Sebarang pertanyaan dan pembelian call 0192272127 Hisham

Can't find it? Try this.

Google
 

Thursday, October 11, 2012

Cabaran teknologi tingkat hasil pertanian

POPULASI penduduk dunia meningkat, kawasan pertanian mengecil, pemanasan global manakala sumber air dan tenaga semakin berkurangan.

Apabila populasi meningkat, bagaimana hendak meningkatkan pengeluaran makanan dengan sumber terhad?

Justeru saintis mencipta kaedah organisma yang terubah suai secara genetik atau ringkasnya GM dalam bidang bioteknologi bagi mendapatkan tanaman yang lebih produktif, rintang perosak dan cuaca melampau.

Bagaimanapun pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dunia menentangnya dengan pelbagai alasan.

Ada yang mendakwa produk GM membawa kesan buruk kepada masyarakat dunia sehingga dilabelkan sebagai Frankestein Food.

Sebenarnya apa itu produk GM? Produk GM didefinisi sebagai organisma yang ditambah dengan DNA asing menggunakan kaedah bioteknologi dan tidak berlaku secara semulajadi.

Tebu telur untuk air

Hamizar Ramli bertuah mewarisi ladang tebu milik bapanya untuk diuruskan oleh mereka tiga beradik.
ALASANNYA, ia tidak memberi keuntungan lumayan dan berlipat kali ganda.
Namun, tanpa mereka sedari, tebu sebenarnya merupakan tanaman yang mudah dijaga dan mampu memberi hasil terbaik jika dilaksanakan dengan bersungguh-sungguh.
Bagi Hamizar Ramli, 30, dia bertuah kerana menerima ladang tebu hasil peninggalan arwah ayahnya yang diusahakan sejak tahun 1982.
Pengambilalihan ladang seluas enam hektar di Kampung Teriang Hilir, Jelebu, Negeri Sembilan itu bermula sejak tahun 2008.
Selain itu, terdapat juga lima lagi ladang tebu lain yang disewa di sekitar kawasan kampung itu dalam usaha memperluaskan ladangnya.
''Tebu yang ditanam ini adalah daripada baka tebu telur yang biasa digunakan untuk menghasilkan air tebu segar.

RM14 juta untuk usahakan kenaf

PASIR PUTEH 10 Okt. - Lembaga Kenaf dan Tembakau Negara (LKTN) mendapat peruntukan sebanyak RM14 juta untuk mengembangkan tanaman kenaf sebagai komoditi baru, sepanjang tahun hadapan.
Ketua Pengarahnya, Datuk Ahmad Loman berkata, peruntukan itu adalah yang tertinggi diperoleh setakat ini, iaitu tiga kali ganda berbanding peruntukan tahun ini sebanyak RM4 juta.
"Ia antara lain akan dibelanjakan untuk mengeluarkan insentif sebanyak RM2,385 sehektar kepada petani yang mengusahakan tanaman berkenaan," katanya kepada pemberita dalam majlis kesyukuran tanaman kenaf di Kampung Sungai Petai dekat sini hari ini.
Sempena majlis itu, beliau menyampaikan insentif kepada empat orang petani yang berjaya menanam kenaf di kawasan seluas 4.6 hektar di kampung itu dengan pendapatan lumayan berjumlah lebih RM23,000.
Related Posts with Thumbnails