Sebarang pertanyaan dan pembelian call 0192272127 Hisham

Can't find it? Try this.

Google
 

Thursday, March 19, 2009

Hasil lumayan cili ubah hidup penanam tembakau

PASIR PUTEH: Kegigihan mengusahakan tanaman cili sebagai ganti kepada tembakau, membolehkan seorang bekas petani tembakau dekat Gong Kulim, di sini meraih pendapatan bersih sehingga RM70,000 semusim daripada tanaman seluas 2.5 hektar.


Selain kawasan cili kulai yang sedang mengeluarkan hasil itu, Che Ahmad Che Kob, 60, kini membangunkan kawasan baru seluas empat hektar di Kemubu hasil sokongan Jabatan Pertanian, yang berpotensi menambah perolehan kepadanya sehingga RM90,000 semusim.

Kejayaan yang dicapai Che Ahmad adalah hasil penyertaannya dalam Program Pembasmian Rakyat Termiskin sejak 1994 yang dilaksanakan oleh Yayasan Kemiskinan Kelantan (YKK) dan Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) Kelantan.


Che Ahmad berkata, beliau terbabit dengan penanaman tembakau sejak 1970-an hinggalah pada 1994, namun tidak banyak mengubah hidup keluarganya apabila hanya memperoleh antara RM200 hingga RM300 sebulan, ekoran hasil yang kurang baik dan harga yang rendah.

"Ketika itu, pendapatan yang diperoleh hanya sekadar dapat menampung perbelanjaan harian anak sekolah dan makan minum keluarga. Ia amat menyedihkan apabila empat anak saya tidak mampu meneruskan pengajian hingga ke universiti kerana saya tidak mampu membiayai mereka ketika itu.

"Dalam kesulitan hidup itu, saya disenaraikan oleh Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Bukit Awang sebagai keluarga miskin tegar untuk menerima bantuan daripada YKK dan JPP Kelantan, yang kemudian menyalurkan input pertanian seperti baja dan benih cili bernilai RM5,000 untuk diusahakan kerana potensi pasaran yang lebih baik," katanya.

Beliau berkata, menerusi langkah pertama itu, beliau berhasil meningkatkan pendapatan apabila memperoleh kira-kira RM800 sebulan sebaik cili yang ditanam mula mengeluarkan hasil.

Cili yang ditanamnya mula mengeluarkan hasil selepas mencapai tempoh matang enam bulan, mampu mengeluarkan hasil secara berterusan selama enam bulan sebelum dimusnahkan untuk tanaman sampingan sebagai selingan sebelum ditanam semula dengan benih cili.

Bagi memastikan penggunaan tanah pertanian yang maksimum, Che Ahmad mengusahakan tanaman labu madu dan tembikai wangi ketika tempoh peralihan yang menghasilkan sehingga tujuh tan hasil kebun semusim.

Che Ahmad berkata, beliau dibantu Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) untuk memasarkan cili yang diusahakannya termasuk memenuhi kontrak jualan dengan syarikat pengeluar sos cili tempatan.

Meskipun meraih pulangan lumayan dan mampu mengupah pekerja, beliau lebih suka mengusahakannya sendiri sambil dibantu isterinya, Shamsiah Adam, 58, serta dua anak mereka yang masih tinggal di kampung.

Empat lagi anaknya kini melanjutkan pengajian di universiti awam tempatan, manakala dua bekerja di Lembah Klang.

Kejayaan Che Ahmad membawa keluarganya keluar daripada kepompong kemiskinan menerusi tanaman cili itu, mendapat pengiktirafan menerusi Anugerah Peladang Jaya dan kini menjadi mentor kepada 10 penduduk miskin yang baru berkecimpung dengan tanaman itu.

"Dalam kesibukan menguruskan kebun cili, saya kini memberi bimbingan kepada 10 penduduk yang dikenal pasti oleh YKK dan JPP yang menyalurkan input pertanian bernilai kira-kira RM10,000 bagi satu musim tuaian.

"Impian saya kini mahu melihat mereka juga mampu mengikut jejak saya membawa keluarga keluar daripada kemiskinan dan setakat ini dua daripada mereka sudah mampu meraih RM30,000 semusim," katanya yang turut mendapat pengiktirafan kerajaan menerusi anugerah Pingat Pangkuan Negara (PPN) daripada Yang di-Pertuan Agong pada 1997.

Jika dulu sekadar kais pagi makan pagi, kini Che Ahmad mampu berbangga dengan apa yang dinikmatinya selepas setia berbakti kepada tanah apabila mampu memiliki tiga kenderaan serta membina dua rumah besar untuk keselesaan isteri dan anak-anak serta cucunya.

Malah hasil tanaman cili itu juga membolehkan beliau dan isterinya menabung dan menunaikan ibadat haji di Makkah.

Petikan dari Berita Harian online...

Sektor pertanian janjikan rezeki, pahala

Islam galak ummah bercucuk tanam untuk manfaat dunia, ganjaran di akhirat


ISLAM menekankan aspek perancangan strategi dalam apa saja tindakan, termasuk pengurusan ekonomi. Selain kekuatan akidah, umat Islam memerlukan harta untuk membolehkannya mencapai objektif kehidupan.

Ini bermakna kekuatan ekonomi berperanan penting bagi membolehkan umat Islam mencapai kejayaan di dunia dan akhirat. Dengan harta, urusan agama dan urusan dunia menjadi lebih mudah.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Pada akhir zaman kelak manusia harus menyediakan harta untuk menegakkan urusan agama dan urusan dunianya." (Hadis riwayat at-Tabrani)

Untuk membangunkan kekuatan ekonomi, kita perlu kesedaran dan pengetahuan dalam merancang serta mengurus kewangan mengikut apa yang digariskan Islam.

Kisah Nabi Yusuf AS membuat perancangan untuk Mesir yang menghadapi kegawatan ekonomi akibat kemarau selama tujuh tahun patut diteladani dan dicontohi, terutama pemimpin negara.

Kisah Nabi Yusuf AS memberi pengajaran berharga pentingnya pelan strategik dan futuristik menyelamat ekonomi rakyat serta negara dengan mengimbangi kadar penghasilan, penabungan, perbelanjaan selain pelaksanaan sistem ekonomi bijaksana yang berkesan.

Nabi Yusuf AS yang bersuluhkan wahyu Rabbani, menyarankan perancangan ekonomi pertanian untuk jangka waktu 14 tahun dengan membuat perimbangan antara jumlah penghasilan, penggunaan, penyimpanan dan pelaburan semula. Dengan perencanaan bersifat melihat ke hadapan, krisis ekonomi yang dikhuatiri menimpa negara dapat dihindarkan.

Hanya melalui perancangan dan penjanaan ekonomi yang baik, pengurusan teratur dan mantap serta memanfaatkan sumber rezeki dianugerahkan Allah SWT secara optimum berupaya membangunkan kehidupan lebih kondusif.

Hari ini kita berdepan cabaran ekonomi semasa kesan daripada kemelesetan dunia. Penyakit yang sukar dikesan puncanya walaupun dikemukakan pelbagai teori. Justeru, peralihan tumpuan kepada sektor pertanian wajar diberi perhatian.

Galakan supaya penyertaan dalam sektor ini mesti dipertingkat. Sebenarnya, sektor pertanian memainkan peranan besar pada awal 1920-an menerusi industri getah yang mengangkat nama Malaysia sebagai pengeluar getah asli utama dunia sehingga 1980-an.

Ekonomi negara selepas merdeka dimonopoli aktiviti pertanian dan perlombongan sehinggakan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada ketika itu menunjukkan sumbangan sektor pertanian dan perlombongan mencecah angka 46 peratus.

Pertumbuhan dan daya maju sektor pertanian memerlukan kita mengubah cara pertanian tradisional kepada bercorak lebih komersial.

Petani dan peladang bukan saja perlu menggunakan teknologi canggih, tetapi juga mengamalkan pengurusan lebih tersusun. Berslogankan "Pertanian adalah satu perniagaan" Islam sebenarnya sudah lama memberi galakan supaya sektor pertanian diberi keutamaan.

Menurut sejarah Islam, selepas Rasulullah SAW tiba di Madinah, Baginda bukan saja menyusun pentadbiran dan menyatukan antara Ansar dan Muhajirin, bahkan Baginda mula melihat potensi ekonomi yang boleh dimanfaatkan di Madinah.

Rasulullah SAW menggalakkan pendudukan Madinah untuk mempertingkat hasil pertanian. Bumi Madinah ketika itu sememangnya subur dan perlu diusahakan dengan lebih giat. Sebagai penggalak, mereka diberi insentif untuk memiliki tanah diusahakan.

Diriwayatkan Aisyah, bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Sesiapa yang memakmurkan (mengusahakan) tanah yang tidak dimiliki oleh sesiapa maka dia lebih berhak terhadapnya." (Hadis riwayat al-Bukhari)

Perubahan struktur dalam sektor pertanian memerlukan pengorbanan besar kerana petani harus peka dan bersedia menerima serta membuat perubahan dalam amalan pertanian termasuk penggunaan teknologi baru. Mereka harus lebih inovatif, meningkatkan kepakaran dan berusaha lebih gigih merebut peluang pelaburan dalam sektor pertanian yang kian berkembang.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Tiada seorang Muslim pun yang bertani atau berladang lalu hasil pertaniannya dimakan oleh burung atau manusia ataupun binatang melainkan bagi dirinya daripada tanaman itu pahala sedekah." (Hadis riwayat al-Bukhari).

Allah SWT menetapkan dalam sunnah kehidupan bahawa kejayaan itu adalah hasil daripada kerja tekun dan dedikasi. Inilah antara maksud jihad yang dituntut Islam. Perlu diingat, hanya rezeki yang halal mesti dicari kerana di situ letaknya keberkatan dan ganjaran Allah SWT.

Menurut Ibnu Hajar Al-Asqalani dan Imam An- Nawawi, kelebihan bercucuk tanam dan ganjaran bagi orang yang melakukannya itu berterusan hingga hari kiamat selagi tanaman itu masih kekal. Mereka yang mengusahakannya akan mendapat ganjaran di sisi Allah SWT.

Firman Allah SWT bermaksud: "Dan bahawasanya seseorang itu tidak akan memperoleh (kebaikan) kecuali daripada hasil usahanya sendiri." (Surah an-Najm, ayat 39)

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Tiada seorang lelaki menanam sesuatu tanaman melainkan Allah menetapkan baginya ganjaran pahala sebanyak jumlah yang dihasilkan oleh tanaman itu." (Hadis riwayat Ahmad).

Penulis ialah Ketua Pegawai Eksekutif Dewan Amal Islam Hadhari (DAMAI)

Related Posts with Thumbnails