Sebarang pertanyaan dan pembelian call 0192272127 Hisham

Can't find it? Try this.

Google
 

Friday, September 25, 2009

Kios daging WASB


Sasar tambah rangkaian melalui konsep francais di empat negeri

WIDAD Agrofarm Sdn Bhd (WASB), pengeluar daging segar memperkenalkan kios jualan daging lembu tempatan pertama di negara ini dengan sasaran 50 unit kios dalam dua tahun ini.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Muhammad Ikmal Opat Abdulllah, berkata bekalan daging segar itu kini boleh diperoleh dengan harga promosi RM17 sekilogram sehingga Aidilfitri ini.

Menurutnya, ia boleh diperoleh di kios sulung di Jalan Langgar, Alor Star, Kedah, yang mula beroperasi Khamis lalu.

Beliau berkata, pengguna berpeluang membeli dengan harga itu sekiranya mereka memiliki kad diskaun yang disediakan secara percuma sebagai satu pilihan kepada pengguna yang membeli daging segar di kios berkenaan.

Katanya, selain jualan runcit, WASB turut menyediakan perkhidmatan penghantaran dengan jarak lima kilometer (km) daripada kiosnya.

“Kami mengenal pasti tiga lokasi di Alor Star iaitu di Mergong, Lebuhraya Darulaman dan Simpang Kuala untuk mewujudkan kios ini.

“Dalam dua tahun ini, kami mensasarkan membuka 50 kios daging segar ini di empat negeri di utara iaitu Kedah, Perlis, Pulau Pinang dan Perak melalui sistem francais,” katanya selepas pelancaran pembukaan kios jualan daging segar tempatan oleh Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) Kedah, Dr Abd Razak Mohd Zailan, di Alor Star, semalam.

Muhammad Ikmal berkata, WASB turut membuka peluang kepada orang ramai termasuk peniaga daging segar yang berminat menceburi sistem perniagaan francais yang ditawarkan dengan anggaran modal RM40,000.

Katanya, konsep kios itu adalah hasil ilham dan kerjasama dengan JPV Kedah yang menetapkan beberapa kriteria yang perlu dipatuhi bagi menjamin kualiti dan kesegaran daging yang dijual.

“WASB mempunyai ladang milik sendiri seluas empat hektar di Sungai Laka, Changlun, Kedah yang mampu menampung 3,000 lembu dalam satu masa.

“Kami juga mempunyai pusat pengumpulan lembu yang berfungsi sebagai pusat kuarantin di daerah Kanchanaburi, Thailand yang diiktiraf Department of Liverstock Development (DLD), Thailand dan JPV Kedah,” katanya.

Muhammad Ikmal berkata, selain jualan terus, WASB turut membekalkan secara borong kepada pengusaha di negeri ini.

Selain itu, syarikat itu turut menawarkan pakej korban dengan harga RM1,600 untuk seekor lembu bagi memenuhi keperluan Aidiladha.

“Kita akan membawa masuk kira-kira 3,000 lembu dari Thailand melalui pusat pengumpulan kami sebelum ditempatkan di ladang di Sungai Laka,” katanya.
Oleh Ridzuan Ahmad am@hmetro.com
Related Posts with Thumbnails