Sebarang pertanyaan dan pembelian call 0192272127 Hisham

Can't find it? Try this.

Google
 

Tuesday, September 2, 2008

Eksport daging kerbau India ke Malaysia lebih mahal

New Delhi 1 sept. – Pengeksport India mengunjurkan perningkatan harga daging kerbau sebanyak lima hingga 10 peratus semasa musim perayaan akan datang.

Ini berdasarkan kenaikan harga daging lembu dunia baru-baru ini. Harga daging kerbau melonjak kira-kira 18 peratus sejak tahun lepas disebabkan kenaikan kos pembiakan dan permintaan yang semakin meningkat di seluruh dunia.Menurut Sirajuddin Qureshi ,Pengarah Urusan Hind Agro Industries iaitu, sebuah syarikat pengeksport daging kerbau utama di India mengatakan bahawa pada bulan-bulan akan datang kemungkinan harga akan meningkat sebanyak 5 peratus hingga 10 peratus.

Katanya lagi”, selain bahan mentah bagi pembiakan kerbau, kos bagi proses membersih dan mengeskport daging telah meningkat. Justeru itu, daging kerbau akan menjadi lebih mahal dalam pasaran dunia.

Malaysia adalah pengimport terbesar daging kerbau dari India. Negara itu mengimport kira-kira 80 peratus keperluannya atau 45,000 tan metrik setahun. Pada masa ini, harga daging kerbau adalah RM8,580 setan metrik ($2,600 setan metrik).Dengan kenaikan harga di seluruh dunia, harga domestik bagi daging kerbau akan juga meningkat disebabkan oleh kenaikan kos input bahan mentah, makanan dan pemeliharaan kata A.S. Rawat iaitu pengurus besar (Bahagian Haiwan Ternakan) Lembaga Pembangunan Eksport Produk Pertanian dan Makanana Diproses India (APEDA), A.S. Rawat

Beliau juga berkata, eksport ke Malaysia mungkin meningkat sebanyak 10 peratus hingga 15 peratus bagi setiap pesanan semasa dan India sudah bersedia untuk memenuhi permintaan tersebut.

India, pengeluar keempat terbesar daging kerbau dunia, mengeksport kira-kira 500,000 tan metrik daging sejuk beku bernilai hampir 2.3 billion (AS$700 juta) , sebahagian besarnya ke negara-negara Teluk, Malaysia, Mauritius dan Filipina.


Olahan dan di petik dari Utusan Malaysia

Related Posts with Thumbnails