Sebarang pertanyaan dan pembelian call 0192272127 Hisham

Can't find it? Try this.

Google
 

Wednesday, January 6, 2010

Industri ikan hiasan, rumpai laut berimpak tinggi

PUTRAJAYA: Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani akan memberi tumpuan kepada sektor bukan makanan berimpak tinggi terutama ikan hiasan dan rumpai laut dalam usaha meningkatkan nilai tambah kepada ekonomi negara.


Menterinya, Datuk Seri Noh Omar, berkata sarang burung walit, ternakan ikan hiasan dan rumpai laut antara sektor bukan makanan berimpak tinggi yang akan diberikan penekanan tahun ini berikutan ia berpotensi tinggi untuk berkembang.

Malah, katanya, aspek biosekuriti juga akan dipertingkatkan bagi memastikan sektor bukan makanan berimpak tinggi itu terutama ikan hiasan mampu dieksport keluar negara seperti Kesatuan Eropah (EU) yang mempunyai pasaran lebih luas.


"Kita (kementerian) akan memastikan menjelang 2012, penggunaan biosekuriti terhadap ikan hiasan tempatan akan diwajibkan, bagi memastikan produk kita ini boleh memasuki pasaran EU.

"Kita tidak mahu aspek biosekuriti ini menyebabkan kita tidak dapat mengeksport ikan hiasan ke EU seperti yang berlaku kepada ikan koi dan emas tempatan," katanya kepada media selepas selepas menyampaikan amanat Tahun Baru pada Majlis Perhimpunan Bulanan kementeriannya di sini, semalam.

Sementara itu, dalam amanatnya, Noh berkata, pada suku ketiga 2009, sektor pertanian menyumbang nilai tambah sebanyak 7.98 peratus kepada ekonomi negara iaitu menurun kepada RM10.71 bilion berbanding RM10.76 bilion pada 2008.

"Sektor bukan makanan menyumbang sebanyak 4.38 peratus atau RM5.88 bilion manakala sektor makanan menyumbang sebanyak 3.6 peratus atau RM4.83 bilion.

"Bagi suku ketiga 2009, sektor pertanian mengalami pengucupan sebanyak 0.5 peratus berbanding suku ketiga 2008 berikutan penurunan dalam sektor bukan makanan sebanyak lima peratus," katanya.

Related Posts with Thumbnails