Sebarang pertanyaan dan pembelian call 0192272127 Hisham

Can't find it? Try this.

Google
 

Monday, June 3, 2013

Jus sarang burung walet

Oleh Mohd Sabran Md Sani
Usaha gigih dua beranak ini menerokai produk sarang burung walet berbaloi kerana jus kecergasan menggabungkan madu lebah kelulut dan air zamzam itu kini mendapat sambutan baik di pasaran.
Ketua Pegawai Eksekutif G Ha Collocalia Sdn Bhd, Mahani Husin, berkata jus Collocalya itu dihasilkan bersama anak perempuannya, Asmahan Humaidi.
Beliau berkata, sarang burung walet mengandu­ngi khasiat yang baik kepada sistem imun tubuh, menambah tenaga, melancarkan perjalanan darah dan membaik pulih sistem pernafasan.

“Sarang burung walet mempunyai kolagen untuk awet muda, melancarkan fungsi paru-paru, membantu tumbesaran tubuh dan tulang, agen antioksida, memutih dan melicinkan muka.
FotoMAHANI (kiri) dan Asmahan bersama produk jus minuman kesihatan burung walet.

“Madu lebah kelulut baik untuk kesihatan tubuh dan nilai khasiatnya 10 kali ganda berbanding lebah biasa. Ia juga meningkatkan metabolisme tubuh, menambah tenaga batin dan merawati pelbagai penyakit dan kecederaan dalaman.

“Air zamzam memang air mineral terbaik di muka bumi untuk menyembuh­kan pelbagai penyakit,” katanya.

Sabda Nabi Muhammad s.a.w bermaksud: ‘Sebaik-baik air di permukaan bumi adalah air zamzam. Padanya ada makanan yang me­nyegarkan dan penawar bagi segala penyakit’.

Jus kecergasan Collocalya melalui proses pe­ngilangan yang ketat de­ngan menerapkan syariat Islam, antaranya solat hajat pada Isnin dan Khamis sebelum bancuhan sarang burung walet dilakukan di kilang.

Beliau yang pernah mengikuti kursus setahun anjuran MARA pada 2011 mengakui gabungan sarang burung walet, madu dan air zamzam menjadi Collocalya produk minuman kecergasan terbaik.

Jus Collocalya menggunakan 70 peratus sarang burung walet dan bakinya madu lebah kelulut dan air zamzam.

Katanya, ilham menghasilkan jus sarang burung walet itu bagi membekalkan tenaga dalaman kepada pengguna.

“Kami mengamalkan meminum jus burung walet sejak turun-temurun. Kemalapan industri sarang burung walet yang diusahakan keluarga menyebab­kan kami tiada pilihan lain, selain menggunakan sendiri sarang itu.

“Tidak sangka tabiat meminum air sarang burung walet dua kali sehari menjadikan kami sihat dan bertenaga,” katanya yang berasal dari Pulai Chondong, Kelantan.

Sejak mengeluarkan produk itu, beliau menerima banyak maklum balas positif orang ramai.

“Ada pelanggan menghubungi kami memberitahu sejak mengamal­kan minuman jus Collocalya, kesihatan mereka lebih baik dan penyakit dihadapi sembuh.

“Saya amat gembira kerana usaha membantu orang ramai mendapat kesihatan yang baik diberkati Allah,” katanya.

Mahani yang senang dipanggil Kak Ani berkata, jus Collocalya menggunakan sarang burung walet pantai gred A.

“Dalam sebulan, 12 kilogram sarang burung walet dikeluarkan dari perumah burung.

“Collocalya dikeluarkan syarikat bertaraf Amalan Pengilangan Baik (GMP) di Halal Park, Peng­kalan Chepa, Kelantan,” katanya.

Terdapat dua perisa jus minuman Collocalya iaitu perisa ‘vanilla’ dan ‘cappucino’ pada harga RM195 bagi kandungan 400 mililiter (ml).

“Harganya amat berpatutan dengan nilai kesihatan serta ketulenan sarang burung walet dalam setiap botol.

“Cuba dan rasa sendiri khasiatnya malah kajian mendapati jus ini sebagai agen anti penuaan dan memutihkan kulit,” katanya.

Selain pasaran tempatan, produk itu menembusi negara Vietnam, Singapura, Thailand dan Brunei, kini mengintai peluang di Korea, Jepun dan Timur Tengah.

“Terbaru, kami dijemput ke ekspo di Korea Selatan pada 27 hingga 31 Mei ini dan menyertai rombo­ngan perdagangan MARA ke Jepun, bulan depan.

“Kami mensasarkan jualan 10,000 botol tahun ini dan masih memerlukan ramai pengedar di seluruh negara,” katanya.

Beliau memberi penghargaan kepada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Bank Perusahaan Kecil dan Sederhana Malaysia Bhd (SME Bank), Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK) dan MARA yang banyak membantu syarikat itu.

Hubungi talian Khidmat Pelanggan (Careline) Kuala Lumpur: 03-7887 9616, 012-333 1642, 012- 672 2074, 012-9135476, 019-313 7388, 012-3480856 atau layari www.facebook.com/collocalya.gbe untuk maklumat lanjut.

Orang ramai yang mahu mendapatkan jus Collocalya boleh me­ngunjungi Ekspo Keusahawanan MARA di kompleks beli- belah AEON, Bukit Raja, Kelang bermula hari ini hingga 2 Jun.
Sumber:harian Metro online
Related Posts with Thumbnails