Sebarang pertanyaan dan pembelian call 0192272127 Hisham

Can't find it? Try this.

Google
 

Wednesday, September 2, 2009

Sayur-Sayuran Dihasilkan Daripada Teknologi Canggih

Daripada Chiang Hee Tze


TOKYO, 25 Ogos (Bernama) -- Bayangkan suatu masa nanti bila tiada tanah lagi untuk penanaman. Bagaimana kita memperoleh makanan daripada tumbuh-tumbuhan segar?

Jepun nampaknya menawarkan penyelesaian berkenaan.

Sebuah kilang mengeluarkan sayur-sayuran berasaskan teknologi bilik mesra alam telah dimajukan dengan pelbagai perubahan sejak berdekad.

Teknologi itu kini lebih memberi penekanan terhadap hidroponik, yang memerlukan hanya air dan nutrien untuk mengawal penanaman tumbuh-tumbuhan.

Sayur-sayuran biasa kebanyakannya tidak stabil disebabkan oleh iklim tetapi kilang penanaman ini berjaya mengekalkan kestabilannya sepanjang tahun dan menjadikan usaha mengeluarkan sayur-sayuran segar tanpa mengira masa suatu yang tidak mustahil, kata Presiden Mirai Co. Ltd, Shigeharu Shimamura, dan juga pengasas teknologi untuk kilang sayur-sayuran itu.

Beliau berkata demikian semasa taklimat media di sini sempena mesyuarat perniagaan makanan Jepun anjuran Pertubuhan Perdagangan Luar Jepun (JETRO).

Mirai ditubuhkan pada 2004 dan bersama-sama dengan rakan teknologinya, OZU Corporation yang kemudian mendirikan "OZU Fuchu Factory" seluas 500 meter persegi pada 2006. Sejak itu ia menjalankan perniagaan sayur-sayuran.

Mengenai teknolgi berkenaan, Shigeharu berkata medium nutrien dan persekitaran yang dikawal juga memungkinkan sayur-sayuran mempunyai kualiti nutrisi yang lebih tinggi.

Tidak seperti penanaman di ladang terbuka, sayur-sayuran kilang itu lebih manis setelah kepahitan dan baunya dapat dikawal, kata beliau.

Model perniagaan atau pengeluaran hasil tanaman ini boleh berfungsi dalam bangunan, katanya.

"Pengusaha boleh mengeluarkan sayur-sayuran atau herba yang diperlukan dalam pasaran. Saiz, kuantiti atau kualiti boleh dioptimumkan," katanya.

Sementara itu, penyelia fakulti OZU Corporation, Yuichi Kaneko berkata kaedah biasa penanaman sayur-sayuran berdepan dengan risiko seperti penyakit dan serangan serangga dan kaedah hidroponik ini boleh mengurangkan risiko itu.

Syarikat berkenaan telah menghasilkan sayur-sayuran seperti salad, selada air, sawi dan banyak lagi, yang kini dijual di restoran terkenal. Sayur-sayuran itu juga dijual kepada syarikat pembekal dan pasar raya.

-- BERNAMA

Related Posts with Thumbnails