Sebarang pertanyaan dan pembelian call 0192272127 Hisham

Can't find it? Try this.

Google
 

Monday, May 4, 2009

Tembikai Susu Kuala Selangor

image
Roszi Mohd Istamar menunjukkan tembikai susu hasil keluaran ladangnya yang terletak di Kampung Sungai Yu di Kuala Selangor

Seawal jam 7 pagi, Roszi Mohd Istamar, 22, melangkah keluar dari rumahnya menuju ke ladang tanaman tembikai susu di Kampung Sungai Yu di sini. Matlamatnya ialah menjadikan ladang usahanya itu mencapai hasrat mengeluarkan hasil tanaman yang suatu hari nanti menembusi pasaran di seluruh dunia.

Anak muda berkelulusan dalam bidang kejuruteraan elektrik dari Institut Kemahiran Mara Jasin Melaka ini amat yakin projek tanaman buah-buahan itu akan membawa kejayaan.

“Jika pasarannya cantik saya sememangnya yakin akan dapat meluaskan lagi projek penanaman ini. Setakat ini saya sudah tanam di 0.8 hektar tanah dan saya positif tembikai susu ini ada potensi cerah untuk diterima di pasaran dunia,” katanya ketika ditemui pemberita semasa penuaian buah tembikai susu di sini baru-baru ini.

Beliau berkata pendapatan sehingga RM3,000 sebulan mampu diperolehi hasil projek tanaman dua jenis tembikai susu, Rock Melon dan jenis tembikai susu biasa (Honeydew), yang dimulakan sejak awal Januari lepas di bawah naungan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama).

Roszi yang membabitkan diri dengan penanaman tembikai susu secara berjinak-jinak ekoran ajakan bapa saudara yang memintanya membantu mengusahakan ladang berkelompok itu, kini menunjukkan minat untuk mempunyai ladang tanaman sendiri.

“Saya cuma membantu bapa saudara yang memang bekerja sebagai petani di kampung ini. Lama-lama rasa seronok timbul kerana selain pendapatan lumayan, ia memberi saya banyak ilmu dalam pertanian,” katanya.

Pengarah Fama Selangor, Ishak Abbas pula berkata projek berkelompok itu diusahakan di atas tanah seluas 20 hektar di Kampung Sungai Yu dan sehingga kini 8 hektar tanah telahpun membuahkan hasil.

“Setiap peserta hanya memerlukan modal permulaan RM2,500 hingga RM3,000 bagi 0.4 hektar tanah ladang yang dimiliki sendiri untuk menanam tembikai susu ini yang boleh menghasilkan lebih kurang 3,000 pokok manakala Fama pula menyediakan kemudahan pasaran.

Sekarang ini Fama beralih kepada penanaman tembikai susu kerana melihat buah ini ada prospek pasaran luas di dalam dan luar negara. Kita mensasarkan akan dapat mengeluarkan lebih kurang satu tan sehari melalui ladang ini untuk dibekalkan kepada Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS),” katanya.

Beliau berkata setiap daripada 29 petani asal di kampung itu akan menanam tembikai susu dan menuainya mengikut giliran jadual yang ditetapkan agar bekalan buah untuk pasaran sentiasa ada.

“Petani yang sebelum ini tidak tahu selok-belok menanam tembikai susu juga mendapat bantuan dan tunjuk ajar daripada Jabatan Pertanian serta Fama tentang cara menanam tembikai susu yang berkualiti dan membawa mereka melihat cara pengurusan di ladang lain juga,” katanya.

Sebelum menyertai projek penanaman tembikai susu, peserta menjalankan usaha pertanian dengan menanam sayur-sayuran termasuk jagung.

Ishak berkata tanaman tembikai susu juga tidak dapat lari daripada masalah penyakit yang boleh membantutkan pembesaran buah dan menjejaskan kualitinya.

Antara penyakit utama yang sering menyerang tanaman jenis ini adalah lecuh anak benih dan bintik berpusar yang menyerang daun, batang serta buah sehingga menyebabkan pokok dan buah rosak.

“Kita mengatasi masalah itu dengan kerap menyembur racun perosak tetapi masih perlu memberikan perhatian kepada kesihatan pokok agar tidak memberi kesan kepada buah serta membuat sungkupan plastik pada pokok,” katanya.

Bagi mengatasi masalah kekurangan bekalan air pula, Ishak berkata, Fama, Jabatan Pertanian serta Jabatan Pengairan dan Saliran akan berusaha menyediakan paip renjisan air yang akan memudahkan petani berbanding sekarang yang hanya bergantung kepada hujan atau sumber air paip yang agak jauh dari ladang.

Menurut Ishak, keistimewaan buah tembikai susu dari ladang ini adalah rasanya yang begitu manis kerana ditanam di tanah pantai yang mengandungi paras kelarutan gula yang tinggi.

Buah tembikai yang ditanam hanya mengambil masa lebih kurang dua hingga tiga bulan untuk membesar dan boleh dituai manakala penanamannya boleh dilakukan tiga hingga empat kali dalam setahun kerana ia tanaman tidak bermusim.

Untuk tujuan eksport, Ishak berkata hasil pengeluaran tembikai susu Kampung Sungai Yu akan dibawa ke Dubai pada Jun ini kerana telah berjaya mendapat permintaan di sana.

Selain itu, perancangan eksport juga akan ditumpukan kepada Singapura yang berpotensi besar untuk mendapat sambutan menggalakkan dan menggantikan pasaran dari Australia yang tidak dapat membekalkan keluarannya jika negara itu mengalami musim sejuk.

“Selepas ini, kita merancang untuk menghasilkan buah tembikai susu tanpa biji di ladang ini. Setakat ini, ia telah ditanam di tanah seluas 1.2 hektar dan kami merancang akan meluaskan lagi penanamannya,” katanya.

Ishak berkata selain untuk dieksport ke luar negara, Fama juga akan cuba membawa keluaran ladang tembikai susu itu ke hypermarket dan pasar raya tempatan serta pesta dan pasar tani yang dianjurkan lembaga itu pada masa akan datang.

Sumber – BERNAMA

Gembleng potensi graduan ceburi pertanian


Setiap graduan yang bernaung di bawah Persatuan Graduan Usahawan Malaysia (PUGM) diajar dan dibantu dari pelbagai aspek tentang pertanian.


KETABAHAN, kecekalan dan semangat ingin maju merupakan senjata utama untuk bergelar usahawan tani berkualiti. Justeru, wujud pelbagai cabaran dalam melahirkan graduan usahawan tani yang mampu mengikis tanggapan buruk masyarakat kononnya graduan tidak sesuai menceburi bidang tersebut.

Ia menjadi cabaran bagi Persatuan Usahawan Graduan Malaysia (PUGM) supaya graduan menceburi pertanian dipandang positif oleh masyarakat.

Dengan melibatkan diri dalam pertanian secara sepenuh masa secara komersial, setiap graduan yang berdaftar akan dibantu dalam segala hal agar mereka mampu berdikari dan seterusnya menjadi idola kepada rakan-rakan graduan yang lain.

Presiden PUGM, Muzamir Mustafa berkata, kesemua graduan yang menyertai PUGM adalah mereka yang sememangnya meminati bidang pertanian tetapi tidak mempunyai modal untuk meneruskan minat mereka.

Dengan menyertai PUGM, Muzamir menambah, mereka dibiayai oleh Bahagian Pembangunan Usahawan Mara dan Agro Bank yang mengiktiraf modul program PUGM dengan pinjaman permulaan RM50,000 bagi seorang peserta di bawah projek perintis usahawan tani Kementerian Belia dan Sukan.

Setiap graduan yang mendaftar sebagai ahli katanya, akan diberi kursus sebelum mereka boleh memulakan projek pertanian dan sementara menunggu pinjaman diluluskan dalam tempoh dua bulan, mereka akan ditempatkan di tapak projek PUGM di Projek Pertanian Moden Kluang (PPMK).

''Mereka akan diberi pendedahan tentang teknik tanaman secara moden selain penjagaan dan bagaimana mahu menjadikan pertanian sebagai perniagaan kerana pertanian mampu mendatangkan hasil lumayan,'' jelasnya.

Tambahnya lagi, selama dua bulan itu mereka akan diberi elaun RM500 seorang dan apabila pinjaman mereka diluluskan, mereka akan diberi tapak bersaiz 120 x 140 kaki siap dengan rumah lindungan hujan untuk memulakan projek pertanian moden mereka.

Buat masa ini Muzamir berkata, PUGM mempunyai tanaman buah naga dan rock melon di tapak berkeluasan 20 hektar di PPMK yang telah membuahkan hasil sejak diusahakan dua tahun lalu.

Setakat ini juga katanya, PUGM telah lahirkan lebih 10 graduan usahawan tani yang berjaya dan boleh dicontohi di seluruh Malaysia.

Bagi graduan yang telah berjaya katanya, pihak MARA dan Agro Bank tidak akan teragak-agak untuk memberi pembiayaan berterusan sekiranya rekod pembiayaan terdahulu mencatat pembayaran balik yang bagus.

''Mereka boleh mendapat pembiayaan sehingga RM300,000 sekiranya rekod bagus dan berpotensi untuk berkembang maju," jelasnya kepada Utusan Malaysia.

Menurut Muzamir lagi, setakat ini terdapat 500 ahli PUGM di seluruh Malaysia yang melibatkan diri dalam bidang penternakan dan tanaman pelbagai hasil pertanian secara moden.

Muzamir yang juga Pengerusi PPMK mempunyai wawasan tersendiri untuk PUGM yang mana tapak seluas 0.2 hektar di tapak projek PUGM itu akan dibina sebuah chalet yang boleh memuatkan 50 peserta kursus pada sesuatu masa..

Tambahnya, ia akan dijadikan tempat kuliah, agro pelancongan serta kursus di ladang dan juga dijadikan tempat pengumpulan hasil ladang yang mana kesemua hasil ladang PUGM akan diselenggarakan oleh PUGM Holding Sdn. Bhd. bagi mengelak penggunaan orang tengah.

Buat masa ini katanya, hasil pertanian PUGM di hantar ke pasaran tempatan dan luar negara seperti ke Singapura.

Terkini tambah beliau, Jabatan Pembangunan Wanita (JPW) di bawah Kementerian Pembangunan Wanita Keluarga Dan Masyarakat telah melawat ladang PUGM bagi mencari ruang dan peluang untuk sama-sama menimba ilmu bagi membangunkan wanita terutama ibu tunggal dalam bidang pertanian.

''PUGM bersedia untuk memberi khidmat sebagai mentor kepada ibu tunggal dan warga miskin dalam projek yang dijangka akan diusahakan tidak lama lagi iaitu penanaman cili secara fertigasi dan rock melon," ujarnya.

Tambahnya, rock melon dan cili dipilih kerana masa untuk memungut hasil singkat dan pulangannya lumayan.

Related Posts with Thumbnails