Sebarang pertanyaan dan pembelian call 0192272127 Hisham

Can't find it? Try this.

Google
 

Sunday, September 8, 2013

Atasi benih udang galah mati

Oleh Mohd Sabran Md Sani

Dalam aktiviti penternakan dan pembiakan benih udang galah, air perlu sentiasa ditukar dan dibersihkan bagi menjamin kualiti dan serangan penyakit.
Pembersihan tangki perlu kerap dilakukan pada peringkat PL bagi mempercepatkan proses penyalinan kulit udang itu.
Proses penukaran air perlu berhati-hati bagi mengelak kematian benih dan merugikan penternak udang galah.
Sebelum ini, keba­nyakan penternak meng­gunakan kaedah lama dengan menukar air secara terus menggunakan alat sifon (hose).

Ia bagi memerangkap benih udang dari terlepas keluar, manakala benih udang di dalam besen penapis akan dimasukkan semula ke dalam tangki ternakan.

Kaedah kedua dengan menggunakan alat penapis yang diletakkan di dalam tangki.
Air ditukar menggunakan alat sifon yang dimasukkan ke dalam kotak penapis khas.

Kotak penapis diletak di dalam tangki ternakan dan alat ini dibuat menggunakan paip PVC. Jaring netlon digunakan keseluruhan sangkar itu.

Namun, kaedah lama ini mempunyai banyak kelemahan kerana benih terkeluar bersama air, benih terkumpul dan tersang­kut pada jaring, air tangki kering sepenuhnya, benih mengalami tekanan dan mati, masa yang lama dan kerja-kerja sambilan tidak dapat dijalankan dalam masa serentak.

Bagi menyelesaikan masalah itu, Jabatan Perikanan Malaysia melalui Pusat Penetasan Udang Galah (PPUG) Kampung Acheh, Sitiawan, Perak menemui kaedah baru mengurangkan kematian benih ketika proses menukar air.

Inovasi baru itu menjadi penemuan amat signifikan kepada pusat itu yang bertanggungjawab membekalkan benih udang galah kepada penternak di Semenanjung Malaysia.

Mereka berjaya mencipta satu kaedah menggunakan sejenis alat berbentuk silinder yang disusun dua lapis bagi menghalang benih tersangkut di jaring.

Teknik itu menggunakan alat yang direka khas de­ngan dua lapisan pemisah antara sifon dengan air penternakan benih udang.

Lapisan pemisah pertama (bahagian luar) terdiri daripada paip PVC yang disaluti jaring.

Lapisan pemisah kedua (bahagian dalam) pula ialah paip PVC yang ditebuk.

Bahagian bawah kedua-dua lapisan pemisah dibiarkan tanpa disaluti jaring atau ditebuk lubang supaya air tidak dibuang sepenuh­nya.

Alat sifon akan dimasukkan ke lapisan kedua dan air dialirkan keluar dengan mudah.

Mengikut kaedah baru itu, ketika air ditukar, alat penapis silinder dua lapis diletak di dalam tangki penternakan.

Penciptaan penapis berbentuk silinder membolehkan udang bergerak dengan mudah, selain mengelak terkena tarikan arus aliran air.

Disebabkan bahagian bawah paip tidak ditebuk lubang, maka ia berfungsi sebagai alat kawalan paras air daripada keluar sepenuhnya.

Keadaan itu memboleh­kan paras air dalam tangki kekal mengikut ketinggian lubang.

Pada masa sama, penternak boleh melakukan kerja-kerja sambilan lain ­seperti penyediaan makanan, pembersihan peralatan dan longkang.

"Alat ini tidak memerlukan kos yang tinggi kerana menggunakan bahan-bahan terpakai," katanya.

Kaedah baru ini mempunyai banyak kelebihan kerana matlamat mening­katkan pengeluaran benih udang galah tercapai berikutan peningkatan pengeluaran sehingga 16.6 peratus sejak 1997.

Kosnya yang rendah dengan menggunakan bahan PVC terpakai sesuai diterima pakai oleh semua peringkat pusat pengeluaran benih udang sama ada berskala besar atau kecil, malah boleh dipraktikkan untuk benih ikan.

Paling mustahak kadar kematian udang dapat ditingkatkan daripada 45 peratus kepada 50 peratus.

Dengan kos pembinaan, RM79.50 seunit, teknik baru ini mampu membantu penternak.
Sumber:Harian Metro
Related Posts with Thumbnails