Sebarang pertanyaan dan pembelian call 0192272127 Hisham

Can't find it? Try this.

Google
 

Friday, August 7, 2009

TEH MALBERI

TEH MALBERI


Khasiat :
1. Mengelakkan penyakit kencing manis
2. Mengurangkan tekanan darah tinggi
3. Mengurangkan kolesterol dalam darah
4. Mengurangkan berat badan
5. Mengurangkan asma
6. Menguatkan tenaga
7. Mengandungi Vitamin A, B1 & B2
8. Mengandungi 18 amino asid
9. Kandungan kafein kurang dari 0.01%
10. Menggelakkan penyakit KANSER
11. Mengandungi KALSIUM tinggi dan menggelakkan pereputan tulang.

Harga Jualan RM18/kotak(20 sachet) .Hubungi 019-2272127 atau layari blog http://mulberrymalaysia.blogspot.com

Lebih banyak program agropolitan akan dibuka


Shafie Apdal (kiri) bersalam dengan sebahagian peserta program Perumahan Pembangunan Masyarakat Setempat Batu Layar semasa majlis Penyerahan Surat Tawaran PPMS Projek Agropolitan Pulau Banggi, Kudat, Sabah, semalam.


KUDAT (Pulau Banggi) 6 Ogos - Kerajaan mengenalpasti lebih banyak kawasan yang sesuai untuk dimajukan dengan program agropolitan di seluruh negara bagi membasmi kemiskinan di kawasan luar bandar.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Shafie Apdal berkata, pada masa ini pihaknya telah mengenalpasti tiga kawasan baru untuk projek berkenaan.

''Projek agropolitan yang sedang dibina pada masa ini enam, manakala yang sudah dikenalpasti adalah tiga iaitu agropolitan Gunung Sadok di Sarawak, agropolitan Kedaya Telang Usan di Sarawak dan agropolitan Sedili di Johor.

''Kita akan terus melihat mana-mana kawasan yang sesuai sama ada di Semenanjung atau di mana-mana yang ada kepadatan kelompok kaum miskin untuk dimajukan.

''Kita juga sedang mengenalpasti kawasan yang masih ada di negeri Sabah dan Sarawak seperti di Kinabatangan, Pensiangan dan tempat-tempat lain,'' katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas menyampaikan surat tawaran menduduki rumah di bawah Program Pembangunan Masyarakat Setempat (PPMS) di PPMS Batu Layar di sini hari ini.

Turut hadir Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Joseph Entulu Belaun; Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Abdul Rahim Bakri; Menteri Pembangunan Luar Bandar Sabah, Datuk Ewon Ebin; Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Banggi, Mijul Unaini dan ADUN Pitas, Bolkiah Ismail.

Pada majlis itu seramai 100 peserta menerima surat tawaran bagi menduduki 100 buah rumah fasa pertama yang bernilai RM3.3 juta.

Menurut Shafie, pada masa ini projek agropolitan yang telah siap sepenuhnya adalah di Gahai, Pahang, manakala enam lagi sedang dalam proses pembinaan ialah agropolitan Pulau Banggi di Sabah; Batang Sadong, Batang Lupar dan Pulau Beruit di Sarawak; Ganda di Perak dan Chemomoi di Pahang.

Dalam pada itu, mengulas mengenai perkembangan projek agropolitan Banggi Shafie berkata, beliau berpuas hati dengan tahap pelaksanaan projek yang dilancarkan bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi itu.

''Sejak ia dilancarkan pada 2007, jalan kampung dari Kampung Limbuak ke Kampung Padang dan Damaran telah siap 100 peratus manakala, jalan luar bandar sejauh 15 kilometer dari Karakit ke Limbuak siap 80 peratus.

''Bagi bekalan air sebanyak lapan buah kampung telah mendapat bekalan air bersih manakala projek bekalan elektrik di kawasan projek agropolitan juga telah 98 peratus siap," katanya.

Tambahnya, pada masa ini juga sebanyak 2,700 hektar tanah telah ditanam getah daripada keseluruhan 4,500 hektar tanah bagi penanaman getah di bawah projek itu.

Dari kelab golf ke kolam keli


Benih keli dilepaskan ke dalam kolam.


SEMUANYA bermula dari bual-bual kosong dengan seorang pemain golf bukan Melayu yang kerap berkunjung ke kelab tempat beliau bertugas empat tahun lalu.

Cerita tentang pengalaman berjaya dalam industri ternakan ikan air tawar dengan hanya menjadi usahawan menjual benih ikan keli itu, sekali gus mencetus minat Nur Azizi Rafie, 29, untuk serius menceburi bidang ini.

''Terus terang saya rasa tercabar, kawan kita ini mampu hidup bersantai dan senang lenang dengan hanya memiliki beberapa buah kolam ikan dan sebuah pusat menjual benih ikan air tawar" jelas beliau.

Sebelum melepaskan jawatan sebagai Eksekutif Perakaunan di sebuah kelab golf terkenal di Rawang, Selangor, Nur Azizi pernah menghadiri beberapa siri kursus penternakan ikan air tawar dan bengkel teknik pembenihan ikan anjuran Jabatan Perikanan dan Perintis Agrotech Centre (PAC).

Menurut Nur Azizi, daripada tinjauan awal, kos anak benih keli berukuran tiga inci di Lembah Klang dijual dengan harga antara 10 hingga 15 sen seekor.

Memandangkan tidak ramai penternak yang arif membuat pembenihan sendiri, mereka terpaksa membelinya daripada pembekal dan pusat-pusat pembenihan.

Bagaimanapun pembekal benih keli di Lembah Klang ketika ini cukup terhad dan menjadi punca kebanyakan projek ternakan keli tertangguh. Selain kekurangan bekalan induk keli untuk dibenihkan secara aruhan, faktor asuhan benih yang agak merumitkan menjadi punca kurangnya penglibatan yang serius dalam bidang pembenihan keli ini.

Atas kesedaran inilah dengan berbekalkan ilmu dan semangat, Nur Azizi mengambil keputusan nekad dan berpakat dengan seorang rakan sekerja Mohamad Suria Sufian, 29, meninggalkan kelab golf dan menyewa sekeping tanah di kawasan hutan rekreasi Rawang, Selangor.

Dengan menubuhkan syarikat Prestasi Agro Farm (PAF) kedua-dia usahawan muda ini mengorak langkah awal dengan memulakan projek ternakan keli dalam kanvas dan tangki poli dengan modal bersama.

Keli yang diternak dalam 15 tangki poli dan 10 kolam kanvas tersebut adalah hasil pembenihan keli yang mereka lakukan sendiri. Kegagalan demi kegagalan yang mereka tempuhi dalam proses pembenihan keli ini, sedikit pun tidak mematahkan semangat penternak muda ini.

Akhirnya dengan bimbingan dari pakar pembenihan di Jabatan Perikanan dan beberapa usahawan benih keli berjaya, mereka berhasil menyelami teknik sebenar proses pembenihan keli tersebut.

Sejak itu, setiap bulan paling kurang tiga kali pembenihan akan dilakukan melibatkan lebih 50 pasang induk.

Menurut beliau lagi, sesiapa sahaja yang ingin membuat pembenihan secara komersial harus mempunyai bekalan ikan induk yang mencukupi dan berterusan.

Di samping menternak induk sendiri, bekalan ikan induk juga diperolehi daripada pemancing atau penternak yang menggunakan kolam tanah.

Pemilihan induk yang kurang tepat akan mengurangkan kualiti dan kuantiti benih.

Sebelum proses pembenihan dibuat, induk yang dipilih dirawat terlebih dulu selama seminggu bagi menjamin kualiti telur yang bakal dihasilkan. Umur induk biasanya sekitar tujuh bulan hingga dua tahun.

Induk yang terlalu tua akan mengurangkan kuantiti dan kualiti benih.

Saiz yang sesuai adalah sekitar 26 sentimeter (300 gram) hingga 75 sentimeter (satu kilogram). Saiz induk betina biasanya lebih kecil daripada saiz induk jantan.

Seekor induk betina bersaiz 30 sentimeter mampu mengeluarkan telur antara 10,000 biji dan mencapai 200,000 biji telur apabila mencapai saiz 90 sentimeter.

Menurut Nur Azizi, masa yang paling sesuai untuk menjalankan pembiakan dipengaruhi kehadiran musim hujan iaitu antara bulan April hingga Disember dengan puncaknya berada antara bulan Julai dan September.

''Bekalan induk jantan paling kritikal kerana dalam proses pembenihan aruhan, induk jantan terpaksa dikorbankan bagi mengeluarkan kantung benihnya,'' jelas beliau lagi.

Setelah lebih dua tahun beroperasi, PAF kini mampu memasarkan lebih 500,000 ekor anak benih keli setiap bulan.

Memandangkan permintaan yang semakin bertambah, Azizi serta rakan menambah empat lagi kolam tanah bagi mempercepatkan proses pembesaran anak benih.

Menurutnya, anak benih yang berusia empat hari, lebih cepat membesar sekiranya diasuh dalam kolam tanah.

''Tiga minggu dalam kolam tanah sudah sedia untuk dijual terus kepada penternak," ujarnya.

Tegas beliau, biasanya penternak akan membeli anak benih yang berukuran tiga inci kerana risiko kematian adalah rendah.

Permintaan terhadap benih ikan keli memuncak ketika menjelang bulan puasa dan cuti sekolah kerana para penternak akan membuat persediaan awal bagi memenuhi permintaan ikan keli segar yang kebiasaanya mendapat pesanan berlipat kali ganda bagi hidangan berbuka dan majlis kenduri kahwin.

''Penternak biasanya akan memesan sebulan lebih awal sebelum ikan di kolam mereka dituai. Setakat ini permintaan paling banyak kami terima dari Lembah Klang, Selangor, Kawasan Utara dan Johor" ujarnya.

Setiap kali pembenihan dijalankan, PAF juga membuka peluang kepada orang ramai untuk turut serta mempelajari teknik pembenihan secara intensif.

Bengkel satu hari ini mendedahkan peserta tentang kaedah pemilihan induk, teknik pembenihan, asuhan benih dan penyediaan makanan alternatif.

Bagi mengurangkan kos makanan ternakan keli yang semakin meningkat, PAF mengamalkan penternakan teknik Pro Asli bagi meminimumkan kebergantungan kepada pelet.

Ini membuktikan bermula daripada bual-bual kosong di padang golf, mampu membawa keuntungan ribuan ringgit.

Bagi penternak yang ingin mempelajari teknik pembenihan ikan keli atau mendapatkan bekalan anak benih atau peralatan pembenihan, bolehlah menghubungi beliau di 019-3310855 atau 016-3094950.

Related Posts with Thumbnails