Sebarang pertanyaan dan pembelian call 0192272127 Hisham

Can't find it? Try this.

Google
 

Thursday, March 4, 2010

Otosil MARDI hasilkan makanan ternakan


Otosil memenangi Anugerah Inovasi Negara 2009 bagi kategori Industri.


Selain penyakit, antara masalah utama dalam industri penternakan haiwan ruminan ialah makanan.

Ini kerana, peningkatan harga makanan haiwan amat membebankan pengusaha memandangkan bahan mentahnya diimport.

Sehubungan itu, sumber makanan haiwan perlu dipelbagaikan supaya industri ternakan ruminan tempatan tidak terlalu bergantung kepada produk import.

Antara sumber tempatan yang boleh dijadikan makanan alternatif atau sekurang-kurangnya sebagai tambahan yang sedia ada ialah daun atau pelepah kelapa sawit.

Penggunaan produk mentah lain seperti jerami melibatkan 1.2 juta tan, jagung 750 tan setahun sedangkan sumber sawit boleh diperoleh daripada empat juta hektar tanaman tersebut di negara ini.

Penggunaan pelet daripada daun sawit pula melibatkan kos yang tinggi kerana memerlukan kilang untuk menghasilkan makanan tersebut.

Ketika ini, ramai pengusaha atau penternak haiwan ternakan ruminan menggunakan daun sawit atau rumput Napier sebagai bahan makanan mentah daripada sumber domestik untuk menghasilkan silaj.

Silaj merupakan bahan makanan ternakan ruminan yang dihasilkan menerusi proses fermentasi anerobik ke atas bahan foder atau sisa pertanian.

Rumput atau daun sawit perlu diracik atau dipotong terlebih dahulu sebelum diperam dipijak dalam tong bersama mikrob tertentu.

Kaedah tersebut memerlukan tenaga kerja yang ramai, memakan masa serta kualiti yang rendah.

Sehubungan itu, bagi membantu pengeluaran silaj makanan tersebut, seorang penyelidik Pusat Penyelidikan Ternakan Strategik, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), Ghazali Hussin berjaya membangunkan mesin berteknologi tinggi dinamakan Otosil yang kos efektif.

Menurut Ghazali, Otosil ialah mesin pengeluar silaj yang mampu memproses silaj dari bahan foder seperti rumput, sekoi dan sebagainya dan juga bahan sisa pertanian seperti batang jagung, jerami padi dan pelepah kelapa sawit dengan cekap.

Otosil merupakan mesin yang mempunyai keistimewaan antaranya pengeluaran silaj lebih lebih cekap berbanding dengan kaedah manual.

"Dengan kaedah manual, bahan tanaman yang ingin diproses terpaksa dimasukkan ke dalam tong dan dipadatkan secara manual.

"Oleh yang demikian, pengeluaran silaj dengan menggunakan Otosil boleh menjimatkan masa dan kos.

"Otosil merupakan mesin pengeluaran silaj yang pertama dicipta di Malaysia dan juga di dunia yang berasaskan penggunaan tong plastik,'' kata beliau.

Mesin tersebut katanya, boleh digunakan sama ada di kilang atau di ladang.

Ia boleh beroperasi dengan menggunakan kuasa elektrik atau kuasa enjin dan boleh dipindahkan dari satu tempat ke tempat yang lain dengan mudah kerana ia dilengkapi roda.

Mesin Otosil mampu menjana sumber pendapatan baru kepada usahawan. pertanian.

Menurut Ghazali, Malaysia kaya dengan sumber sisa pertanian yang selama ini tidak digunakan. Dengan Otosil, sisa pertanian itu boleh diproses kepada silaj untuk makanan ternakan.

Justeru mesin berkenaan secara tidak langsung boleh membantu mengurangkan pencemaran alam sekitar dimana sebelum ini bahan sisa pertanian seperti batang jagung dan jerami padi dibakar selepas hasilnya dituai.

Beliau menjelaskan, masalah utama yang dihadapi oleh industri ternakan negara ialah kekurangan makanan.

Oleh itu negara masih mengimport bahan mentah untuk makanan ternakan seperti jagung dan soya.

Pada tahun ini disasarkan pengeluaran daging negara sekitar 28 peratus daripada keperluan negara.

Pada masa sama, Malaysia mempunyai banyak sumber terbuang yang sangat berpotensi untuk digunakan sebagai makanan ternakan.

Katanya,, teknologi yang ada tidak cekap untuk menghasilkan silaj yang bermutu bagi memenuhi keperluan industri ternakan.

"Atas alasan ini maka saya berfikir untuk mencipta sebuah mesin yang mampu menghasilkan silaj dengan cekap dan akhirnya Otosil dicipta," jelasnya.

Beliau berkata, Otosil kini diberi lesen oleh MARDI kepada Choon Heng Engineering and Co. untuk dikeluarkan secara komersial.

Ia dibina dari bahan besi tahan karat dan di bahagian tertentu dibina daripada keluli tahan karat bagi mencegah karat.

Di samping itu, ia juga dilengkapi dengan alat penyuntik atau penyembur bahan aditif serta inokulan bakteria.

Penyelidikan untuk membangunkan teknologi ini bermula pada tahun 2005 dengan jumlah peruntukan sebanyak RM20,000.

Harga mesin ini ialah RM32,835 yang menggunakan kuasa elektrik manakala mesin yang menggunakan kuasa enjin, harganya melebihi RM38,000.

Bagi pengusaha ternakan atau bakal usahawan yang ingin menceburkan diri dalam perniagaan silaj, Otosil boleh ditempah.

Beliau menyasarkan pengguna Otosil kepada penternak komersial, sama ada penternak kambing atau lembu yang mempunyai ternakan yang melebehi 50 ekor.

Selain penternak, Otosil juga boleh digunakan oleh usahawan iaitu khusus untuk menghasilkan silaj untuk dijual kepada penternak.

Perusahaan ini boleh dijalankan di kawasan pengeluaran jagung utama serta kawasan perladangan kelapa sawit dalam negara supaya bahan mentah senang diperolehi.

Selain dari kawasan pengeluaran jagung, kawasan pengeluaran padi utama negara seperti negeri Kedah, Kelantan dan Perak adalah kawasan yang berpotensi untuk dibangunkan industri ini.

Katanya, teknologi Otosil tidak akan berakhir di sini, sebaliknya akan mengembangkan teknologi tersebut pada masa akan datang.

"Saya mempunyai perancangan yang lebih jauh bagi menjayakan industri ternakan negara.

"Teknologi Otosil akan diberi tambah nilai dari semasa kesemasa supaya ia dapat memenuhi kehendaki semua peringkat penternak dan usahawan ternakan di Malaysia.

"Saya berhasrat supaya Otosil digunakan bukan sahaja di Malaysia bahkan di negara lain pada masa akan datang,'' katanya.

Kejayaan beliau menghasilkan Otosil bukanlah yang pertama dalam kerjayanya sebagai penyelidik.

Pada tahun 2000, Ghazali berjaya mencipta mesin pemampat silaj iaitu Silager. Silager adalah mesin silaj pertama yang dihasilkan beliau tetapi ia tidak mempunyai alat pemotong serta penyembur inokulan.

Di samping itu, Ghazali juga telah berjaya menghasilkan rumput pastura mutan iaitu Brachiaria decumbens atau dikenali sebagai Kluang Comel dengan kaedah mutagenesis.

Rumput mutan ini telah diisytiharkan pada tahun 2003 sempena Hari Flora di Institut Penyelidikan Nuklear Malaysia (kini Agensi Nuklear Malaysia).

Mereka yang berminat dengan mesin Otosil boleh menghubungi beliau di 019-7544226 atau silagergbh@yahoo.co.uk / gbh@mardi.gov.my

Sumber:Utusan Malaysia

Kejayaan pertanian integrasi di Indonesia


Anak lembu di tempatkan di satu kandang khas untuk pembesaran.


KAEDAH pertanian integrasi di Lembah Hijau Multifarm (LHM) di Solo, Jawa Tengah, Indonesia yang hanya bermodalkan 400 ekor lembu baka dari Belanda diternak secara kandang teduh ternyata menampakkan kejayaan memberangsangkan.

Ladang tersebut berupaya menghasilkan pelbagai hasil pertanian hiliran yang dibangunkan di kawasan seluas lapan hektar lebih 10 tahun lalu.

Apa yang dimaksudkan ialah hasil hiliran daripada ternakan lembu bukan pedaging itu bermula dengan tinja dimanfaatkan sepenuhnya untuk penghasilan baja.

Di kawasan itu juga diusahakan ternakan ikan patin, nurseri pokok bunga, kebun buah-buahan dan sayur serta sawah padi.

Bagi mendapatkan gambaran dari dekat mengenai LHM, Utusan Malaysia telah melawat lokasi berkenaan yang menjadi contoh kepada konsep pertanian integrasi dan ternakan yang paling berjaya di Indonesia.

Lazimnya, apabila anda melawat ladang atau kandang lembu pasti akan menutup hidung kerana tidak tahan dengan bau busuk najisnya.

Bagaimanapun keadaan itu berbeza dengan apa yang terdapat di LHM kerana bau busuk najis lembu berupaya diminimumkan.

Seorang pegawai di LHM, Eni Kusuraowati, 26, berkata, rahsia najis lembu di situ kurang berbau busuk ialah berpunca daripada pemakanan haiwan tersebut.

''Kesemua lembu di sini diberi makan bahan organik jerami padi supaya najis yang terhasil dipercayai mengandungi nilai perubatan kerana lembu dalam kandang ini dibiar berkubang dengan najis sendiri.

''Buktinya kesemua lembu di sini bebas daripada sebarang penyakit haiwan,'' ujarnya.

Satu lagi kelebihan yang terdapat di LHM ialah mengutamakan konsep mesra alam.

Ini kerana ia turut menjaga alam sekitar kerana kotoran daripada kandang lembu tidak dialir ke sungai berdekatan, sebaliknya air najis itu ditapis lebih tiga kali melalui dalam kolam berliku.

Tapis najis lembu itu turut dicampur dengan serbuk kayu gergaji yang boleh menyerap urin dan akhir sekali kolam penapis itu menggunakan keladi bunting yang timbul di permukaan air kolam berfungsi sebagai penyerap segala kekotoran.

Pada satu bahagian pula terdapat kolam ternak ikan patin bersebelahan kandang lembu.

Ikan patin itu memakan sisa plankton daripada tapisan najis lembu tersebut.

Bagaimanapun kata Eni, ikan patin seberat minimum satu kilogram seekor selepas berusia 10 bulan itu disaring beberapa minggu di dalam akuarium air bersih sebelum dijual.

Di samping itu, LHM turut memanfaatkan kumbahan najis lembu yang dicampur dengan jerami padi diperap beberapa bulan sehingga menjadi baja kompos bukan sahaja untuk kegunaan tempatan, malah memenuhi pasaran eksport termasuk ke Malaysia.

Di LHM juga terdapat nurseri anak-anak pokok bunga yang dimanfaatkan daripada baja najis lembu, selain kebun buah-buahan, sayur-sayuran dan sawah padi yang subur berdekatan kandang lembu.

''Di LHM ini kita gabungkan semua aspek berdasarkan kaedah saintifik dan tradisi yang ternyata membuahkan hasil yang memuaskan,'' kata Eni.

Demikianlah betapa kreatifnya sistem ternakan lembu di LHM sekali gus boleh menghasilkan pelbagai penghasilan hiliran yang begitu dikagumi.

Sementara itu ahli akademik yang juga Setiausaha Eksekutif Karaton Surakarta Hadiningrat Malaysia, Datuk Dr. Baha Nordin dalam kunjungan ke LHM itu berkata; ''Memang banyak perkara yang boleh dipelajari dari situ dan dipraktik pula dalam sektor pertanian di negara kita.

''Di Lembah Hijau Multifarm ini kita dapati setiap aspek dimanfaatkan sekali gus membuktikan sektor pertanian juga memerlukan daya kreatif bagi menghasilkan pelbagai nilai tambah ekonomi,'' ujarnya.

Kata Baha, kaedah ternakan dan pertanian LHM memang patut dijadikan contoh oleh mereka yang ingin menceburi sektor berkenaan kerana ia begitu ekonomik dan berupaya menjana keuntungan lumayan.

''Saya sendiri akan meninjau lokasi di kampung halaman saya berdekatan dengan kawasan sejuk di Perak bersebelahan jalan menuju ke Cameron Highlands untuk mencuba kaedah pertanian seperti di LHM itu,'' ujarnya.

LHM bukan sahaja berupaya menjadi pusat ternakan dan pertanian yang berjaya, malah turut dimanfaatkan sebagai destinasi pelancongan sambil mendapat faedah menerusi lawatan berbayar kepada pelawat.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika menjadi Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani sedikit masa dahulu pernah mengadakan lawatan ke LHM tersebut.

Di samping itu beberapa agensi pertanian termasuk Lembaga Pertubuhan Peladang dari negara ini turut mengadakan lawatan sambil belajar ke LHM yang ternyata berjaya mengutip banyak ilmu bantu berkaitan dengan pembangunan sektor pertanian setempat.

Sumber:Utusan Malaysia

Related Posts with Thumbnails