dan 17 peratus ke Jepun.

Kata Hardian, udang-udang yang dihasilkan diproses kepada pelbagai produk lain dan kebanyakan dieksport ke Amerika Syarikat.

Baru-baru ini sebuah syarikat dari Jepun turut berminat untuk mengimport udang dari CP Prima.

Kejayaan CP Prima mungkin boleh dilaksanakan di Malaysia, terutama Sarawak kerana bentuk geografi kawasan penternakan itu adalah sama dengan kawasan paya di Sarawak yang masih luas serta tidak berpenghuni.-Artikel dan gambar oleh BORHAN ABU SAMAH

Petikan dari Utusan Online...

Konsep plasma tunjang kejayaan projek Lampung

MASALAH utama penternakan udang besar-besaran adalah pengambilan tanah dan kerjasama dengan penduduk setempat.

Tanpa perancangan yang baik projek tersebut akan terkubur sebelum ia beroperasi.

Bagi CP Prima konsep plasma merupakan jawapan kepada semua masalah tersebut. Konsepnya mudah, syarikat berkenaan memohon tanah daripada kerajaan dan sebahagiannya dibangunkan oleh syarikat manakala sebahagian diusahakan oleh penduduk setempat yang dikenali sebagai sistem plasma.

Ini bermakna penduduk setempat bukan sahaja memperoleh pekerjaan dengan pendapatan lumayan, bahkan mereka akan menjaga kawasan berkenaan daripada diceroboh atau udang diternak dicuri.

Syarikat selain menyediakan kolam, turut menyediakan benih serta teknologi dan kepakaran dalam bidang berkenaan.

Penternak terbabit juga diberi latihan bagi memastikan para penternak mengikuti 120 hari kitaran penternakan udang yang ketat untuk memastikan kualiti.

Seorang peserta sistem plasma, Maryunani, 30, berkata, dia telah menyertai projek tersebut di Lampung sejak 12 tahun lalu.

Menurut Maryunani, dia memperolehi pendapatan kira-kira RM450 sebulan.

Kata Maryunani, dia berpuas hati bekerja di kolam udang berkenaan kerana selain mendapat pendapatan yang lumayan dua orang anaknya juga mendapat pendidikan yang sempurna kerana syarikat turut menyediakan kemudahan sekolah di kawasan berkenaan.

"Selain itu kami sekeluarga juga tidak perlu keluar jauh untuk mendapatkan rawatan perubatan kerana pusat kesihatan turut disediakan di kawasan ini,'' katanya ketika ditemui Utusan Malaysia, baru-baru ini.

Di kawasan Lampung sahaja terdapat 17,870 kolam udang melibatkan kawasan seluas 16,030 hektar adalah yang terbesar di Asia Tenggara. Sebanyak 15 peratus kolam udang itu adalah mengikut sistem plasma.

Menternak ikan laut di atas daratan


Mohd. Nasir Mohd. Rashid bersama peserta mentor-mentee meninjau kolam-kolam ikan yang diusahakannya.


PADA awal pembabitannya, begitu banyak cabaran dan tidak kurang juga cemuhan yang kurang enak didengar terpaksa dihadapi.

Sememangnya usaha mempelopori kaedah ternakan ikan laut di daratan dan di tengah-tengah masyarakat nelayan konvensional seperti di Pulau Pangkor boleh dianggap sesuatu yang pelik.

Namun bagi usahawan muda, Mohd Nasir Mohd Rashid, walaupun pernah dicemuh kurang siuman dan menjadi sasaran surat layang menuduh projek yang diusahakannya tidak mampu bertahan lama, ia sebenarnya lebih membakar semangat dan menjadikan beliau semakin berani untuk mencuba.

Berbekal iltizam yang menggunung ditambah pengalaman berliku semasa mula-mula menceburi perniagaan feri ulang-alik Lumut-Pulau Pangkor empat tahun lepas, Global Hi-Q (M) Sdn. Bhd., satu daripada syarikat yang diterajuinya komited menjalin kerjasama dengan sebuah syarikat Taiwan bagi melaksanakan kaedah itu di sebuah kawasan di Teluk Air Dalam di Pulau Pangkor sejak setahun yang lepas.

Projek berkonsepkan agro-pelancongan membabitkan kawasan seluas 20 hektar di Teluk Dalam yang dirasmikan majlis pecah tanahnya oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi pada 18 Mei 2007 kini mula membenihkan kejayaan selepas pelaburan kira-kira RM20 juta.

Kini, usahawan berusia 38 tahun ini boleh tersenyum bangga kerana setiap titik peluh dan keringat yang dicurahkan bagi memajukan penternakan ikan laut dalam di daratan yang satu ketika dahulu dianggap tidak masuk akal telah mula membuahkan hasil dan nikmatnya akan turut dikecapi usahawan lain.

''Ketika mula terbit idea ini, ramai yang anggap saya gila namun berkat kesungguhan diri dan rakan-rakan lain, segalanya berjaya diharungi," katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Katanya, menerusi kaedah bioteknologi yang diperkenalkan Global Hi-Q, nelayan kini tidak perlu lagi mengambil risiko menempuh badai dan ribut untuk ke laut menangkap ikan, sebaliknya hanya perlu menternak ikan berkenaan di kolam.

"Melalui formula itu, ikan laut diternak dalam kolam yang dibina khas di atas daratan dengan menggunakan penapis khas,'Hi-Q Eco Magic yang lengkap dengan pelbagai keperluan pembiakan ikan dan pengawalan kandungan air," katanya.

Katanya, buat masa ini pusat ternakan yang dibangunkannya itu mempunyai 100 kolam dengan keluasan setiap satu antara 4X4 meter persegi dan 6X6 meter persegi yang mampu menghasilkan kira-kira 6 juta benih ikan setahun untuk tujuan eksport dan domestik.

Kolam ternakan ikan laut di darat itu adalah yang pertama seumpamanya di negara ini dan syarikat berhasrat menjadi pembekal utama anak ikan kerapu negara.

Mohd Nasir berkata, kolam-kolamnya mampu mengeluarkan kira-kira 1.4 juta anak ikan setiap pusingan pembiakan antara dua dan tiga bulan dan sebahagian besarnya adalah anak ikan kerapu yang mendapat permintaan tinggi daripada penternak.

Bagi ikan kerapu yang diternak sehingga matang, Mohd Nasir berkata, ikan yang diternak mengambil masa 10 bulan untuk mencapai berat antara 600 dan 800 gram seekor sebelum dieksport ke China dan Hong Kong dengan harga AS$16 sekilogram.

Katanya, air laut yang digunakan dalam ternakan ini akan disaring daripada pelbagai sudut seperti mengukur kandungan piawaian air selain melakukan proses menyahtoksik terutama jika ada bahan kimia dalam air bagi membolehkan air berkenaan menjadi bersih dan sesuai untuk kehidupan ikan.

''Di Taiwan, teknologi itu dikaji sejak 22 tahun lepas dan ia mempunyai potensi untuk berkembang dalam sektor ini. Berdasarkan kemajuan itu, adalah sesuatu yang tidak rugi jika Global Hi-Q menjalin kerjasama dengan sebuah syarikat di negara berkenaan bagi melaksanakan kaedah itu di sebuah kawasan di Pulau Pangkor," katanya.

Teknologi ternakan ikan di darat yang dibawa dari Taiwan ini adalah yang terbaik kerana ia tidak memerlukan kawasan yang luas malah membawa pulangan dengan cepat, kos pengurusan yang minimum dan kadar keuntungan yang tinggi, katanya.

''Air laut di sekitar Pulau Pangkor pula bersih dan tidak tercemar," katanya.

Mohd Nasir berkata, antara kelebihan menggunakan teknologi itu ialah pengusaha tidak perlu menukar air sehingga enam bulan kerana bahan yang terkandung dalam penapis dapat mengawal kadar ketumpatan (PH) air serta menyah bahan kimia berbahaya dalam takungan berkenaan.

Katanya, penapis Hi-Q Eco Magic mengandungi lebih 70 bahan mineral semulajadi yang diperoleh dari dasar laut yang mempunyai pelbagai fungsi untuk merawat air serta pembentukan plankton secara semula jadi.

"Melalui teknologi itu, pengusaha tidak perlu menggantikan air atau menggunakan alat sokongan lain kerana penapis serta kandungan mineral alat terbabit dapat menyediakan segala keperluan untuk tujuan penternakan dan ia merupakan sesuatu yang hampir mustahil dilaksanakan sebelum ini," katanya.

Apa yang lebih membanggakan Mohd Nasir ialah cita-citanya untuk berkongsi kejayaan dengan penduduk setempat sudah mula menampakkan hasil.

"Saya berpegang kepada prinsip yang kaya dan berjaya mesti menolong yang susah dalam apa perkara sekali pun. Kini dengan kerjasama Mara, kami telah berjaya mewujudkan kumpulan 15 usahawan perintis yang terdiri daripada masyarakat tempatan yang akan memulakan projek ternakan ikan di bawah program Mentor-Mentee," katanya.

Program yang dibiayai sepenuhnya oleh Majlis Amanah Rakyat (Mara) dan peserta sebagai mentee yang terpilih bakal memperoleh pinjaman antara RM200,000 dan RM300,000 bagi memulakan projek tersebut.

Global Hi-Q akan bertindak selaku penjamin kepada pinjaman berkenaan kerana mereka yakin projek ternakan ikan tersebut mempunyai potensi besar dan bakal menghasilkan pendapatan lumayan.

"Program ini sebahagian daripada usaha syarikat untuk melahirkan sekurang-kurangnya 200 usahawan tempatan yang menjalankan ternakan ikan laut di darat selain menyahut cabaran kerajaan untuk melahirkan usahawan Bumiputera yang berjaya.

"Setiap peserta akan membuka kolam masing-masing yang setiap satunya berkapasiti memelihara 20,000 ekor ikan dan selaku mentor, Global Hi-Q akan menyediakan bantuan tenaga pengajar serta maklumat teknikal selain memasarkan anak ikan yang dipelihara nelayan moden ini," katanya.

Berdasarkan kejayaan pelaksanaannya di Taiwan, Mohd Nasir berkata, setiap peserta dijangka mampu memperoleh pendapatan bersih kira-kira RM7,000 sebulan dan mampu membayar balik pinjaman Mara dalam masa tiga atau empat tahun.

"Tidak pernah dilaksanakan oleh mana-mana mentor seumpama, Global Hi-Q akan bertindak sebagai penjamin kepada usahawan terlibat. Kita akan menyediakan gaji bulanan antara RM2,000 dan RM3,000 sebulan sehinggalah ternakan mereka mampu dituai kelak dan ia diperkenalkan demi memastikan masing-masing tidak terbeban dengan masalah kewangan," katanya.

Dijamin sepenuhnya pasaran ikan laut dalam yang diternak oleh mentee terlibat, Global Hi-Q turut berhasrat bergelar pusat pembekal utama anak-anak ikan kerapu negara dan sekali gus akan membantu pengusaha tempatan mendapatkan anak ikan lebih bermutu pada harga murah.

"Kita yakin industri ternakan ikan dalam sangkar akan berkembang pesat di negara ini tetapi sasaran itu sukar dicapai jika masih perlu bergantung kepada bekalan benih import dengan harga yang lebih mahal dan kadar kematian benih yang agak tinggi iaitu antara 40 dana 50 peratus. Sampai bila kita mahu bergantung kepada negara luar," katanya.

Mohd Nasir berkata, sebagai anak tempatan yang dahulunya hidup dalam serba kekurangan, tiada apa yang lebih bermakna jika projek berkenaan tidak memberi manfaat kepada warga Pangkor sendiri, dan menambah kata, terlalu banyak yang mahu dilakukan bagi membantu memajukan kampung halamannya itu.

"Sebagai anak orang susah, saya pastikan setiap apa yang diperoleh dikongsi bersama masyarakat setempat. Bagi saya, kekayaan bukanlah satu kejayaan tetapi hakikatnya keberkatan dalam menjalankan perniagaan adalah segalanya," katanya. - BERNAMA

Petikan dari Utusan Online...

Menternak ikan laut di atas daratan

Mohd. Nasir Mohd. Rashid bersama peserta mentor-mentee meninjau kolam-kolam ikan yang diusahakannya.


PADA awal pembabitannya, begitu banyak cabaran dan tidak kurang juga cemuhan yang kurang enak didengar terpaksa dihadapi.Sememangnya usaha mempelopori kaedah ternakan ikan laut di daratan dan di tengah-tengah masyarakat nelayan konvensional seperti di Pulau Pangkor boleh dianggap sesuatu yang pelik.Namun bagi usahawan muda, Mohd Nasir Mohd Rashid, walaupun pernah dicemuh kurang siuman dan menjadi sasaran surat layang menuduh projek yang diusahakannya tidak mampu bertahan lama, ia sebenarnya lebih membakar semangat dan menjadikan beliau semakin berani untuk mencuba.Berbekal iltizam yang menggunung ditambah pengalaman berliku semasa mula-mula menceburi perniagaan feri ulang-alik Lumut-Pulau Pangkor empat tahun lepas, Global Hi-Q (M) Sdn. Bhd., satu daripada syarikat yang diterajuinya komited menjalin kerjasama dengan sebuah syarikat Taiwan bagi melaksanakan kaedah itu di sebuah kawasan di Teluk Air Dalam di Pulau Pangkor sejak setahun yang lepas.Projek berkonsepkan agro-pelancongan membabitkan kawasan seluas 20 hektar di Teluk Dalam yang dirasmikan majlis pecah tanahnya oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi pada 18 Mei 2007 kini mula membenihkan kejayaan selepas pelaburan kira-kira RM20 juta.Kini, usahawan berusia 38 tahun ini boleh tersenyum bangga kerana setiap titik peluh dan keringat yang dicurahkan bagi memajukan penternakan ikan laut dalam di daratan yang satu ketika dahulu dianggap tidak masuk akal telah mula membuahkan hasil dan nikmatnya akan turut dikecapi usahawan lain.''Ketika mula terbit idea ini, ramai yang anggap saya gila namun berkat kesungguhan diri dan rakan-rakan lain, segalanya berjaya diharungi," katanya ketika ditemui baru-baru ini.Katanya, menerusi kaedah bioteknologi yang diperkenalkan Global Hi-Q, nelayan kini tidak perlu lagi mengambil risiko menempuh badai dan ribut untuk ke laut menangkap ikan, sebaliknya hanya perlu menternak ikan berkenaan di kolam."Melalui formula itu, ikan laut diternak dalam kolam yang dibina khas di atas daratan dengan menggunakan penapis khas,'Hi-Q Eco Magic yang lengkap dengan pelbagai keperluan pembiakan ikan dan pengawalan kandungan air," katanya.Katanya, buat masa ini pusat ternakan yang dibangunkannya itu mempunyai 100 kolam dengan keluasan setiap satu antara 4X4 meter persegi dan 6X6 meter persegi yang mampu menghasilkan kira-kira 6 juta benih ikan setahun untuk tujuan eksport dan domestik.Kolam ternakan ikan laut di darat itu adalah yang pertama seumpamanya di negara ini dan syarikat berhasrat menjadi pembekal utama anak ikan kerapu negara.Mohd Nasir berkata, kolam-kolamnya mampu mengeluarkan kira-kira 1.4 juta anak ikan setiap pusingan pembiakan antara dua dan tiga bulan dan sebahagian besarnya adalah anak ikan kerapu yang mendapat permintaan tinggi daripada penternak.Bagi ikan kerapu yang diternak sehingga matang, Mohd Nasir berkata, ikan yang diternak mengambil masa 10 bulan untuk mencapai berat antara 600 dan 800 gram seekor sebelum dieksport ke China dan Hong Kong dengan harga AS$16 sekilogram.Katanya, air laut yang digunakan dalam ternakan ini akan disaring daripada pelbagai sudut seperti mengukur kandungan piawaian air selain melakukan proses menyahtoksik terutama jika ada bahan kimia dalam air bagi membolehkan air berkenaan menjadi bersih dan sesuai untuk kehidupan ikan.''Di Taiwan, teknologi itu dikaji sejak 22 tahun lepas dan ia mempunyai potensi untuk berkembang dalam sektor ini. Berdasarkan kemajuan itu, adalah sesuatu yang tidak rugi jika Global Hi-Q menjalin kerjasama dengan sebuah syarikat di negara berkenaan bagi melaksanakan kaedah itu di sebuah kawasan di Pulau Pangkor," katanya.Teknologi ternakan ikan di darat yang dibawa dari Taiwan ini adalah yang terbaik kerana ia tidak memerlukan kawasan yang luas malah membawa pulangan dengan cepat, kos pengurusan yang minimum dan kadar keuntungan yang tinggi, katanya.''Air laut di sekitar Pulau Pangkor pula bersih dan tidak tercemar," katanya.Mohd Nasir berkata, antara kelebihan menggunakan teknologi itu ialah pengusaha tidak perlu menukar air sehingga enam bulan kerana bahan yang terkandung dalam penapis dapat mengawal kadar ketumpatan (PH) air serta menyah bahan kimia berbahaya dalam takungan berkenaan.Katanya, penapis Hi-Q Eco Magic mengandungi lebih 70 bahan mineral semulajadi yang diperoleh dari dasar laut yang mempunyai pelbagai fungsi untuk merawat air serta pembentukan plankton secara semula jadi."Melalui teknologi itu, pengusaha tidak perlu menggantikan air atau menggunakan alat sokongan lain kerana penapis serta kandungan mineral alat terbabit dapat menyediakan segala keperluan untuk tujuan penternakan dan ia merupakan sesuatu yang hampir mustahil dilaksanakan sebelum ini," katanya.Apa yang lebih membanggakan Mohd Nasir ialah cita-citanya untuk berkongsi kejayaan dengan penduduk setempat sudah mula menampakkan hasil."Saya berpegang kepada prinsip yang kaya dan berjaya mesti menolong yang susah dalam apa perkara sekali pun. Kini dengan kerjasama Mara, kami telah berjaya mewujudkan kumpulan 15 usahawan perintis yang terdiri daripada masyarakat tempatan yang akan memulakan projek ternakan ikan di bawah program Mentor-Mentee," katanya.Program yang dibiayai sepenuhnya oleh Majlis Amanah Rakyat (Mara) dan peserta sebagai mentee yang terpilih bakal memperoleh pinjaman antara RM200,000 dan RM300,000 bagi memulakan projek tersebut.Global Hi-Q akan bertindak selaku penjamin kepada pinjaman berkenaan kerana mereka yakin projek ternakan ikan tersebut mempunyai potensi besar dan bakal menghasilkan pendapatan lumayan."Program ini sebahagian daripada usaha syarikat untuk melahirkan sekurang-kurangnya 200 usahawan tempatan yang menjalankan ternakan ikan laut di darat selain menyahut cabaran kerajaan untuk melahirkan usahawan Bumiputera yang berjaya."Setiap peserta akan membuka kolam masing-masing yang setiap satunya berkapasiti memelihara 20,000 ekor ikan dan selaku mentor, Global Hi-Q akan menyediakan bantuan tenaga pengajar serta maklumat teknikal selain memasarkan anak ikan yang dipelihara nelayan moden ini," katanya.Berdasarkan kejayaan pelaksanaannya di Taiwan, Mohd Nasir berkata, setiap peserta dijangka mampu memperoleh pendapatan bersih kira-kira RM7,000 sebulan dan mampu membayar balik pinjaman Mara dalam masa tiga atau empat tahun."Tidak pernah dilaksanakan oleh mana-mana mentor seumpama, Global Hi-Q akan bertindak sebagai penjamin kepada usahawan terlibat. Kita akan menyediakan gaji bulanan antara RM2,000 dan RM3,000 sebulan sehinggalah ternakan mereka mampu dituai kelak dan ia diperkenalkan demi memastikan masing-masing tidak terbeban dengan masalah kewangan," katanya.Dijamin sepenuhnya pasaran ikan laut dalam yang diternak oleh mentee terlibat, Global Hi-Q turut berhasrat bergelar pusat pembekal utama anak-anak ikan kerapu negara dan sekali gus akan membantu pengusaha tempatan mendapatkan anak ikan lebih bermutu pada harga murah."Kita yakin industri ternakan ikan dalam sangkar akan berkembang pesat di negara ini tetapi sasaran itu sukar dicapai jika masih perlu bergantung kepada bekalan benih import dengan harga yang lebih mahal dan kadar kematian benih yang agak tinggi iaitu antara 40 dana 50 peratus. Sampai bila kita mahu bergantung kepada negara luar," katanya.Mohd Nasir berkata, sebagai anak tempatan yang dahulunya hidup dalam serba kekurangan, tiada apa yang lebih bermakna jika projek berkenaan tidak memberi manfaat kepada warga Pangkor sendiri, dan menambah kata, terlalu banyak yang mahu dilakukan bagi membantu memajukan kampung halamannya itu."Sebagai anak orang susah, saya pastikan setiap apa yang diperoleh dikongsi bersama masyarakat setempat. Bagi saya, kekayaan bukanlah satu kejayaan tetapi hakikatnya keberkatan dalam menjalankan perniagaan adalah segalanya," katanya. - BERNAMA


Petikan dari Utusan Online...

Related Posts with Thumbnails