Sebarang pertanyaan dan pembelian call 0192272127 Hisham

Can't find it? Try this.

Google
 

Friday, June 12, 2009

Utara: Penanam mempelam raih RM70,000 dalam 2 bulan

Hasil harumanis mengalahkan gaji pegawai tinggi kerajaan

KANGAR: Seorang penduduk mampu memperoleh pendapatan RM70,000 dalam tempoh dua bulan, jauh melebihi gaji pegawai tinggi kerajaan dengan mengusahakan 80 pokok mempelam harumanis di kawasan seluas 0.4 hektar di Kampung Gial, dekat sini.

Seorang pemborong buah itu di Kampung Santan dekat sini, pula memperoleh keuntungan lebih RM100,000 selepas menjual kira-kira 100 tan mangga jenis sama dalam tempoh sama. Pemborong itu, Abdullah Lebai Isa, 71, berkata beliau bersama isteri serta dua cucunya sudah tiga kali menunaikan haji sejak berkecimpung dalam perusahaan mempelam harumanis lebih 20 tahun lalu.

"Perniagaan mempelam harumanis memberi pendapatan lumayan kepada mereka yang mengusahakannya, termasuk kepada penanam dan penjual. Setiap musim saya mampu menjual lebih 100 tan harumanis.

"Empat anak saya turut membantu menjual harumanis, selain 15 pekerja sementara yang diambil untuk merawat, memeram dan mengutip buah yang dibeli daripada penanam di sini," katanya ketika ditemui di rumahnya, semalam.

Beliau berkata, walaupun musim harumanis di Perlis sudah mencapai penghujungnya sejak seminggu lalu tetapi ramai masih datang ke rumah untuk mendapat buah terbabit, termasuk lima pembeli, semalam.

Katanya, tahun ini, musim pengeluaran terlalu singkat iaitu dua bulan bermula 13 April lalu kerana faktor hujan berbanding tempoh lima hingga enam bulan tahun sebelumnya.

Mengenai pendapatannya, Abdullah enggan mengulas tetapi berkata beliau membeli daripada penanam dengan harga RM5 sekilogram (kg) manakala kos merawatnya RM1 bagi setiap kg sebelum dijual kepada pembeli mengikut gred antara RM8 dan RM9 sekilogram.

Katanya, beliau membelanjakan hampir RM70,000 untuk membeli harumanis daripada seorang penanam di Kampung Gial, manakala selebihnya diperoleh daripada 20 pengusaha di sekitar negeri ini.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Pertanian negeri, Abdul Razak Shafiai, berkata musim pengeluaran harumanis di Perlis yang bermula dua bulan lalu, berakhir minggu lalu.

"Perlis mengeluarkan kira-kira 350 tan harumanis setiap musim dan kapasiti pengeluarannya ditingkat dari semasa ke semasa, selain menjalankan penyelidikan untuk menghapuskan makhluk perosak yang menyerang pokok terbabit," katanya ketika dihubungi.

sumber:Berita Harian


Related Posts with Thumbnails