Sebarang pertanyaan dan pembelian call 0192272127 Hisham

Can't find it? Try this.

Google
 

Friday, March 19, 2010

Tanam kelapa secara komersial

KUALA PILAH - Para usahawan di negeri ini disaran mengusahakan ladang kelapa secara komersial bagi memastikan permintaan terhadap komoditi itu dapat ditampung.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Pertanian, Industri Asas Tani, Pembangunan Usahawan dan Koperasi negeri, Datuk Yunus Rahmat menjelaskan, sehingga kini kebanyakan bekalan kelapa ke negeri ini diperoleh dari Selangor dan Indonesia.

"Apa yang dapat kita lihat setakat ini, hanya sebuah ladang kelapa diusahakan secara komersial di negeri ini iaitu di daerah ini, namun ia tidak mencukupi untuk menampung keperluan tempatan.

"Kita berharap lebih ramai usahawan tani di daerah-daerah lain melaksanakan projek menanam kelapa berskala besar supaya kita tidak lagi perlu membawa masuk kelapa dari tempat lain," ujarnya.

Beliau berkata demikian selepas melawat ladang kelapa pandan seluas 40 hektar milik Hasrat Rantau (M) Sdn. Bhd. di Kampung Terusan Seberang dekat sini semalam.

Hadir sama Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Infrastruktur, Air, Tenaga dan Telekomunikasi negeri merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Senaling, Datuk Ismail Lasim serta Pengarah Hasrat Rantau (M) Sdn. Bhd., Datuk Mohamad Ahmad.
Sumber:Utusan Malaysia
p/s: Potensi penanaman kelapa memang baik kerana harga kelapa tak pernah jatuh asyik naik aje.Sila berikan komen anda atau ada sesiapa yang telah melibatkan diri dengan projek tanaman kelapa.
Sham_integrated
Related Posts with Thumbnails