Sebarang pertanyaan dan pembelian call 0192272127 Hisham

Can't find it? Try this.

Google
 

Tuesday, June 11, 2013

Hidangan ala Thai, Cina

Oleh Mohd Sabran Md Sani
Jika ikutkan hati, mahu saja penulis turun ke dalam kolam untuk turut sama dua pekerja dari Timor Leste menjaring udang galah atau lebih dikenali kalangan penduduk tempatan sebagai ‘Pak Janggut’.
Gelagat dua pekerja terbabit menolak jaring hingga ke tepi kolam membuatkan penulis tidak sabar ingin tahu lebih lanjut hasil tangkapan yang akan didaratkan mereka.
Hampir sejam mereka menarik jaring dan akhirnya udang galah bersepit biru ditangkap satu persatu untuk diasingkan ke dalam sebuah raga.

Ibarat tidak menang tangan kedua-duanya memasukkan udang galah ke dalam bekas khas, sambil diperhatikan majikannya, Low Chong Ming, 49.
FotoDUA pembantu perikanan Bahagian Akuatik, Jabatan Perikanan, Hamizah Mohamad, 25, (kiri) bersama rakannya Cenderawati Gohuk, 24, memegang udang galah.

Keadaan sunyi sepi kawasan sekeliling tiba-tiba bertukar gelak tawa, apabila nama vokalis band Peterpan, Ariel menjadi sebutan.

Tidak pasti mengapa tiba-tiba nama itu disebut, tapi ia memudahkan jurugambar memanggil pekerja terbabit bagi merakamkan gambar dikehendaki dalam pelbagai posisi.

Udang galah atau nama saintifiknya macrobrachium rosenbergii adalah haiwan tergolong dalam keluarga palaemonidae bersifat omnivora.

Haiwan terbabit hidup di persekitaran air tawar dan air payau seperti di sungai, paya, saliran dan tasik.

Udang galah liar banyak terdapat di sungai negara ini dan teknik menjinakkan Pak Janggut gergasi menggunakan umpan perumpun (umpun-umpun).

Jika kena pada seleranya, umpan segar dibeli daripada pembekal tempatan berjaya menumpaskan udang galah yang tersohor dengan kemanisan isi dan kelazatan khasiatnya.

Tidak semua tempat di sungai dihuni spesies udang galah, malah ia bergantung kepada musim, selain kesesuaian lubuk.

Musim terbaik memancing udang galah selepas banjir kerana ketika itu udang kelaparan. Pendek kata campak saja umpan, pasti udang galah menjadi habuan.

Ketua Daerah Perikanan Jelebu, Zakaria Saleh berkata, Projek Ternakan Udang Galah Kampung Ulu Sepri, Kuala Klawang, Jelebu, Negeri Sembilan dibangunkan menerusi Petunjuk Prestasi Utama (KPI) Yang Berhormat (YB) Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani.

“Antara objektifnya membantu meningkatkan pendapatan rakyat melalui Projek Penternakan Udang Galah serta membantu mengeluarkan peserta e-Kasih daripada berada di garis kemiskinan.

“Ia juga bagi membangunkan kawasan tanah terbiar di bawah Program Pemulihan Tanah Terbiar yang menjadi misi utama kerajaan Negeri Sembilan dan mewujudkan satu projek akuakultur melalui ternakan udang galah secara komersial,” katanya.

Menurutnya, keuntungan projek itu akan dinikmati 40 peserta dari Parlimen Jelebu, manakala 20 orang dari Parlimen Rembau.

“Pada masa sama, projek itu menjadikan Negeri Sembilan sebagai pengeluar udang galah terbesar di negara ini,” katanya.

Menurutnya projek itu mula mengeluarkan hasil sejak 28 Oktober 2010 dan berterusan secara berperingkat-peringkat.

“Sehingga Disember 2012, sebanyak 12,144 kilogram undang galah dengan nilai RM522,000 sudah dihasilkan.

“Udang galah ini dipasarkan dalam dan luar negeri seperti kawasan sekitar Negeri Sembilan, Selangor, Johor dan Singapura,” katanya.

Zakaria berkata, YHL Aquaculture yang berpengalaman mengusahakan projek penternakan udang galah hampir 12 tahun diberi kepercayaan untuk menjayakan projek KPI.

“Syarikat ini adalah peneraju dalam penternakan udang galah. Mereka juga mempunyai beberapa projek penternakan udang galah di Rembau, Kuala Pilah dan Senayan.

“Hasil jualan projek ini diagihkan kepada peserta e-Kasih kalangan warga emas dan golongan kelainan upaya (OKU) dengan setiap mereka menerima pendapatan bulanan sebanyak RM350. Bayaran dilakukan bermula Oktober 2010,” katanya.

Udang galah yang diternak di kolam berkenaan menerima permintaan daripada penternak kolam memancing udang galah di Johor Bharu dan Singapura.

“Syarikat menjual sebahagian udang galah untuk kolam memancing dalam bentuk jualan udang hidup dan dijual RM48 hingga RM50 sekilogram (purata 30 ekor bagi setiap kilogram),” katanya.

Beliau berkata, anggaran hasil diperoleh pada 2010 sebanyak 1,042 kilogram dengan nilai RM44,800, 2011 sebanyak 6,500 kilogram (RM280,000) dan tahun lalu 4,500 kilogram (RM193,000).

“Namun, kami dapati terdapat tren penurunan dari segi pengeluaran udang galah dan sedang mengenal pasti puncanya berdasarkan kajian dilakukan di kolam itu.

“Projek ini pun sudah menjangkau tiga tahun dan kemungkinan kualiti tanahnya menurun. Sebahagian benih diperoleh dari Setiawan, Perak serta Kampung Acheh dan Port Dickson, Negeri Sembilan,” katanya.

Menurutnya, projek penternakan udang galah dilaksanakan di tanah milik Yayasan Negeri Sembilan seluas 10 hektar dengan kadar sewa RM12,500 setahun.

“Jabatan Perikanan pula membantu dari aspek penyediaan kemudahan infrastruktur seperti pembinaan 16 kolam, bekalan elektrik, roda pengayuh bagi membekalkan oksigen, modal pusingan benih dan makanan udang.

“Laluan memasuki jalan ke projek penternakan udang galah ini juga sudah dibaiki bagi memudahkan hasil tuaian dipasarkan kepada pelanggan,” katanya.

Mengulas teknik pengairan kawasan kolam katanya, ia agak unik kerana menggunakan sumber air gunung dari dua empangan di kawasan berhampiran.

“Dalam penternakan udang galah ini kualiti air perlu dijaga, selain alat roda pengayuh bagi membekalkan sumber oksigen. Bekalan oksigen akan dibuka pada waktu malam kerana ia berkurangan ketika itu.

“Kolam asuh akan menempatkan anak udang galah untuk diternak dalam tempoh dua bulan sebelum ditangkap semula dan dipindahkan ke kolam ternakan,” katanya.

Setiap kolam akan menempatkan sekitar 40,000 hingga 45,000 udang galah dengan agihan setiap satu meter persegi membabitkan 14 ekor.

“Anak udang galah akan diberikan makan empat kali sehari, manakala yang bersaiz besar dua kali sehari.

“Bekalan anak benih diperoleh dari hatcheri swasta di Manjung, Perak; Pulau Pinang dan Alor Setar,” katanya.
Sumber:harian metro
Related Posts with Thumbnails