Sebarang pertanyaan dan pembelian call 0192272127 Hisham

Can't find it? Try this.

Google
 

Wednesday, February 6, 2013

Ancaman penyakit moko

 

Jantung pisang mengecut dan kering merupakan tanda pokok tersebut telah diserang penyakit Moko dan tidak dapat diselamatkan lagi.

Serangan yang berlaku bermula dari selatan tanah air, iaitu di Johor kini sedang bergerak dan merebak ke utara tanah air.

Menurut Ketua Penolong Pengarah, Unit Lindungan Tanaman dan Kuarantin Tumbuhan, Jabatan Pertanian, Misrudin Hadis, bakteria tersebut menyerang dengan lebih pantas apabila pokok pisang mula mengeluarkan jantung dan berbuah.

"Antara simptom yang boleh dikenal apabila sebatang pokok pisang itu diserang bakteria ini adalah ia bertukar menjadi kuning bermula daripada bahagian pelepah pokok.

"Kemudian bahagian yang bertukar warna tersebut akan mulai mengering dan pokok akan mati manakala buah akan bertukar menjadi kehitaman dan rapuh," ujarnya.

Beliau ditemui pada program pemerhatian plot kajian pemulihan pokok pisang yang diserang oleh penyakit Moko oleh syarikat Proviet Group Of Companies Sdn. Bhd. di Sepang, Selangor baru-baru ini.

Serangan penyakit Moko ke atas pokok pisang juga menyebabkan hampir keseluruhan pokok dan buahnya menjadi rosak dan seolah-olah melecur.

Jelasnya lagi, sebahagian daripada petani yang mengusahakan tanaman pisang mendakwa penyakit tersebut tidak pernah dicatatkan menyerang sebelum ini.

"Penyakit ini telah menyebabkan kerugian bukan sahaja kepada petani malah turut melibatkan pihak pengusaha yang menjalankan perniagaan berasaskan pisang secara komersial," katanya.

Tambah Misrudin, serangan penyakit Moko mula dikesan di Johor selepas negeri tersebut dilanda banjir besar dan kini bakteria yang menjadi punca penyakit tersebut sedang menular dengan pantas ke negeri-negeri lain.

Menyedari penyakit itu pantas merebak dan sehingga kini pihak yang bertanggungjawab masih tidak menemui jalan penyelesaian, syarikat Proviet Group Of Companies Sdn. Bhd. tampil menawarkan kaedah yang mampu memulihkan keadaan tersebut.

Pengarah Urusannya, Muhamad Subhi Mohd. Masuri mendakwa pihaknya mampu menawarkan produk khas bagi menangani serangan bakteria tersebut.

Jelas Muhamad Subhi, pihaknya telah bekerjasama dengan Universiti Teknologi Mara (UiTM) dalam mencari penyelesaian terhadap penyakit Moko.

Mereka juga berjaya menghasilkan produk berasaskan baja bagi menangani serangan penyakit tersebut.

"Di kenali sebagai IMO-PLUS, ujian awal pada plot pertama berskala kecil di Segamat, Johor berjaya menunjukkan perubahan yang positif.

"Cubaan pertama di ladang seorang petani di sana (Segamat, Johor) berjaya memulihkan pokok pisang yang telah diserang Ralstonia solanacearum," ujarnya

Tambahnya, cubaan tersebut mengambil masa selama enam bulan sebelum pokok pisang yang diberikan rawatan berjaya dipulihkan sepenuhnya.

Melihat kepada kejayaan tersebut, pihaknya telah menemui dan menawarkan kerjasama dengan Jabatan Pertanian Negeri Selangor bagi memulakan plot cubaan (petak demo) di Kampung Jenderam Hulu, Sepang, Selangor.

Percubaan kali pertama dilakukan ke atas tanaman pisang yang berkeluasan satu ekar milik seorang petani yang bernama Salimin Murtaja.

Ujar Muhamad Subhi, sebanyak sepuluh rumpun pokok pisang daripada jenis pisang nipah dan pisang nangka telah dipilih dan diberikan rawatan menggunakan produk IMO-PLUS dan M Pro-bio Solution.

Kaedah yang digunakan adalah menabur IMO-PLUS di sekeliling rumpun pisang sebanyak tiga hingga lima kilogram (kg) pada jarak dua hingga tiga kaki daripada rumpun.

Pengunaan IMO-PLUS pada peringkat awal adalah untuk memulihkan tanah di mana produk tersebut mampu memegang nutrien yang terkandung dalam tanah.

Perbezaan buah pisang yang diberikan rawatan (kanan) dan yang tidak diberikan rawatan (kiri).

Ia sekali gus menjadikan tanah kembali natural tanpa kehilangan sebarang nutrien.

Seterusnya mampu meneguhkan lapisan dinding sel (epidermal), daun, batang dan akar pokok.

IMO-PLUS juga mampu meningkatkan elemen klorofil dalam daun bagi membantu pokok memproses metabolisma semasa proses fotosintesis.

Pada masa yang sama, produk itu juga mampu mengurangkan kehilangan NPK (Nitrogen, fosforus dan Kalium) yang meluap dari dalam tanah.

Selain itu, ia juga boleh mengekalkan pH (tahap kemasaman) tanah pada skala enam hingga lapan untuk memastikan elemen fosforus sentiasa dapat digunakan oleh tanaman serta memberi tanaman daya ketahanan melawan penyakit.

Dalam pada itu, setiap rawatan yang menggunakan IMO-PLUS perlu disertai M Pro-bio Solution.

M Pro-bio Solution merupakan sejenis mikrob yang sangat baik untuk semua jenis tanaman di mana ia mempunyai pelbagai kelebihan.

Antaranya adalah meningkatkan populasi mikrob yang berfaedah serta kesuburan tanah.

Ia juga membantu memberikan kehijauan pada daun pokok, mengaktifkan proses pemakanan dalam tanah dan memperbaiki fizikal kimia dan biologi tanah.

Kaedah yang digunakan bagi M Pro-bio Solution adalah dengan cara menyembur seluruh kawasan rumpun pokok pisang pada kadar 10 liter (l) serumpun.

Setelah plot yang terdiri daripada 10 rumpun pokok tersebut berjaya dipulihkan, pihak syarikat telah memperluaskan lagi kawasan plot kepada keseluruhan pokok yang ada iaitu sebanyak 120 pokok.

Pokok akan dipantau setiap minggu sehingga ia menunjukkan perubahan yang positif.

Enam bulan selepas rawatan dilakukan, tanda-tanda kesan pemulihan telah ditunjukkan oleh pokok dan pokok pisang yang diserang boleh dikategorikan 60 peratus pulih.

Tujuh bulan berikutnya, 10 rumpun yang menjadi plot pertama berjaya pulih sebanyak 90 peratus pulih dan tiada lagi menunjukkan simptom-simptom ia diserang oleh bakteria Ralstonia solanacearum.

Manakala kos keseluruhan bagi program rawatan pokok pisang nangka atau nipah sehektar adalah RM6 sepokok.

Kos tersebut berkadar dengan harga IMO-PLUS RM1.80 per kilogram (kg) manakala harga bagi M Pro-bio Solution adalah RM0.40 sepokok.

Untuk maklumat lanjut, anda boleh menghubungi syarikat Proviet Group Of Companies Sdn. Bhd. ditalian 03-89483117 atau layari laman web www.provet.mybusinessinfo.net.

Artikel Penuh:
Related Posts with Thumbnails