Disebabkan ramai yang bertanya pasal garam hitam ni, saya keluarkan kembali artikel berkaitan dengan garam tersebut untuk tatapan semua pengunjung blog saya. Berikut ceritanya....
Edisi Bahasa Melayu
Garam hitam juga dikenali sebagai namak kala. Ini adalah jenis khas India
 dengan garam mineral yang khas / rasa belerang . Garam Hitam tidak 
hitam sangat, tetapi lebih abu-abu kemerahan, kerana kehadiran mineral 
dan besi. Hal ini tidak dapat dipertukarkan dengan garam laut atau garam meja kerana rasa yang berbeza itu.Menurut
 India klasik ilmu perubatan, Ayurveda, garam hitam penuh manfaat 
terapeutik. Hal ini kaya zat besi, dan merupakan ubat untuk perut 
kembung dan mulas. Menurut Ayurveda doktor, garam hitam adalah bentuk 
yang paling menguntungkan kerana tidak seperti garam biasa, mereka tidak
 meningkatkan kadar sodium darah dan oleh kerana itu disyorkan untuk 
pesakit dengan tekanan darah tinggi dan rendah garam makan pelaku diet. Ini juga merupakan peremajaan sementara membantu pencernaan dan memperbaiki penglihatan. Dikatakan untuk membantu pencernaan dan melembutkan usus. 
Penggunaan Black Garam:
Garam Hitam India dianggap sebagai pendingin rempah-rempah di ayurveda ubat dan digunakan sebagai ubat pencuci perut dan pencernaan bantuan. Hal ini juga diyakini mengurangkan gas usus dan mulas. Garam Hitam dihargai oleh vegan dalam pinggan yang menyerupai rasa telur. Ini digunakan, contohnya, untuk bumbu tahu untuk meniru salad telur. Hal
 ini juga sering digunakan dalam jumlah kecil di chutneys, raitas, acar 
dan banyak lainnya India gurih camilan, menambah rasa yang sangat 
berbeza daripada hanya menggunakan garam biasa. Cuba
 percikan di potong buah segar seperti epal dan pisang untuk menambah ke
 lazatannya. Juga boleh digunakan untuk menggantikan garam laut atau 
garam meja. 
Manfaat Garam Hitam:
-:Obat untuk perut kembung dan mulas
-:Pencernaan
-:Meningkatkan pandangan mata
-:Membantu menurunkan tekanan darah tinggi
-:Obat untuk perut kembung dan mulas
-:Pencernaan
-:Meningkatkan pandangan mata
-:Membantu menurunkan tekanan darah tinggi
Edisi  Bahasa Inggeris
What is Black Salt? 
Black salt is also known as kala namak.It is a special type of Indian mineral salt with a distinctive / sulfurous flavor.Black salt or Kala Namak is not black, but more a reddish-gray, because of the presence of trace minerals and iron.It is not interchangeable with sea salt or table salt because of it's distinct flavor.According to India's classical medical science, Ayurveda, black salt is full of therapeutic benefits.It is rich in iron, and is a cure for flatulence and heartburn.According to Ayurveda doctors, black salt is the most beneficial form of salt because unlike ordinary salt, they don't increase the sodium content of blood and are therefore recommended for patients with high blood pressure and low-salt eating dieters.It is also a rejuvenator while aiding digestion and improving eyesight.It is said to aid in digestion and soften the bowel.
Black salt is also known as kala namak.It is a special type of Indian mineral salt with a distinctive / sulfurous flavor.Black salt or Kala Namak is not black, but more a reddish-gray, because of the presence of trace minerals and iron.It is not interchangeable with sea salt or table salt because of it's distinct flavor.According to India's classical medical science, Ayurveda, black salt is full of therapeutic benefits.It is rich in iron, and is a cure for flatulence and heartburn.According to Ayurveda doctors, black salt is the most beneficial form of salt because unlike ordinary salt, they don't increase the sodium content of blood and are therefore recommended for patients with high blood pressure and low-salt eating dieters.It is also a rejuvenator while aiding digestion and improving eyesight.It is said to aid in digestion and soften the bowel.
Uses of Black Salt
Indian Kala Namak is considered a cooling 
spice in ayurvedic medicine and is used as a laxative and digestive 
aid.It is also believed to relieve intestinal gas and heartburn.
Kala Namak is appreciated by vegans in 
dishes that mimic the taste of eggs.It is used, for example, to spice 
tofu to mimic an egg salad.It is also regularly used in small quantities
 in chutneys, raitas, pickles and many other savory Indian snacks, 
adding a very different flavor than just using regular salt.Try 
sprinkling it on fresh cut fruit such as apples and bananas for a 
delicious treat.Can also be used to replace sea salt or table salt. 
Benefits of Black Salt.
Cure for flatulence and heartburn.
Aids digestion.
Improves eyes sight.
Helps to lower high blood pressure.
Sumber :http://groups.yahoo.com/group/Usahawan_Melayu/message/15445
Berminat untuk mendapatkan garam hitam ini,hubungi saya di talian 0192272127. Harga runcit rm15/kg. Harga borong sila pm saya.tq 

