Sebarang pertanyaan dan pembelian call 0192272127 Hisham

Can't find it? Try this.

Google
 

Sunday, November 29, 2009

Timur: Keledek musnah

BACHOK: Semua tanaman keledek yang diusahakan penduduk jajahan ini, musnah apabila ubinya reput akibat ditenggelami banjir yang melanda negeri ini buat kali kedua mulai kelmarin.

Kemusnahan keledek terbabit dialami kerana ubi yang matang itu tidak sempat digali petani kerana hujan berterusan menyaksikan kawasan tanaman mereka ditenggelami air.

Petani muda dari Kampung Beris Lalang, Mohd Azhar Omar, 19, berkata pada musim lalu, beliau mampu menghasilkan kira-kira 17 tan keledek vitato di 0.8 hektar kebun yang diusahakan.

"Namun, musim ini, untuk mendapatkan pulangan modal pun agak sukar kerana ketika banjir kali pertama belum kering sepenuhnya, kami terpaksa menempuh banjir kali kedua.

"Ketika banjir kali pertama kian surut, kami terpaksa mengambil risiko meredah air untuk menggali ubi dengan harapan kadar kerugian dapat dikurangkan kerana biasanya saya mampu mendapat pulang sehingga RM7,000 jika tidak dimusnahkan bencana alam ini.

"Secara keseluruhan, saya dan rakan yang turut mengusahakan keledek mengeluarkan perbelanjaan lebih RM4,000 sebagai kos membeli benih, upah jentera membajak dan baja tanaman kami," katanya ketika ditemui, semalam.

Ibu muda Norliza Muhamad, 24, yang mengusahakan tanaman keledek madu bersama suaminya Jali Abdullah, 30, dari Kampung Aman, turut sedih kerana hasil tanaman keledek yang sepatutnya sudah boleh digali, musnah menyebabkan mereka kerugian kira-kira RM15,000 .

"Kami sekeluarga bergantung penuh pada hasil tanaman keledek ini untuk menyara keluarga, namun hanya sempat menggali kira-kira 800 kilogram saja, kerana selebihnya musnah ditenggelami banjir," katanya.

Beliau berkata, suaminya sudah menghubungi Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) ini untuk meminta bantuan agar dapat membantu membeli hasil keledek milik mereka yang sudah sedia digali dan dibungkus setiap sepuluh kilogram sebelum dijual ke pasaran.

"Bagaimanapun, sehingga kini tiada sebarang jawapan diterima, manakala pembekal benih keledek yang pernah memberi jaminan akan membeli hasil tanaman kami pun tidak muncul-muncul.

"Kami bimbang jika keledek yang sudah digali ini terbiar lama, akan rosak kerana baki yang ada ini pun sudah ditenggelami banjir dan akan lebih cepat rosak," katanya.

Sumber:Berita Harian

Johor: Insentif bantu usahawan tani kuasai teknologi moden

KERAJAAN Johor melalui jabatan dan agensinya menyediakan pelbagai bentuk insentif dan bantuan selain membantu pengusaha pertanian menguasai teknologi canggih dalam membangunkan sektor pertanian di negeri.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani negeri, Aziz Kaprawi, berkata antara insentif diberikan dalam bentuk bantuan termasuk pembersihan kawasan untuk menyediakan ladang dan infrastrukturnya selain khidmat nasihat dan bimbingan oleh pegawai di peringkat daerah.

Katanya, kerajaan negeri juga turut melaksanakan program berbentuk penguasaan kemahiran teknologi maklumat melalui kursus di Pusat Latihan Pertanian dan menerusi sistem Pengembangan Tekno Pertanian (SPTP)."Pihak kerajaan sentiasa menggalakkan peladang dan usahawan untuk terus memajukan bidang usaha mereka dan kerana itu insentif yang diberikan adalah berbentuk bantuan termasuk menyediakan ladang dan infrastruktur seperti jalan dan parit, baja, racun makhluk perosak dan pagar kawasan.

"Malah, mulai tahun lalu juga kerajaan Persekutuan ada menyalurkan bantuan intensif bagi menggalakkan pengeluaran tanaman makanan seperti buah-buahan dan sayur-sayuran masing-masing pada kadar RM0.78 per kilogram dan RM0.81 per kilogram," katanya.

Beliau berkata demikian selepas menjawab soalan Tan Cher Puk (BN-Johor Jaya) berkaitan bantuan dan subsidi diberikan kerajaan dalam membantu sektor pertanian selain cara kerajaan membantu pengusaha pertanian menguasai teknologi canggih di sini, semalam.

Aziz berkata, antara tanaman diusahakan peladang dan usahawan di negeri ini dibahagikan kepada kategori mengikut keutamaan iaitu tanaman industri, makanan, herba dan rempah serta tanaman bunga-bungaan.

Katanya, keluasan tanaman industri utama di negeri ini pada 2007 termasuk kelapa sawit sebanyak 1,088,371 hektar, getah (129,329 hektar), padi (2,330 hektar), kopi (1,718 hektar) dan koko (475 hektar).

"Bagi tanaman buah-buahan pula adalah sebanyak 61,066 hektar meliputi tanaman durian, nanas, pisang, duku, langsat, dokong, rambutan, tembikai, pulasan, nangka, jambu batu dan betik, manakala tanaman sayur-sayuran pula berkeluasan 2,777 hektar bagi jenis buah, 9,354 hektar bagi jenis daun dan 98 hektar bagi jenis umbisi.

"Selain itu, keluasan tanaman kontan pula adalah 4,239 hektar selain tanaman rempah dan herba iaitu 2,313 hektar," katanya
Sumber:Berita Harian
Related Posts with Thumbnails