Sebarang pertanyaan dan pembelian call 0192272127 Hisham

Can't find it? Try this.

Google
 

Tuesday, September 4, 2012

PANDUAN MENANAM PETAI DAN JERING


PETAI DAN JERING

Petai (Parkia speciosas Hassk.) dan Jering (Pithecellobium lobatum Senth.) adalah jenis tanaman dari keluarga Legumino-sae.  Biji petai dan jering amat digemari sebagai makanan ulam.  Petai mengandungi banyak zat terutama vitamin A, C dan zat galian.  Zat pemakanan pada jering adalah kalsiam dan besi.  Petai dan jering boleh dibuat rendang, direbus, masakan sambal tumis, acar dan jeruk.  Di segi kesihatan, khasiat kedua jenis ulam ini dikatakan boleh mengubati penyakit kencing manis.

PETAI
Petai berupa pohon yang tingginya antara 5-25 m.  Daunnya jenis berselang, bipinata dengan anak-anak daun yang kecil.  Kepala bunga berbentuk bebola di hujung julaian tangkai yang panjangnya 20-45 cm.  Setiap kepala bunga menghasilkan beberapa buah petai.  Setiap buah mengandungi 10-18 biji petai berkulit tipis dan berbau menusuk.  Biji petai yang digunakan mempunyai kulit buah yang berwarna hijau ketika matang.  Kulit petai tua bertukar menjadi perang atau hitam.
JERING
Jering berupa pohon yang tingginya mencapai 10-26 m.  Daunnya bersirip ganda dua.  Anak-anak daun muda berwarna ungu-coklat.  Bunganya berumbai tumbuh pada ketiak-ketiak daun yang sudah gugur.  Buahnya berupa lenggai berbentuk pipeh dan berbelit berwarna ungu tua.  Lenggai berisi 5-7 biji yang mempunyai kulit ari tipis berwarna coklat mengkilap.
Kesesuaian iklim dan tanah
Petai dan jering boleh ditanam di tanah rendah hingga dataran tanah yang tinggi 1,500 m daripada paras laut. Iklim kawasan yang cukup lembap dan panas adalah sesuai untuk pertumbuhan pokok yang subur.
Tanah mestilah mempunyai saliran yang baik.  Tanah jenis peroi dalam terutamanya di kawasan cerun sedikit adalah paling baik.  Tanah gembur, tanah liat berpasir atau liat peroi juga didapati sesuai.
Penanaman
·         Menyedia anak benih

Petai dan jering ditanam daripada biji.  Sebanyak 3-4 biji benih ditanam di dalam beg plastik berukuran 15 cm x 25 cm.  Hanya pilih satu anak benih yang subur sahaja selepas percambahan. 

Campuran tanah di dalam beg plastik mengandungi 2 bahagian pasir, 1 bahagian baja asli reput dan 1 bahagian tanah lapisan atas.

Berikan naungan daripada cahaya matahari terik dengan menggunakan daun kelapa pada peringkat permulaan menanam.  Kurangkan lindungan berperingkat-peringkat sehingga ditanam ke ladang.  Anak benih ditanam di ladang apabila lebih kurang 15-20 cm tinggi.
 
·         Jarak tanaman dan cara menanam

Jarak tanaman yang sesuai ialah 15 m x 15 m atau 20 m x 20 m empat segi sama (jaraknya lebih rapat untuk tanah yang kurang subur). 
Pancang dan gali lubang sebesar 30 cm x 30 cm x 30 cm dan campurkan tahi lembu dan baja seperti rock phosphate.
Tanam pokok pada awal musim hujan.  Buang beg plastik sebelum menanam pokok.  Selepas menanam, padatkan tanah di sekeliling pokok dan ikatkan pada kayu sokongan.
PENJAGAAN
 • Membaja

  Pokok petai dan jering boleh dibaja dengan baja dagangan ataupun baja organik.
   
 • Baja Dagangan

  Dua jenis baja yang diperlukan ialah baja tumbesar dan baja buah

  Baja Tumbesar : N:P205:K20 (14:14:14)  atau N:P205:K20: Mg0 (15:15:6:4)
  Baja Untuk Buah :  N:P205:K20: Mg0 (12:12:17:2)
Tabur baja bertompok-tompok atau ke dalam parit kecil di sekeliling sudut pokok dan gaulkan ke dalam tanah.
Syor pembajaan
Untuk Pokok (tahun)
Jenis Baja
Kadar Pembajaan
(kg/pokok/tahun)
Masa
1
Tumbesar
0.5
3 bulan sekali terutama pada awal musim hujan.
2
Tumbesar
0.1
3 bulan sekali terutama pada awal musim hujan.
3
Tumbesar
2.0
2-3 kali setahun terutama pada awal musim hujan
4
Tumbesar
3.0
2-3 kali setahun terutama pada awal musim hujan
7
Untuk buah
6.0
1/2 bulan selepas musim buah.
8-10
Untuk buah
7.0

11-14
Untuk buah
8.0

15
Untuk buah
9.0
1/2 bulan sebelum berbunga
 
·         Baja Asli

Baja tahi lembu dan tahi kambing amat sesuai digunakan sebagai baja asli.  Baja-baja ini hendaklah dilonggokkan kira-kira 0.6 m - 0.9 m dari pangkal pokok.  Kadar ialah lebih kurang 4 pungkis sepokok, setiap 6 bulan sekali.  Baja-baja ini janganlah ditabur kerna akan menjadi cepat kering dan kurang berkesan.
 
Mengawal Rumpai
Apabila pokok masih muda, rumpai di keliling pokok boleh dikawal dengan mencangkul atau mencabut dengan tangan.  Rumpai diantara pokok dan di keliling pokok yang lebih matang boleh dikawal dengan semburan paraquat sebanyak 20-25 c.c./4.5 liter air.  Buatkan sungkupan dengan daun-daun dan rumpai kering.
Mengawal Musuh dan Penyakit
Pokok petai biasanya diserang oleh ulat-ulat pengorek batang pada peringkat tumbesarannya.  Sebagai kawalan, kebersihan kebun hendaklah dijaga.  Semburan racun seperti trichlorphon atau gamma BHC 0.1% bahan aktif boleh digunakan untuk serangan yang teruk.
MEMUNGUT HASIL
Pokok petai menghasilkan buah selepas 5-10 tahun ditanam dan jering mula berbuah selepas 10-15 tahun ditanam.  Kutip buah daripada dahan tinggi dengan menggunakan kacip bergalah.  Potong tangkal buah serta rantingnya sekali sepanjang 25 cm.  Buang daun-daun dan ikat buah-buah dengan tangkainya.
Related Posts with Thumbnails