Sebarang pertanyaan dan pembelian call 0192272127 Hisham

Can't find it? Try this.

Google
 

Tuesday, September 2, 2008

Perisian Pengurusan Haiwan Ternakan
Perisian ini telah dibangunkan oleh Tuan Haji Othman Mohamad sendiri yang merupakan pemilik hakcipta perisian tersebut dan hak pengedarannya dilaksanakakan oleh syarikat Casserose. Menurut beliau, CAMS merupakan perisian pengurusan ternakan kambing yang pertama di Malaysia yang dibangunkan setelah menyedari bahawa industri ternakan kambing di negara kita memerlukan satu sistem pengurusan ternakan yang lebih bersistematik dan mudah berbanding dengan sistem manual seperti merekod dalam buku dll.Saya telah diberi taklimat oleh Tn. Hj. Othman sendiri semasa saya melawat di Booth Casserose semasa MAHA bulan lepas.

Dengan penggunaan sistem perisian ini,rekod ternakan, kesihatan,pembekal,kematian,bil-bil dan yang tertariknya ada reminder (peringatan).Penternak yang ingin mendapatkan perisian CAMS ini boleh menghubungi
Casserose yang mendapat hak pengedarannya :-

Casserose Agrofarm Sdn Bhd
No. 8, Jalan Astaka U8/83,
Seksyen U8, Bukit Jelutong,
40150 Shah Alam, Selangor.
Tel : 03-7845 3236
Rozalafri : 012-296 9763
Razali : 019-308 7729
Selamat : 012-225 0603 (Ladang Segamat)

Eksport daging kerbau India ke Malaysia lebih mahal

New Delhi 1 sept. – Pengeksport India mengunjurkan perningkatan harga daging kerbau sebanyak lima hingga 10 peratus semasa musim perayaan akan datang.

Ini berdasarkan kenaikan harga daging lembu dunia baru-baru ini. Harga daging kerbau melonjak kira-kira 18 peratus sejak tahun lepas disebabkan kenaikan kos pembiakan dan permintaan yang semakin meningkat di seluruh dunia.Menurut Sirajuddin Qureshi ,Pengarah Urusan Hind Agro Industries iaitu, sebuah syarikat pengeksport daging kerbau utama di India mengatakan bahawa pada bulan-bulan akan datang kemungkinan harga akan meningkat sebanyak 5 peratus hingga 10 peratus.

Katanya lagi”, selain bahan mentah bagi pembiakan kerbau, kos bagi proses membersih dan mengeskport daging telah meningkat. Justeru itu, daging kerbau akan menjadi lebih mahal dalam pasaran dunia.

Malaysia adalah pengimport terbesar daging kerbau dari India. Negara itu mengimport kira-kira 80 peratus keperluannya atau 45,000 tan metrik setahun. Pada masa ini, harga daging kerbau adalah RM8,580 setan metrik ($2,600 setan metrik).Dengan kenaikan harga di seluruh dunia, harga domestik bagi daging kerbau akan juga meningkat disebabkan oleh kenaikan kos input bahan mentah, makanan dan pemeliharaan kata A.S. Rawat iaitu pengurus besar (Bahagian Haiwan Ternakan) Lembaga Pembangunan Eksport Produk Pertanian dan Makanana Diproses India (APEDA), A.S. Rawat

Beliau juga berkata, eksport ke Malaysia mungkin meningkat sebanyak 10 peratus hingga 15 peratus bagi setiap pesanan semasa dan India sudah bersedia untuk memenuhi permintaan tersebut.

India, pengeluar keempat terbesar daging kerbau dunia, mengeksport kira-kira 500,000 tan metrik daging sejuk beku bernilai hampir 2.3 billion (AS$700 juta) , sebahagian besarnya ke negara-negara Teluk, Malaysia, Mauritius dan Filipina.


Olahan dan di petik dari Utusan Malaysia

CORETAN TERAKHIR MAHA08

Salam semua, hari ni baru saya dapat untuk memberikan rumusan terakhir MAHA08 yang telah tamat pada 23hb. Ogos baru-baru ni maklumlah terlibat dengan pameran, kitalah jadi bos dan kita jugalah jadi kuli. Hari terakhir itu sempat juga saya pergi bersiar-siar jumpa rakan-rakan penternak di pameran ternakan. Beberapa penternak yang sempat jumpa seperti Casserose, Sg. Buloh Farm, Pangkuan Mewah dll. Saya sempat berborak dan singgah di booth Casserose dan dan dapat mendengar taklimat daripada Tn. Hj. Othman Mohamad sendiri berkaitan Perisian Pengurusan Ternakan Kambing jenama CAMS. Perisian ini merupakan perisian pengurusan ladang ternakan kambing yang pertama di Malaysia.

Selepas itu, saya sempat bergambar bersama orang kuat Casserose dan pencipta perisian tersebut. Kemudian saya meneruskan lawatan ke rakan ternakan lain serta meninjau potensi yang ada di hari yang terakhir tersebut. Ada setengah booth dah pun tutup mungkin diorang nak penat sangat maklumlah selama 2 minggu berkampung di MAHA08.

Ini saja yang sempat saya coretkan untuk tatapan semua, tak sempat nak celoteh lama-lama ada banyak kerja yang nak dibereskan. Semoga dengan MAHA08 ini dapat dijadikan sebagai satu peluang dan perintis ke arah kejayaan yang bakal mendatang kepada penternak semua. Syabas kepada mereka yang terlibat dengan penubuhan Persatuan Penternak Kambing Malaysia (PPKM) agar nasib penternak dapat dibela dan pemasaran produk akan lebih teratur dan bersistematik serta dapat memperhebatkan lagi industri ternakan negara. Kami di Melaka telah menubuhkan Persatuan Penternak Kambing/Bebiri Bumiputera Melaka (PPKBM)

'Penternakan Satu Perniagaan'


Related Posts with Thumbnails