Sebarang pertanyaan dan pembelian call 0192272127 Hisham

Can't find it? Try this.

Google
 

Tuesday, July 14, 2009

Promosi Durian Runtuh Mesin Chopper

Mesin Chopper Rumput Napier /Jagung

Spesifikasi Mesin Chopper

  • Terdapat dalam beberapa jenis motor seperti elektrik, petrol dan diesel
  • Menggunakan 2 atau 4 mata pisau (boleh pilih)
  • Terdapat penutup mata pisau sebagai langkah keselamatan.
  • Harga yang mampu milik.
  • Mata boleh ditukar ganti
  • Alat ganti yang mudah diperolehi
Senarai Harga Promosi sehingga 31hb. Ogos 2009

ENJIN PETROL HONDA 5.5 HP RM 2400.00
ENJIN ELEKTRIK 1.0 HP RM 2000.00
RANGKA SHJ RM 1800.00 / enjin boleh pilih

*Harga Termasuk Kos Penghantaran di Melaka, N.Sembilan, Selangor, Perak, Pahang shj

Hubungi : Hisham 019-2272127

Petani digesa ceburi penanaman tebu

BATU PAHAT 13 Julai - Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Semerah, Datuk Ariss Samsudin menyeru petani di kawasan ini menceburi penanaman tebu kerana pusat pengumpulannya dibina di sini dan memudahkan mereka menjualnya.

Beliau yang melawat pusat pengumpulan tebu itu bersama para pegawai Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) baru-baru ini melahirkan rasa teruja dengan adanya pusat pengumpulan tebu itu kerana diyakini ia mampu menaikkan nama Batu Pahat sebagai pusat penanaman dan pengumpulan tanaman berkenaan.

"Dengan adanya kompleks ini, ia memberi peluang kepada petani tempatan dan peluang pekerjaan kepada individu yang berminat dalam bidang ini," katanya.

Beliau turut menggesa golongan belia menceburkan diri dalam penanaman tebu memandangkan petani sedia ada sudah lanjut usia.

Menurutnya, di daerah Muar terdapat 173 hektar tanaman tebu, manakala di Batu Pahat seluas 22.6 hektar yang terletak antara lima hingga 18 kilometer dari pusat pengumpulan tebu dan terdapat tujuh pengeksport tebu ke Singapura di kedua-dua daerah berkenaan.

Pengurus Purecane Manufacturing Sdn. Bhd., Yumi Chee berkata, setiap hari sebanyak 10 tan tebu diperlukan untuk dieksport ke Singapura dan jumlah itu meningkat sehingga 20 tan sehari pada hari cuti.

Menurutnya, pihaknya sedang berusaha untuk memasuki pasaran antarabangsa iaitu ke negara Asia Barat seperti Iraq dan perbincangan telah dilakukan.

Bagaimanapun, katanya, 30 tan tebu diperlukan setiap hari untuk dieksport ke Asia Barat tetapi bekalan sedia ada pada masa ini tidak mencukupi memandangkan petani kurang berminat menanam tebu.

Katanya, bekalan yang ada kini hanya mencukupi untuk dieksport ke Singapura dan beliau yakin tanaman itu mampu dieksport ke Asia Barat sekiranya petani menanam tebu secara komersial.

FAMA kini sentiasa memberi ruang dan peluang kepada petani dengan memberi khidmat nasihat mengenai penanaman tebu melalui kursus yang dijalankan.

Seseorang petani memerlukan modal sebanyak kira-kira RM20,000 bagi tanah 0.4 hektar untuk tanaman berkenaan dan penjagaannya mudah diuruskan.

Sumber: Utusan Malaysia

Memajukan industri tebu


PEKERJA membuang kulit tebu dan menghimpunnya mengikut gred di Kompleks Pengumpulan Ladang, Semerah, Batu Pahat.


BATU PAHAT 13 Julai - Bagai menanam tebu di tepi bibir. Itulah antara perumpamaan yang membabitkan tanaman tebu dalam bahasa Melayu yang bermaksud seseorang yang menabur janji manis.

Jika perumpamaan itu akan kekal selamanya, namun tanaman tebu di negara ini kian 'terhakis' dek tanaman lain yang dianggap lebih menguntungkan.

Tetapi sebenarnya tanggapan itu silap kerana menanam tebu lebih mudah dan mampu menghasilkan pendapatan lumayan jika diusahakan dengan bersungguh-sungguh.

Ini terbukti dengan peningkatan jumlah eksport tebu ke Singapura pada setiap tahun bermula 2004 dengan nilai RM3.04 juta sehingga mencecah RM5.8 juta pada 2007 dan pada tiga bulan pertama tahun lalu mencecah RM1.5 juta.

Bagi memastikan pembangunan industri tebu terus berkembang, Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) telah membina sebuah Kompleks Pengumpulan Ladang bagi komoditi tebu di daerah ini.

Ia dibina di Lot 3421, Jalan Persekutuan Muar-Batu Pahat, Mukim 1 Lubok, Semerah dekat sini dengan kos RM4.5 juta dan beroperasi sejak Januari lalu. Ia merupakan kompleks pertama seumpamanya di Malaysia bertujuan menyediakan kemudahan, peluang dan tempat rujukan kepada petani dari negeri Johor, Melaka dan Negeri Sembilan.

Pegawai FAMA Batu Pahat, Jaini Bukhiran berkata, dengan adanya kompleks itu, ia memberi impak positif kepada pengeksport, pemborong dan petani di negeri-negeri terbabit serta mampu meningkatkan lagi hasil pengeluaran.

Penubuhan kompleks itu juga untuk menggalakkan program pakatan pintar dan kerjasama antara sektor swasta dengan agensi kerajaan khususnya FAMA bagi membangunkan lagi industri tebu tempatan.

Jaini berkata, pembinaan kompleks itu diharap dapat membantu kerajaan menjadikan sektor pertanian sebagai penyumbang pendapatan negara dan pemangkin kepada individu terbabit agar lebih maju dan aktif.

Kompleks itu juga diyakini dapat meringankan beban pengeksport yang tidak berupaya menyediakan tempat pemerosesan mengikut tahap piawaian bagi tujuan pengeksportan yang ditetapkan.

Jaini berkata, kompleks itu mampu meningkatkan pengetahuan di kalangan orang ramai terutamanya petani, pengeksport dan pengusaha industri untuk menjadikan pusat ini sebagai rujukan mengenai tebu.

"Diharapkan kompleks ini dapat membantu menjana ekonomi negara menerusi pertanian dan penanaman tebu," katanya.

Katanya, bagi memberi peluang kepada petani yang berminat dalam penanaman tebu, buat julung kalinya Ladang Kontrak FAMA bagi tanaman tebu diperkenalkan dengan pembabitan kira-kira 68 petani dari Johor, Negeri Sembilan (6) dan Melaka (8).

Pasaran tebu juga dijangka memasuki pasaran antarabangsa iaitu ke negara Asia Barat tidak lama lagi.

Majlis menandatangani memorandum persefahaman Ladang Kontrak Tebu antara FAMA, petani dan pengeksport, Purecane Manufacturing Sdn. Bhd., telah diadakan tahun lalu.

Sumber:Oleh norzainura abdul majid
utusanjohor@utusan.com.my

Related Posts with Thumbnails