Sebarang pertanyaan dan pembelian call 0192272127 Hisham

Can't find it? Try this.

Google
 

Friday, December 13, 2013

Projek udang putih RM140j

Oleh Mohd Rafi Mamat
Lembaga Kemajuan Perusahaan Pertanian (LKPP) Corporation Sdn Bhd melabur RM140 juta bagi menjayakan projek ternakan udang putih (white vannamei) di ladang ternakan akuakultur Zon Industri Akuakultur Bersepadu (ZIA) Pulau Permatang Pauh, Pekan.
Projek bermula tahun lalu itu berkeluasan 261.8 hektar dan 161 hektar dimajukan bersama Pegagau Aquaculture Sdn Bhd dan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani. 
Ia dijangka siap sepenuh­nya pada 2015. 

Pengurus Pelaburan­nya Shamsudin Mohd Nor berkata, projek pertama itu kini 45 peratus siap membabitkan pembinaan 207 kolam termasuk sistem perparitan dan kemudahan lain.

Foto
DR Baharom (dua dari kanan) melawat tapak projek ternakan udang.

Beliau berkata, apabila projek ini siap sepenuhnya, lebih 3,000 tan udang putih dapat dihasilkan setahun dengan pendapatan RM15 hingga RM18 juta.


“Kini, sembilan kolam sudah beroperasi dengan purata 10 tan udang setiap kolam dan mengambil masa tiga bulan untuk matang. 

“Bekalan air masin dari sungai berhampiran diperoleh menerusi sistem perparitan selain enjin penyedut yang disimpan dalam kolam khas sebelum disalurkan ke kolam ternakan,” katanya. 

Bagi memastikan kejadian banjir tidak berlaku, penebat banjir termasuk kemudahan pekerja seperti bangunan pejabat, surau, makmal dan kantin dibina secara berperingkat. 

“Selain pasaran tempatan, kami akan mengeks­port hasil ke luar negara seperti Korea, Jepun dan Vietnam berikutan permintaan tinggi pengguna di negara berkenaan. 

“Harga pasaran tempatan kini mencecah RM26 sekilogram bergantung kepada saiz dan harganya mening­kat tiga hingga empat kali ganda di pasaran antarabangsa,” katanya. 

Beliau berkata demikian pada lawatan kerja Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian Pertanian & Industri Asas Tani (Pembangunan), Datuk Dr Baharom Jani di projek itu, baru-baru ini. 

Turut sama, Pengarah Bahagian Akuakultur Jabatan Perikanan Ahmad Tamizi Ramli dan Pe­ngarah Jabatan Perikanan Pahang Adnan Hussin. 

Shamsudin berkata, untuk aktiviti pembungkusan, penyimpanan dan bilik beku, pihaknya akan membina bangunan dalam kawasan kolam Pulau Permatang Pauh berharga RM15 juta dengan pembinaannya bermula tahun depan. 

Katanya, projek ternakan udang di Pulau Permatang Pauh mampu memberi peluang pekerjaan kepada lebih 300 penduduk setempat selain membuka peluang latihan teknikal dan komersial kepada usahawan terpilih. 

“Selepas ini kami akan membina projek sama di Tanjung Batu Nenasi, Pekan membabitkan kawasan seluas lebih 283 hektar, sebanyak 300 kolam akan dibina. 

“Projek yang bermula ­tahun depan itu adalah yang terbesar di negeri ini ­menelan belanja lebih RM140 juta dan turut dimajukan secara bersama dengan Pegagau Aquaculture,” katanya. 

Shamsudin berkata, dalam tempoh empat hingga lima tahun akan datang Pahang mampu menjadi pe­ngeluar utama udang putih di negara ini apabila dua projek diusahakan ini berjalan lancar. 

Katanya, projek perintis itu mampu meletakkan LKPP Corporation pada landasan sebenar dalam industri ternakan air kerana sebelum ini kejayaan sudah diraih dalam bidang perladangan kelapa sawit termasuk ternakan lembu dan kambing.

Sumber:harian metro online
Related Posts with Thumbnails